hirdetés

Daurismo akut mieloid leukémia elleni készítmény

Az FDA akut mieloid leukémia kezelésére 75 év feletti vagy az intenzív kemoterápiát kizáró komorbiditással rendelkező betegek számára citarabinnal kombinációban történő alkalmazásra engedélyezte a Daurismo (glaszdegib) nevű tablettát.

hirdetés

November 21-én az FDA engedélyt adott az újonnan diagnosztizált akut mieloid leukémia kezelésére szolgáló glaszdegib hatóanyagú Daurismo tablettának (kérelmező: Pfizer). Az indikáció szerint a késíztményt 75 év feletti, vagy az intenzív kemoterápiát kizáró komordibitással rendelkező betegek szedhetik, ajánlott adagja naponta egy darab 100 mg-os tabletta. A glaszdegib egy orális Smoothened (Smo) fehérje gátló, melyet kis dózisú citarabinnal kombinációban kell alkalmazni. Az Smo-fehérje-gátlók hedgehog-jelátviteli útvonal inhibitorai. A hedgehog-jelátvitel a Smoothened (SMO) transzmembrán fehérjén keresztül a glioma-asszociált onkogén (GLI) transzkripciós faktorok aktiválásához és sejtmagi lokalizációjához valamint a hedgehog által célzott gének indukciójához vezet. E gének közül sok gén a proliferációban, a túlélésben és a differenciálódásban játszik szerepet. A glaszdegib az SMO fehérjéhez kötődik és gátolja azt, ezáltal blokkolja a hedgehog-jelátviteli útvonalat.

Az akut mieloid leukémiáról (AML)

Évente Magyarországon kb. 230-250 beteget diagnosztizálnak AML-el, az Egyesült Államokban csaknem húszezret. A felnőttkori akut leukémiák leggyakrabban jelentkező formája, gyakorisága a fiatal felnőttkorban kicsi, majd 65 év felett fokozódik. Az akut leukémia a csontvelői eredetű vérképző sejtek daganatos sejtburjánzása által alakul ki. Az alapján, hogy elsősorban a csontvelőből kiinduló mieloid eredetű fehérvérsejtek, vagy a nyirokszervekben is megtalálható limfoid fehérvérsejtek betegségéről van-e szó, beszélünk akut mieloid (AML), vagy akut limfoid (ALL) leukémiáról. Mindkét leukémia típus gyorsan, hevenyen alakul ki, és kezelés nélkül heteken vagy hónapokon belül a beteg halálát okozzák. Kiváltó tényezője pontosan nem ismert, hajlamosítanak a leukémia kialakulására bizonyos vegyszerek (pl. benzol, aromás szénhidrogének, egyes festékek), sugárzás. Más daganatok miatt alkalmazott kemoterápiát, vagy sugárkezelést követően is kialakulhat. Ritkán kerül tünetmentes betegen felismerésre. Általános tünetei, mint a fáradtság, étvágytalanság és fogyás mellett a leggyakoribb tüneteket az adja, hogy a kóros sejtek kiszorítják a normális sejteket a csontvelőből. Emiatt vérszegénység, vérzékenység vagy fertőzésekre való hajlam alakul ki. Standard kezelése kemoterápiával történik, kezelés nélkül a betegség halálos kimenetelű. Jelenleg a fiatal betegek 35-40%-a, az idős betegek 5-15%-a gyógyítható meg, az Egyesült Államokban az 5 éves túlélés aránya 27,4%. A betegségben szenvedő jelentős része, csaknem fele a toxikus mellékhatások miatt nem kezelhető kemoterápiával, ezért a Daurismo engedélyezésének pont az a jelentősége, hogy egy új kezelési lehetőség nyílik meg a betegek előtt. Nem véletlen, hogy a szert az FDA elsőbbségi felülvizsgálati eljárás (priority review) keretében értékelte, ráadásul megkapta a ritka betegségek gyógyszer (orphan drug) minősítést is.

Priority Review – Ha egy gyógyszert ebbe a kategóriába sorolnak, akkor az FDA 6 hónapon belül döntést hoz az engedélyezésről. Ennek ellentéte a Standard Review, azaz normál felülvizsgálat, ahol az elbírálás 10 hónapot vesz igénybe.

Orphan Drug Designation (ODA) – az FDA által adott különleges státusz, melyet a kérelmező cégnek külön kell benyújtania. A gyógyszer által kezelendő betegség nem érinthet több mint 200 ezer embert az USA területén. Maga az ODA kérelem nem tartozik az engedélyezési folyamathoz, ez egy telejsen külön álló, díjmentes beadvány illetve elbírálási eljárás. A kategória az Európai Unióban is létezik, ám az EMA értelmezésében mást jelent: Európában 10 ezer emberből 5-nél nem lehet magasabb a prevalencia, a betegségnek életveszélyesnek vagy krónikus rokkantságot okozónak kell lennie, és az adott betegségre vagy állapotra nem lehet meglévő kezelés, vagy a meglévőnél jelentősen jobbnak kell lennie az új terápiának. Az Egyesült Államokban ilyen megkötések nincsenek, az ODA előnyeihez könnyebben hozzá lehet jutni. Ezek közé az előnyök közé tartozik például, hogy az FDA segítséget nyújt a vizsgálati protokoll elkészítése során, adókedvezményt ad, és a kérelmező mentesül az engedélyezési díjtételek alól. 

Klinikai vizsgálatok, biztonságosság

A glaszdegib biztonságosságát és hatásosságát az FDA egy multicentrikus, nyílt elrendezésű, randomizált vizsgálat eredményei alapján értékelte (BRIGHT AML 1003, NCT01546038), melybe 115, legalább 55 éves vagy idősebb, újonnan diagnosztizált akut mieloid leukémiában szenvedő beteget vontak be. A betegeket 2:1 arányban randomizálták a következő csoportokba:

1. csoport: 100 mg Daurismo naponta egyszer + kis dózisú (20 mg) citarabin naponta kétszer szubkután injekció formájában adagolva az 1-10 napokon, összesen 28 napig

2. csoport: kis dózisú citarabin (LDAC) önmagában, 28 napos kezelési ciklusokban, amíg remisszió, a betegség progressziója vagy elfogadhatalan mértékű toxicitás nem tapasztalható.

A kombinált kezelést kapó betegeknél a medián teljes túlélés (overall survival) 8,3 hónap volt a kizárólag LDAC-t kapó betegeknél tapasztalt 4,3 hónappal szemben, azaz a különbség 4 hónap volt, amely statisztikailag szignifikánsnak minősült.

A Daurismo leggyakrabban tapasztalt mellékhatásai között az alábbiak szerepeltek: anémia, kimerültség, lázzal járó neutropénia, izomfájdalom, émelygés, ödéma, thrombocytopenia, dyspnoe, étvégytalanság, ízérzékelés megváltozása (dysgeusia), mucositis, székrekedés és kiütések.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

FDA Approves New Oral Drug for AML

U.S. FDA grants priority review for Pfizer’s new drug application for glasdegib in patients with previously untreated acute myeloid leukemia

Daurismo label (FDA)

Cancer Stat Facts: Leukemia - Acute Myeloid Leukemia (AML)

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.