hirdetés

CAR-T-sejt-terápia lupusban

Egy első ilyen jellegű klinikai vizsgálat során németországi kutatók rákölő sejtterápiát alkalmaztak a lupus sikeres kezelésére kis számú betegnél.

hirdetés

A Nature Medicine- ben szeptember 15-én online publikált tanulmányukban öt szisztémás lupus erythematosusban (SLE) szenvedő beteg vett részt. Valamennyi a rákos sejtek elpusztítására széles körben alkalmazott kiméra receptor asszociált T-sejt (CAR-T-sejt) terápiával kezelték. A CAR-T immunterápia lényege, hogy a betegektől a kórházban saját T-sejtjeiket leveszik, majd génmódosításnak vetik alá, melynek következtében a szervezetbe visszajuttatott T-sejtek elpusztítják a diszfunkcionális sejteket.

A lupus olyan krónikus gyulladásos betegség, amelyben az immunrendszer megtámadja a szervezet saját sejtjeit. Az antitest-termelő B- és T-sejtek egyaránt túlaktívvá válnak, aminek következtében a betegek tünetei az enyhe fájdalomtól és fáradtságtól az életveszélyes gyulladásig és szövetkárosodásig, széles skálán lángolhatnak fel. A fertőzött sejtek elpusztítása érdekében gyakran olyan gyógyszerekkel kezelik a betegeket, amelyek kimerítik a B-sejteket, vagy megváltoztatják működésüket.

A CAR-T-sejtterápiával kezelt öt beteg – akik mindegyike az autoimmun betegség agresszív formájában szenvedett – egyetlen infúzióban részesült, melynek nyomán a terápia után 17 hónapig nem volt szükségük a korábbi, szokásos kezelésekre (még azután sem, hogy a kezelés után körülbelül 4 hónappal visszanyerték B-sejtjeiket) és megszűntek az olyan súlyos tünetek is, mint a tüdőgyulladás, a szívbillentyűk fibrózisa, az ízületi gyulladás és a fáradtság, és a követés alatt nem alakult ki relapszus sem.

A diszfunkcionális B-sejteket elpusztító (a B-sejtek felszíni markereit megcélzó, és a sejtek eltávolítását eredményező) monoklonális antitest-terápiákkal (pl. rituximab, obinutuzumab) szemben a CAR-T- sejtterápia a fehérvérsejtek egy másik típusát a páciens saját T-sejtjeit használja fel a páciens saját B-sejtjeinek eltávolítására.

Kapcsolódó hír, hogy a Cabaletta Bio bejelentette, az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága (FDA) Fast Track minősítést adott a CABA-201 sejtterápiájának a szisztémás lupus erythematosus (SLE) és a lupus nephritis (LN) kezelésére.

Az FDA engedélyezte, hogy a cég megkezdje a CABA-201 1/2. fázisú klinikai vizsgálatát. A CABA-201, egy 4-1BB-t tartalmazó, teljesen humán CD19-CAR-T-sejtes vizsgálati terápia, amely a CD19-pozitív B-sejtek megcélzására és kiürítésére szolgál, lehetővé téve az „immunrendszer visszaállítását” tartós remisszióval az SLE-ben szenvedő betegeknél.

Tervezett két nyílt vizsgálat egyenként hat betegből áll, az egyik csoportban SLE-s és aktív LN-ben szenvedő betegek, a másikban pedig a veseérintettség nélküli SLE-s betegeket fognak kezelni, egyszeri infúzióval, melynek során 1,0 x 106 sejt/kg dózisban kerül beadásra.

forrás:

Mackensen, A., Müller, F., Mougiakakos, D. et al. Anti-CD19 CAR T cell therapy for refractory systemic lupus erythematosus. Nat Med 28, 2124–2132 (2022). https://doi.org/10.1038/s41591-022-02017-5

Cabaletta Bio sajtóközlemény 2023. május 1.

hirdetés
Olvasói vélemény: 10,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.