hirdetés

Baktériumok eltávolítása sebkezeléskor

Egy autofluoreszcens képalkotó eljárással a jelenleginél hatékonyabban távolíthatók el a baktériumok nehezen gyógyuló sebekből.

 

hirdetés

Az Advances in Wound Care folyóiratban július 31-én jelent meg a University of Southern California kutatóinak cikke, amelyben egy olyan autofluoreszcencián alapuló eljárást írnak el, amely krónikus sebek esetén megvilágítja a baktériumokat, így azok a seb kitisztítása során szemmel láthatóvá válnak.

Csak az Egyesült Államokban több mint 6,5 millió betegnél található valamilyen krónikus seb - olyan, amelyik még néhány hónap után sem gyógyul be. Szinte minden ilyen seb baktériumokat tartalmaz, amelyek - ha nem észlelik és nem távolítják el őket időben - súlyos fertőzéshez és az ebből eredő szövődményekhez vezethetnek, beleértve az amputációt is. Különösen igaz ez a diabéteszes lábszárfekélyben szenvedő betegekre - az ilyen típusú, nehezen gyógyuló seb a cukorbetegek egyharmadát érinti. Az Amerikai Diabétesz Szövetség szerint a lábszárfekélyes betegek körülbelül 20%-ánál lesz később szükség alsó végtagi amputációra.

Amikor az orvosok kitisztítanak egy sebet, igyekeznek a lehető legtöbb baktériumot eltávolítani. Csakhogy a művelet során egy fontos korláttal szembesülnek - nem minden baktérium látható emberi szemmel, és néhányat kihagyhatnak a sebfertőtlenítés során. A mostani fejlesztés során a kutatók ennek a korlátnak a meghaladására az autofluoreszcens képalkotás módszerét használták fel, amelynek során egy kézi készülék „megvilágítja” az emberi szem számára korábban láthatatlan baktériumokat. Az eljárás ultraibolya fényt használ, amellyel megvilágítva a különböző típusú baktériumok különböző színűvé válnak, így az orvosok azonnal meg tudják állapítani, hogy mennyi és milyen típusú baktérium van a sebben.

“Reméljük, hogy ez az új technológia segíthet a sebészeknek abban, hogy a sebekből a baktériumokat a jelenleginél tökéletesebben távolíthassák el, különösen a diabéteszes lábszárfekélyben szenvedő betegeknél” - nyilatkozta David G. Armstrong, a tanulmány első szerzője. “A baktériumok korai felismerése és eltávolítása a sebből létfontosságú az elkerülhető végtagamputációk megelőzésében.”

Az eddigi eredmények szerint az autofluoreszcens képalkotás 10-ből 9 betegnél képes azonosítani a sebekben lévő olyan baktériumokat, amelyeket a hagyományos klinikai értékelések figyelmen kívül hagynak. Jelenleg az orvosok a sebek kitisztítását követően szövetmintákat küldenek a laboratóriumba, hogy azonosítsák a sebben jelen lévő baktériumtípusokat, és a leletek alapján meghatározzák a legjobb kezelési protokollt, például antibiotikummal kezdik kezelni a beteget, vagy valamilyen speciális típusú sebkötözést biztosítanak. Azonban ez a folyamat napokig is eltarthat, és ezalatt fertőzés alakulhat ki. Az autofluoreszcens képalkotás segítségével az orvosok már a sebfertőtlenítés során képesek orvosi döntéseket hozni, így nem kell megvárni a laboreredményeket a kezelés megkezdéséhez. A technológia másik előnye, hogy ha a baktériumot korán elkapják, a beteg elkerülheti, hogy antibiotikumot írjanak fel neki, így elkerülhető az antibiotikum-rezisztencia kialakulása is.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

New technology 'lights up' bacteria in wounds for better infection prevention

Current and Future Directions in Fluorescence Imaging-Guided Debridement

Irodalmi hivatkozás:

Rachael Orkin et al, Current and Future Directions in Fluorescence Imaging-Guided Debridement, Advances in Wound Care (2024). DOI: 10.1089/wound.2024.0067

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.