hirdetés

Bélmikrobiom és a gyermekek kognitív funkciói

A 18 hónapos és 10 éves kor közötti gyermekek kognitív funkciói összefüggést mutatnak a bélmikrobiom bizonyos fajainak számbeli növekedésével vagy csökkenésével

hirdetés

A Science Advances című folyóiratban online 2023. december 22-én megjelent vizsgálatban (https://www.science.org/doi/10.1126/sciadv.adi0497) Dr. Kevin S. Bonham (Wellesley College, Wellesley, Massachusetts) és munkatársai 381 neurotipikusan fejlődő, 40 napos és 10 év közötti (átlagéletkor 2 év és 2 hónap) gyermek székletmintáiban elemezték a mikrobiom, a neuroanatómia és a kogníció (azaz a mikrobiom-bél-agy tengely) közötti kapcsolatot. A székletmintákat az életkornak megfelelő kognitív és viselkedési értékelések egy hetén belül vették.

Az egyes mintákban jelen lévő organizmusok DNS-ének elemzésére Shotgun metagenomikai szekvenálást alkalmaztak. A MRI felvételekből gépi modellekkel megjósolták, hogy a résztvevők agyi régióinak térfogatát befolyásolják-e a mikrobiális profilok.

A kutatók a 18 hónaposnál idősebb gyermekeknél a mikrobafajok és a mikrobiális génfunkciók növekvő variációját találták, és az általános variáció szignifikánsan összefüggött a kognitív funkciók pontszámainak eltéréseivel. Számos mikrobafaj (pl. Alistipes obesi, Asaccharobacter celatus, Eubacterium eligens és Faecalibacterium prausnitzii) szignifikánsan nagyobb számban fordult elő a magasabb kognitív funkció pontszámot elért gyermekeknél, a Sutterella wadsworthensis volt az egyetlen faj, amely szignifikáns negatív kapcsolatot mutatott ezekkel a pontszámokkal.

A gépi modellek azt mutatták, hogy a kognitív funkciók előrejelzésében kulcsfontosságú taxonok hasonlóan fontosak voltak az egyes agyi régiók és a kognitív funkciók alskáláinak előrejelzésében.

"A bél-agy-mikrobiom tengely szerepének megértése a korai életkorban különösen fontos, mivel a korai életkorban jelentkező különbségek vagy beavatkozások igen jelentős és hosszabb távú következményekkel járhatnak, mint a későbbi életkorokban" - írták a szerzők.

Több, az életkornak megfelelő kognitív felmérés használata lehetővé tette a több fejlődési perióduson átívelő elemzést, de a tesztelés-újratesztelés megbízhatósága és a tesztelést végzők közötti különbségek torzíthatják a megfigyeléseket, különösen a legfiatalabb gyermekeknél. A vizsgálati időszak egybeesett a világjárvány kezdetével, és a zárlatok miatti pontszámcsökkenés egyes korcsoportokban kifejezettebb volt, mint a felvételi időszakban.

A vizsgálatot az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézetek és a Wellcome finanszírozta.

 

Forrás:

https://www.science.org/doi/10.1126/sciadv.adi0497

hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.