hirdetés

Bélgyulladás kezelése parazitákkal

A New York-i Orvostudományi Egyetem kutatói szerint a bélben megtelepedő paraziták arra stimulálják az immunrendszert, hogy meggátolja a gyulladást okozó baktériumok szaporodását.

hirdetés

A fejletlen országok lakosságának nagy százaléka bélférgekkel fertőzött. Ezek a paraziták eddig ismeretlen módon védték meg a gazdaszervezetet a Crohn-betegségtől, és olyan más krónikus-gyulladásos megbetegedésektől, amelyek az iparosodott országokban egyértelműen gyakrabban fordulnak elő. Amerikai orvosok azt állapították meg, hogy a paraziták jótékonyan befolyásolják a bélflóra összetételét. Egérkísérletek, és fertőzött emberek férgekkel való kezelés előtt és után elvégzett baktérium-analízise azt mutatta, hogy a paraziták a bélbaktériumok két csoportjában változtatták meg a csíraszámot.

Ken Cadwell és kollégái kimutatták, hogy a férgek úgy képesek megakadályozni a bél gyulladásos reakcióit, hogy elősegítik a hasznos baktériumok felszaporodását, a gyulladást okozó baktériumok terjedését pedig meggátolják. Az eredmények összhangban vannak a higiénia hipotézissel. Alacsony szintű higiéne esetén a környezeti patogénekkel történő gyakori érintkezés stimulálja az immunrendszert, így ritkábban alakulnak ki túlzott immunreakciók és allergiás megbetegedések. A parazita férgek okozta – gyakran tünetmentes – bélfertőzésnek nyilvánvalóan hasonló pozitív hatása van: a fertőzötteknél ritkábban alakulnak ki krónikus-gyulladásos bélbetegségek.

A kutatók vizsgálataikat olyan egerekkel kezdték, amelyeknek bélnyálkahártyája egy hibás gén (NOD2) miatt hasonló károsodásokat mutatott, mint ami a Crohn-betegség esetén figyelhető meg. Ezeknél az állatoknál a Bacteroides vulgatus baktériumok – amik gyulladást okozhatnak – alkotják a bélflóra nagy részét. A tudósok Trichuris muris orsóféreggel fertőzték meg az állatokat. Megfigyeléseik szerint a károsodott bélnyálkahártya fokozatosan normalizálódott, miközben az immunrendszer interleukin-4 és interleukin-13 termelése fokozódott. További kísérletek megerősítették, hogy ezek az interleukinek biztosították a Bacteroides vulgatus csíraszámának csökkenését. Ezzel párhuzamosan az orsóféreggel fertőzött egerek bélrendszerében a baktériumok egy másik csoportjának, a gyulladáscsökkentő hatású Clostridiumoknak felgyorsult a szaporodása. Hasonló eredményeket kaptak akkor is, ha az egereket  Helogmosomoides polygyrus féreggel fertőzték-

Az eredmények humán orvoslásban történő hasznosíthatósága kapcsán két malajziai népcsoportban végeztek bélbaktérium-elemzést. A nagyvárosoktól távol élő orang asli népcsoport tagjai 96 százalékban férgekkel fertőzöttek, a főváros, Kuala Lumpur lakosai viszont csak 5 százalékban. A bélparazitákkal fertőzötteknél a Bacteroides baktériumok valóban alacsonyabb csíraszámban fordultak elő. A féregfertőzés gyógyszeres kezelése után a bélflórában található Bacteroides baktériumok aránya megnövekedett, miközben a Clostridiumok száma csökkent. Vannak arra utaló jelek, hogy a NOD2 gén bizonyos variánsai növelik a Crohn-beregségre való hajlamot. A tudósok szerint lehetséges, hogy csak ezek, a hibás génnel rendelkező betegek profitálnak a féregfertőzésből. Mindenesetre az eredmények legalább az érintettek ezen részének segíthetnek egy új kezelési stratégia kifejlesztésében.

 

Forrás: Wissenschaft aktuell

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.