hirdetés

Candida auris korai azonosítása

Az FDA engedélyezte a hospitalizált betegekben súlyos fertőzéseket okozni képes Candida auris felszaporodásának tömegspektroszkópiás kimutatási módszerét.

hirdetés

Az Egyesült Államok Élelmiszer és Gyógyszerügyi Hatósága (FDA) április 20-án engedélyt adott egy olyan módszer kórházi felhasználására, amelynek segítségével lehetővé válik a kórházakban felszaporodó, és a hospitalizált betegekben súlyos fertőzés okozására képes Candida auris kimutatása. Az engedély (jogosultja a Bruker Daltonik GmbH) igazából egy már jóváhagyott rendszer, a piacvezető BRUKER MALDI Biotyper CA felhasználási körének kiterjesztésére vonatkozik, hiszen a nagyműszeres, kórházakban és laboratóriumokban mikroorganizmusok azonosítására használt rendszer jelenleg 333 mikrobafaj vagy fajcsoport kimutatására rendelkezik tanúsítvánnyal, ami összesen 424-féle klinikai gyakorlatban relevanciával bíró baktérium és gomba felismerését teszi lehetővé.

A Candida auris egy élesztőgomba, mely akár súlyos nozokomiális fertőzéseket is okozhat, például a betegek véráramába kerülve, ráadásul igen gyakran bizonyul rezisztensnek a Candida-fertőzések kezelésére használt fungicidekre. A BRUKER MALDI Biotyper CA rendszer egy mátrix-asszisztált lézer deszorpciós, ionizációs, repülési idő mérésén alapuló (MALDI-TOF) tömegspektrometriás (más néven tömegspektroszkópiás) módszert alkalmaz egy referencia organizmus adatbázissal együtt.

A tömegspektrometria (MS, mass spectrometry) olyan kémiai/biokémiai analitikai módszer, amely a vizsgálandó anyagminta atomjainak vagy molekuláinak ionizációját követően a keletkező kisebb-nagyobb vegyületeket töltésegységre eső tömegük (mass to charge [m/z]) szerint elválasztja. Az eredmény a keletkező ionokat jelző csúcsokból álló tömegspektrum, amelyben egy-egy csúcs egy adott m/z fajlagos tömegű ionizált molekulát jelez, a csúcsok magassága pedig arányos az adott molekula mennyiségével. Az elv alkalmazásának több módszere létezik, ezek az ionizáció mechanizmusában és az alkalmazott tömeganalizátor természetében, mechanizmusában különböznek egymástól. A tömegspektrometria alkalmas többek között a spektrum mintázata alapján a vizsgált minta azonosítására például a mikroorganizmusokra jellemző molekuláris mintázatok tömegspektrometriás vizsgálatával a mikrobák azonosítására nyílik lehetőség. A MALDI-módszer lényege, hogy a vizsgált minta molekuláinak ionizációja egy segédanyag, a mátrix, például alfa-ciano-4-hidroxi-fahéjsav vagy dihidroxi-benzoesav segítségével történik meg, amely képes elnyelni az ionizációhoz használt lézer energiáját. Az analit a mátrix kis molekuláiba ágyazódik, amelyek a lézer energiáját átadják az analit makromolekuláinak. A folyamat közben a makromolekula-mátrix komplexek a vizsgálati mintából felszabadulnak (deszorpció), majd a keletkező molekulaionokat nagyvákuumban egy gyorsítófeszültség juttatja az analizátorba. Az analízis a repülési idő (TOF, time-of-flight) detektor alkalmazásával történik. Ennek a lényege, hogy a gyorsító elektromos erőteréből kilépve és nagyvákuumban repülve a detektor eléréséhez szükséges repülési idő a molekula méretével arányos, a kisebb méretű molekuláknak rövidebb, a nagyobbaknak hosszabb időbe telik a detektorig eljutni. A kapott tömegspektrum csúcsai tehát a vizsgált minta egyes fehérjéinek felelnek meg. A mikrobák jellegzetes, a taxonra jellemző fehérjeprofillal rendelkeznek, így a MALDI-TOF MS-vizsgálat során keletkező tömegspektrum egy adott mikrobafajra (species), illetve nemzetségre (genus) jellemző. Jelenleg az azonosítására használt MS-módszerek a mikrobák konzervált, riboszomális (és bizonyos esetekben egyéb, transzlációs és transzkripciós) proteinjeinek analízisén alapulnak, kihasználva azt a tényt, hogy ezek a fehérjék nagy mennyiségben találhatóak meg a sejtekben. A mért fehérjeprofil, illetve tömegspektrum azonosítása egy adatbázishoz történő hasonlítás útján megy végbe. Az azonosítható mikrobák köre tehát elsősorban az adatbázisban található referenciaspektrumok számától függ, annak bővítésével a módszer egyre többféle mikroba azonosítására tehető alkalmassá. Mivel ez a technika igen érzékeny, így igen kis anyagmennyiség (104–105 CFU baktériumszám) elegendő a vizsgálat elvégzéséhez. Bár a tömegspektrometria már az 1980-as évek óta ismert, identifikációs célokra történő használata a mikrobiológia területén csak az utóbbi öt évben terjedt el széles körben.

Az FDA által vizsgált, az engedély kiadásához vezető analitikai vizsgálat során a BRUKER MALDI Biotyper CA rendszer az esetek 100%-ban helyesen azonosította a Candida auris mintákat. Az engedélyezés során az FDA a ’de novo’ vizsgálati eljárást alkalmazta. Ez az engedélyezési útvonal olyan új orvostechnológiai eszközök esetében alkalmazható, amelyek kis vagy legfeljebb közepes kockázatot jelentenek. Ezen felül az FDA tervezi, hogy bizonyos tömegspektrometriás eljárások esetében a referencia organizmus adatbázisok frissítését kiveszi a premarket vizsgálatok hatóköréből, így jelentősen felgyorsulna az újonnan azonosítható mikroorganizmusok körének bővülése.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

FDA News Release - FDA authorizes new use of test, first to identify the emerging pathogen Candida auris

Mátrix-asszisztált lézer deszorpciós, ionizációs, repülési idő mérésén alapuló tömegspektrometria speciális alkalmazása a klinikai mikrobiológiai diagnosztika területén

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.