COVID-19 betegség és a pajzsmirigy

Egyre több a bizonyíték, hogy a COVID-19 befolyásolja a pajzsmirigy működését.

Egy új kutatás szerint a kritikus állapotban lévő COVID-19 betegeknél a thyreotoxicosis szignifikánsan gyakoribb, mint a kritikus állapotban lévő, de nem SARS-CoV-2 fertőzött betegeknél, ami arra utal, hogy az új koronavírus fertőzés atípusos thyreoiditist okoz.

A Lancet Diabetes and Endocrinology c. lap levelezési rovatában megjelent közlemény szerzői a magas fokú intenzív ellátást igénylő COVID-19-ben szenvedő betegeknél javasolják a pajzsmirigy-funkciók rutin ellenőrzését, mivel a SARS-CoV-2 fertőzéssel összefüggő szubakut thyreoditis következtében gyakran thyreotoxicosis lép fel. Ugyanakkor a tanulmány szerzői hangsúlyozzák, hogy a pajzsmirigyműködés eltérései (sem saját vizsgálatukban, sem mások kutatásai szerint) nem növelték a COVID-19 keletkezésének kockázatát, tehát fontos megnyugtatni a pajzsmirigy betegeket, hogy a médiábansokhelyütt megjelent feltételezésekkel ellentétben a COVID-19 ben megbetegedettek körében nem volt gyakoribb az előzetes pajzsmirigy-betegség

első szerzője, elmondta a Medscape Medical News-nak, hogy a tanulmány (melyben kritikus állapotú COVID-19 betegeket, COVID-19 nélküli betegeket és enyhe COVID-19-es betegeket hasonlítottak össze) ezt igazolta, hogy a pajzsmirigyműködés eltérései láthatóan nem növelték a COVID-19 keletkezésének kockázatát. Muller doktornő elmondta, hogy „nagyon fontos világossá tenni, hogy az előzetesen a médiákban megjelentekkel ellentétben a COVID-19 betegekben nem volt gyakoribb az előzetes pajzsmirigy-betegség. Azaz a klinikai megfigyelések nem igazolták ezt a félelmet, tehát meg kell nyugtatni az átlagos népességben elég sok pajzsmirigy-beteget.

Súlyos állapotú COVID-19 betegek pajzsmirigyműködésének analízise

Dr. Ilaria Muller (Department of Endocrinology, IRCCS Fondazione Ca’ Granada Ospedale Maggiore Policlinico, Milano) és munkatársai 93, súlyos állapotú, „high-intensity-care” egységben (HICU-ban) fekvő COVID-19-es beteg pajzsmirigyműködésének adatait értékelték, és ezeket 101 tavalyi, szintén kritikus állapotban lévő, de nem COVID-19-es beteg adataival hasonlították össze. Egy harmadik csoportba sorolták azt az idei 52 COVID-19-es beteget, akiknél csak „low-intensity-care” egységben (LICU) történő kezelésre volt szükség. Az átlagos életkor az első, HICU 2020 csoportban 65,3 év, a 2019-es HICU csoportban 73 év, míg a LICU csoportban 70 év volt (P=0,001). A férfiak aránya a HICU 2020 csoportban 69%, a HICU 2019-es csoportban 56%, a LICU csoportban 48% volt (P=0,03). Megjegyzendő, hogy a HICU 2020 csoportban mindössze a betegek 9%-ának volt előzetesen ismert pajzsmirigy betegsége, míg a HICU 2019 és a LICU csoportokban ez 23%-nak, illetve 21%-nak adódott (P=0,017), amiből azt a következtetést lehet levonni, hogy a már fennálló pajzsmirigy megbetegedések nem befolyásolták a SARS-CoV-2 fertőzés kockázatát, illetve a COVID-19 betegség súlyosságát.

Az előzetesen már ismert pajzsmirigy-betegeket kizárták az analízisből. Ilyen módon a HICU 2020 csoportban szignifikánsan több beteg volt thyreotoxikus állapotban (15%), míg a HICU 2019 csoportban csak 1%-ban, a LICU csoportban csak 2%-ban fordult ez elő (P=0,025). A két COVID-19-es csoportban lévő thyreotoxikus állapotú 14 beteg közül 9 volt férfi (64%). A HICU 2020 csoportban a TSH-koncentrációk alacsonyabbak voltak a másik két csoportban mérteknél (P=0,018), a szérum thyroxin (szabad T4) koncentráció magasabb volt, mint a LICU csoportban (P=0,016), de nem volt magasabb a HICU 2019 csoporténál.

