hirdetés

Az oxidatív stressz szerepe diabeteses nephropathiában

A diabeteszes nefropátia patomechanizmusának megismerése új diagnosztikus és terápiás lehetőségekhez vezethet.

hirdetés

A cukorbetegség igen sokszor szövődik krónikus veseelégtelenséggel. Az amerikai statisztikák szerint az 1-es típusú diabeteszesek 30, a 2-es típusú betegek 10-40%-a válik vesebeteggé, mert a nefropátia felismerése a korai, potenciálisan reverzíbilis stádiumban komplikált. Az előrehaladott betegség dialízist, válogatott esetekben vesetranszplantációt igényel. A cukorbetegek halálának leggyakoribb oka a végstádiumú veseelégtelenség. 

A Mount Sinai orvosegyetem kutatói a vesekárosodásért felelős sejtbiológiai folyamatokat keresték. Kiemelten foglalkoztak a vese glomerulusainak sejtjeit érő oxidatív stressz-szel. Ennek kapcsán írtak le egy receptort, melynek gátlásával csökkenthető a stresszre adott kóros sejtreakció. Állatkísérletben az említett receptorok blokkolása meggátolta a betegség kialakulását.

Az állatkísérletes modellben egerek két fajtáját használták. Az egyik csoport genetikusan determinált a vesebetegségre, a másik rezisztens arra. A kutatások során a glomeruláris struktúra sejtjeit, kiemelten az endothelt és podocytákat, szubcelluláris szinten a mitokondriumok működését vették górcső alá. A vesebeteg egerek endothel sejtjei eredendően károsodottak. Működésük során a mitokondriumaikból nagy mennyiségű oxidatív szabad gyök (ROS) szabadul fel. Az oxidatív szabadgyökök a jelátvitelt szabályozzák, túltermelődésük azonban a sejtalkotók, pl. fehérjék, DNS károsításához vezet. A szabadgyökök túlzott mértékű felszabadulásával a lábas sejtek (podocyták) is strukturális kárt szenvednek. A folyamat végeredménye a glomerulus „feltöredeződése”. A kapillárisok összeesnek, a glomerulus szűrés nélkül ereszteni kezd, ezt jelzi a proteinuria. Bizonyos számú glomerulus károsodását követően a proteinuria rutin vizsgálatokkal is tetten érhető lesz, innen datálható a diabeteses nefropátia kezdete.

A kutatás során a ROS képződést szabályozó folyamatokat is vizsgálták. A kérdés az, hogy melyek a gyökképződés irányába ható szignálok illetve hogyan lehet azokat befolyásolni? Találtak egy olyan struktúrát, amely a kiváltója lehet a szabadgyök képződésnek. Az endothelium-A receptort ingerelve – fehérje kötésbe kényszerítve - a mitokondriális stressz provokálható. A felfedezésből következik, hogy a receptor gátlásával a ROS képződés csökkenthető. A kutatók egy BQ-123 névre keresztelt, kis molekulasúlyú fehérjét terveztek és szintetizáltak az endothelium-A blokkolására. Alkalmazása mellett a vesebetegségre determinált egereknél a rendellenesség nem fejlődött ki.

Ezután a kutatók vesebetegek emberekből származó mintákat is megvizsgáltak: számos nephropátiás beteg vizeletét és vesebiopsziás anyagát elemezték. A szövettani mintákban emelkedett endothelium-A receptor expresszió mellett a szabad gyökök okozta ultrastrukturális károsodásokat is kimutatták.

A vizsgálatot vezető nephrológus, Ilse S. Daehn szerint a kutatási eredmények megváltoztatják meg a nephropatiáról alkotott felfogást. A paradigmaváltás, a szabad gyökök patognomikus hatásának felismerése és a folyamat pontosítása új diagnosztikai és kezelési lehetőségeket eredményezhet.

 

Forrás: Science Daily

H. J. S.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.