hirdetés

Csak óvatosan a többszörösen telítetlen zsírsavakkal a terhesség alatt

Brit kutatók szerint fokozza a gyermekkori elhízás esélyét, ha az anya nagy mennyiségben fogyaszt többszörösen telítetlen zsírsavakat a terhessége alatt. A szerzők szerint elsősorban a sütőolajokkal, valamint dió- és mogyorófélékkel kell vigyázniuk a várandósoknak.

hirdetés

A Medical Research Council (MRC) epidemiológiai vizsgálatában 293 fiú és lány zsír- és izomtömegét elemezték 4 és 6 éves korban. A vizsgálatba a Southampton Women’s Survey (SWS) elnevezésű nagy prospektív felmérésből vontak be résztvevőket. A zsír- és izomtömegre vonatkozó adatokat a többszörösen telítetlen zsírsavak (PUFA) koncentrációjával vetették össze, melyet vérmintából határoztak meg.

A Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism című lapban nyilvánosságra hozott vizsgálatban azt találták, hogy nagyobb a zsírtömege azoknak a gyerekeknek, akinek édesanyjánál a terhesség alatt magasabb n-6 PUFA-szinteket mértek.

Dr. Nicholas Harvey, a University of Southampton epidemiológusa így kommentálja tapasztalataikat: „Miközben országunkban egyre nagyobb epidemiológiai problémát jelent az elhízás, de eddig csak nagyon kevés vizsgálat tűzte célul a gyermek zsírtömege és az anya n-6 PUFA-szinte közötti lehetséges korrelációk feltárását. Az eredmények azt jelzik, hogy előnyös lehet az utód testösszetétele szempontjából, ha az anya a várandósság ideje alatt megszorítja a többszörösen telítetlen zsírsavak bevitelét.”

A vizsgálati eredmények lazább összefüggést igazolnak az anyai n-3 PUFA-koncentrációval. Az N-3 PUFA-t gyakrabban emlegetik ómega-3-zsírsav néven, mely legnagyobb mennyiségben a tengeri halak olajában található meg. Ez esetben a magasabb n-3 PUFA-szintekhez kisebb zsírtömeg és nagyobb izomtömeg társul a gyermekeknél.

Ez arra utalhat, hogy a terhességi tápanyagpótlás stratégiája jó hatású lehet. Dr. Moon azonban fontosnak tartja hangsúlyozni, hogy az n-3 és n-6 PUFA-k éppen ellentétes módon hatnak a zsírtömegre: „Korábbi vizsgálatokban n-3 PUFA-pótlással kísérelték meg csökkenteni a zsírtömeget, de saját tapasztalataink szerint ez akkor a legeredményesebb, ha az n-6 zsírsavak bevitelének megszorításával párosul.”

Dr- Cyrus Cooper reumatológus és epidemiológus professzor a következőkkel egészíti ki a fentieket: „A mostani vizsgálat egy másik nagy epidemiológiai kutatási program része, melyben azt vizsgáljuk, hogy a terhesség alatti életmód (pl. anyai étrend) és a kopra gyermekkorban érvényesülő életmódbeli hatások miként befolyásolják a gyermek testösszetételét és csontrendszerének fejlődését. Az így szerzett tapasztalatok alapján stratégiákat dolgozhatunk ki a gyermekkori és a későbbi felnőttkori testösszetétel optimalizálására, ezáltal javítva a jövő generációk egészségi állapotát.”

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.