Különbségek az egyéb, fertőzés okozta thyreoiditisekhez képest

Thyreotoxicosishoz vezető szubakut vírusos thyreoiditist más vírusfertőzések is okozhatnak, de néhány alapvető különbség van COVID-19 fertőzés és az egyéb vírusfertőzések okozta pajzsmirigygyulladás között. A SARS-CoV-2 okozta pajzsmirigyműködési zavar enyhébb, mint a más vírusok által okozott klasszikus szubakut thyreoiditisben észlelhetők. Az egyéb vírusok által okozott betegség továbbá jóval gyakoribb nőkben, míg COVID-19-ben az atípusos thyreoiditis inkább férfiakban fordult elő. COVID-19 fertőzésben a pajzsmirigy elváltozás már korán megjelenik, míg más vírusfertőzések esetén csak a fertőzés után. A klasszikus vírusos thyreoiditisben gyakran jelentkező nyaki fájdalom itt nem volt észlelhető, az eltérések arányosak voltak a COVID-19 fertőzés súlyosságával, míg más vírusfertőzések esetén még enyhe tünetek mellett is észlelhetők a abnormális értékek. Egyébként a nagyon súlyos esetekben fennáll egy pajzsmiriggyel nem összefüggő szisztémás állapot kockázata – ami mellesleg érinti a pajzsmirigyműködéseket is.

A HICU 2020 csoportba tartozó 8 pajzsmirigy működési zavart mutató beteget a kórházból való elbocsájtás után 55 napig követték: 2 betegnél valószínűleg nem a COVID-19-cel összefüggő hyperthyreoidizmus volt észlelhető, 6 betegnél a pajzsmirigyműködés normalizálódott. A szerzők szerint a betegeknél a SARS-CoV-2 fertőzéssel összefüggő atípusos thyreoiditis és a nem pajzsmirigy eredetű betegség-szindróma kombinációja, T4-toxikózisnak nevezett állapot állt fenn.

Vannak-e hosszútávú hatások?

Nem ismerjük a koronavírus pajzsmirigyre gyakorolt hosszútávú hatásait, azokat megjósolni sem tudjuk. A klasszikus szubakut vírusos thyreoiditises esetek 5-20%-ában évek múlva hypothyreoidizmus alakul ki, ugyanez történhet a COVID-19-es betegekkel is. Ennek feltárásához azonban évekig kell követni a betegeket. A thyreoiditis kezelésének alapvető gyógyszerei a szteroidok, tehát a pajzsmirigy működési zavar is szükségessé teheti a COVID-19-es betegek szteroid kezelését.

A pajzsmirigy magas szinten expresszál ACE2 sejtreceptorokat

A legújabb kutatások kimutatták, hogy az ACE2 receptor– amely a különféle SARS-CoV vírusok belépési helye a gazdasejtbe – a pajzsmirigyben még a tüdőnél is magasabb szinten expresszálódik, pedig fertőzés következtében a tüdőben alakulnak ki a legsúlyosabb elváltozások. A pajzsmirigy ACE2 expressziójának következményeit még nem ismerjük. Ha igazolódna, hogy a tüdőnél nagyobb mértékű expresszió áll fenn más szervekben (pl. vékonybél, herék, vese, szív, stb.), akkor olyan vizsgálatokat kellene végezni, amelyek az expresszió és a fertőzés összefüggéseit keresnék.

A Medscape Diabetes and Endocrinology tanácsadó testületének tagja, Dr. Angela M. Leung (UCLA David Geffen School of Medicine, Los Angeles)kifejtette a Medscape Medical News-nak, hogy a tanulmány nem csak újabb adatokkal szolgál a COVID-19-pajzsmirigy működés összefüggéseiről, hanem bepillantást enged a SARS-CoV-2 vírus által okozott szisztémás gyulladás, valamint a pajzsmirigy-specifikus gyulladás folyamatába is. A milánói intézetben végzett megfigyelések mellett  eddig már legkevesebb hat egyéb vizsgálatban is leírták a súlyos állapotban lévő COVID-19 betegek klinikailag szubakut thyreoiditisre emlékeztető állapotát. A „take-home message” az, hogy a COVID-19 fertőzés is olyan thyreotoxicosist okozhat, melyet a pajzsmirigy- és az általános (szisztémás) gyulladás hoz létre. Ugyanakkor a szubakut thyreoiditisben szenvedő COVID-19-es betegekben észlelt szérum-eltéréseket jelentős mértékben fokozhatják a pajzsmirigytől független betegségek is.    

Források:

Melville NA. Evidence mounts for COVID-19 effects on thyroid gland. Medscape Medical News. August 18, 2020.

Muller I, Cannavaro D, Dazzi D, et al. SARS-CoV-2-related atypical thyroiditis. The Lancet Diabetes & Endocrinology. Correspondance 2020, 8(9):739-741. 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.