hirdetés

CAR-T terápia limfómában és leukémiában

A TRANSCEND vizsgálatban 47%-os válaszarányt és 18%-os remissziót sikerült elérni a liso-cel CAR-T terápiával.

hirdetés

A The Lancet július 14-én publikálta a TRANSCEND CLL 04 fázis II. klinikai vizsgálat eredményeit, amelyben a liso-cel (lisocabtagene maraleucel) CAR-T terápia hatásosságát értékelték relapszáló vagy refrakter krónikus limfoid leukémia (CLL) és kis limfoid leukémia (SLL) indikációkban. A vizsgálatba olyan betegeket léptettek be, akiknél a Bruton tirozin kináz (BTK) gátló plusz venetoclax terápia nem hozott javulást.

A CLL és az SLL egymáshoz nagyon hasonló betegségek, és a leukémia leggyakoribb típusai a felnőttek körében. Mind a CLL-t, mind az SLL-t a rákos fehérvérsejtek, limfociták okozzák, csak CLL-ben a limfociták a csontvelőből származnak, az SLL-ben pedig a nyirokcsomókban találhatók. A CLL/SLL terápiák terepe az elmúlt évtizedben jelentősen átalakult, és az orális célzott terápiák (BTK-gátlók és Bcl-2-gátlók) a hagyományos immunkémiai terápiát felváltva a kezelés új standardjává váltak. Bár ezek a célzott terápiák rendkívül hatékonyak a CLL/SLL-ben, vannak olyan nagy kockázatú betegek, akik végül refrakterek vagy rezisztensek lesznek a kezelésre. Azoknál a betegeknél, akiknél a kezelés mindkét gyógyszerosztályban kudarcot vallott (kettős-refrakter CLL/SLL), nagyon kevés további terápiás opció áll rendelkezésre. A jelenlegi vizsgálatban a kutatók célja egy CAR T-sejtes terápia a lisocabtagen maraleucel (liso-cel) hatékonyságának és biztonságosságának értékelése volt 117 olyan felnőtt, relapszáló vagy refrakter CLL-ben vagy SLL-ben szenvedő betegnél, akik korábban már átlagosan öt vonalbeli kezelést kaptak. A lisocabtagene maraleucel tulajdonképpen két hatóanyagot tartalmaz, CD8+ illetve CD4+ sejteket. A készítmény alkalmazása során a betegtől először vért vesznek, majd extrakciót követően a beteg saját T-sejtjeit genetikailag módosítják, kiméra antigén receptor T-sejteket (CAR-T) hoznak létre, amelyeket infúzióval visszajuttatnak a beteg szervezetébe – ezek a módosított sejtek felismerik és szelektíven elpusztítják a rákos B-sejteket.

A vizsgálatban a betegek egyszeri infúziós liso-cel kezelésben részesültek, és a betegeknél két eltérő dózist alkalmaztak. A magasabb dózist kapott 49 kettős-refrakter CLL/SLL beteg esetében 47%-os teljes válaszarányt, valamint 18%-os teljes választ és remissziót figyeltek meg, ami messze felülmúlja az ilyen sokadik vonalbeli kezelés során eddig tapasztalt 0-5%-ot. A válasz jelentkezésének ideje körülbelül egy hónap volt, és a teljes választ, remissziót elérő betegek közül a 20 hónapos utánkövetési időszakban senkinél sem figyeltek meg relapszust, ami a klinikai válasz tartósságát bizonyítja.

A mellékhatások között átmeneti immunrendszerrel kapcsolatos nemkívánatos események jelentkeztek a beadást követően. Súlyosabb (grade 3) mellékhatásnak bizonyult a betegek 9%-ánál megfigyelt citokin-felszabadulási szindróma, és a betegek 18%-ánál neurológiai jellegű mellékhatásokat is megfigyeltek.

Összességében az eredmények azt sugallják, hogy az egyszeri infúziós liso-cel terápia gyors és tartós választ képes kiváltani olyan relapszáló vagy refrakter CLL/SLL betegeknél, akiknél további terápiás opciók már nem állnak rendelkezésre. Shuo Ma professzor, az eredményeket összefoglaló cikk társszerzője szerint a CAR-T terápia ígéretes jövőbeli kezelési opció lehet a CLL/SLL-ben szenvedő betegek számára, és már tervben vannak olyan vizsgálatok, amelyek során ezt az újszerű kezelési módszert a standard kezelésekkel hasonlítják össze.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Immunotherapy improves remission for relapsed, refractory leukemia: Clinical trial

Lisocabtagene maraleucel in chronic lymphocytic leukaemia and small lymphocytic lymphoma (TRANSCEND CLL 004): a multicentre, open-label, single-arm, phase 1–2 study

Irodalmi hivatkozás:

Tanya Siddiqi et al, Lisocabtagene maraleucel in chronic lymphocytic leukaemia and small lymphocytic lymphoma (TRANSCEND CLL 004): a multicentre, open-label, single-arm, phase 1–2 study, The Lancet (2023). DOI: 10.1016/S0140-6736(23)01052-8

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.