hirdetés

Mágneses “aktív kötszer” diabéteszes sebek ellátására

Jelentősen felgyorsítja a cukorbetegek nehezen gyógyuló sebeinek kezelését az új innovatív, hidrogéllel és mágneses részecskékkel feltöltött kötszer.

hirdetés

Az Advanced Materials folyóiratban szeptember 8-án jelent meg a National University of Singapore (NUS) kutatóinak cikke, amelyben egy olyan új mágneses gélről számolnak be, ami jelentősen képes felgyorsítani a diabéteszes sebek kezelését, mérsékli a seb kiújulásának kockázatát, így csökkenti a végtagamputációk számát. A kezelés során egy olyan kötést alkalmaznak, amely előzetesen bőrsejteket tartalmazó, gyógyulást elősegítő hidrogéllel és mágneses részecskékkel van feltöltve. A terápiás eredmények maximalizálása érdekében egy vezeték nélküli külső mágneses eszközt is használnak a bőrsejtek aktiválására és a sebgyógyulási folyamat felgyorsítására. A mágneses stimuláció ideális időtartama körülbelül egy-két óra. A laboratóriumi vizsgálatok azt mutatták, hogy a mágneses stimulációval párosított kezelés körülbelül háromszor gyorsabban gyógyítja a diabéteszes sebeket, mint a jelenlegi hagyományos megközelítések. Továbbá, bár a kutatás a diabéteszes lábszárfekélyek gyógyítására összpontosított, a technológia a komplex sebek, például égési sérülések széles körének kezelésére is alkalmas lehet.

“A hagyományos kötszerek nem játszanak aktív szerepet a sebgyógyulásban” - nyilatkozta Andy Tay egyetemi docens, a kötszert kifejlesztő kutatócsoport vezetője. “Csupán megakadályozzák a seb súlyosbodását, felülfertőződését, ráadásul a betegeket két-három naponta kötszercserére kell visszahívni. Ez hatalmas költséget jelent egészségügyi rendszerünknek, egyben kellemetlenséget a betegeknek”.

Ezzel szemben a mostani eljárás egy átfogó, “mindent egyben” megközelítést alkalmaz a sebgyógyuláshoz, több fronton is felgyorsítva a folyamatot.

“Technológiánk több, a diabéteszes sebekhez kapcsolódó kritikus tényezőt képes megváltoztatni: egyidejűleg kezeli a seb területén lévő emelkedett glükózszintet, aktiválja a seb közelében lévő szunnyadó bőrsejteket, valamint helyreállítja a sérült ereket” - fejtette ki Tay.

Jelenleg világszerte több mint félmilliárd ember él cukorbetegséggel, és ez a szám a jövőben várhatóan jelentősen emelkedni fog. A krónikus diabéteszes sebek, mint például a lábszárfekély (az egyik leggyakoribb és legnehezebben kezelhető seb) ezért a globális egészségügy egyik legnagyobb kihívásává vált. E sebek hagyományos kezelése gyakran nem kielégítő, ami visszatérő és tartós egészségügyi problémákhoz és - az esetek jelentős részében - végtagamputációhoz vezet. Évente körülbelül 9-26 millió diabéteszes lábszárfekélyes eset fordul elő világszerte, és a cukorbetegek 15-25%-ánál alakul ki diabéteszes lábszárfekély élete során. Szingapúrban az egyik legmagasabb a cukorbetegség miatti alsó végtagi amputációk aránya világszerte, az 5,5 millió lakosú országban átlagosan napi négy ilyen beavatkozást kell elvégezni.

A bőrsejteket a normál napi tevékenységek során folyamatosan mechanikai behatások érik. A diabéteszes betegeknek azonban általában azt tanácsolják, hogy ne végezzenek megterhelő tevékenységeket, például ne sétáljanak, mivel ez elpusztíthatja a gyógyuláshoz nélkülözhetetlen megmaradt sejteket.

A kutatócsoport azt érte el, hogy gyengéd mechanikai stimuláció alkalmazásával a megmaradt bőrsejteket “edzésbe hozza” ahhoz, hogy begyógyítsák a sebeket, de nem terhelik őket olyan mértékben, hogy elpusztuljanak. A speciálisan kialakított sebgyógyító gélt kétféle bőrsejttípussal - keratinocitákkal (amelyek nélkülözhetetlenek a bőr helyreállításához) és fibroblasztokkal (a kötőszövet kialakításához) - valamint apró mágneses részecskékkel töltötték fel. Egy külső eszköz által generált dinamikus mágneses mezővel kombinálva a gél mechanikai stimulációja a fibroblasztokat aktívabb működésre ösztönzi. A laboratóriumi vizsgálatok kimutatták, hogy a mágneses sebgyógyító gél által létrehozott fokozott fibroblaszt-aktivitás körülbelül 240%-kal növeli a sejtek növekedési ütemét, és több mint kétszeresére növeli a kollagén - a sebgyógyuláshoz elengedhetetlen fehérje - képződésének ütemét. Emellett javítja a keratinocitákkal való kommunikációt, hogy elősegítse az új erek kialakulását.

A NUS kutatócsoportja 2021-2023 között dolgozott a projekten annak érdekében, hogy bizonyítsa az új megközelítés életképességét. Az innovációra szabadalmat nyújtottak be. A mágneses sebgyógyító gél ígéretesnek bizonyult a diabéteszes sebgyógyulás javításában, de forradalmasíthatja más, súlyos sebtípusok kezelését is, így például az égési sérülések vagy a nem diabéteszes eredetű fekélyek ellátását.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Scientists develop innovative magnetic gel that heals diabetic wounds three times faster

Mechano-Activated Cell Therapy for Accelerated Diabetic Wound Healing

Irodalmi hivatkozás:

Yufeng Shou et al, Mechano‐activated Cell Therapy for Accelerated Diabetic Wound Healing, Advanced Materials (2023). DOI: 10.1002/adma.202304638

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.