hirdetés

EBG - A vastagbélrák operációját követő aszpirinszedés hatása az adenomák kialakulására

Az alábbiakban ismertetendő kettős vak, véletlen besorolásos, placebokontrollos vizsgálat eredményei alapján a vastagbélrák műtéti kezelését követően az acetil-szalicilsav (aszpirin) rendszeres szedése hatékonyan csökkenti az újonnan képződő vastagbél-adenomák előfordulási arányát.

Előzmények

A colorectalis carcinoma (CRC) világszerte igen fontos népegészségügyi problémát jelent. A fejlett országok többségében és Magyarországon is ez a második leggyakoribb halálok. CRC következtében Magyarországon körülbelül 5000 beteg hal meg évente. A halálozási arányok az elmúlt években gyakorlatilag változatlanok maradtak.

A legtöbb CRC polypusból (adenomából) alakul ki. A felmérések szerint az átlagnépességben mintegy 24%-os arányban igazolható adenoma, s ebből 5%-ban alakul ki CRC. A CRC kialakulása többlépcsős, többtényezős folyamat, az adenoma–CRC szekvencia végbemenetele (normál vastagbélĆkis adenomaĆ nagy, villosus adenomaĆCRC) 10–15 évet vesz igénybe. Az adenomák incidenciája az 55–65 éves populációban, a CRC incidenciája pedig a 65–75 éves populációban a legnagyobb.

Tumorbiológiai jellegzetességeiből adódóan a CRC az egyik legkönnyebben felismerhető daganat lehetne. A különböző szűrőprogramok egyértelműen elősegítik a korai felismerést, ez pedig növeli a kuratív sebészi reszekció esélyeit. Véletlen besorolásos vizsgálatok bebizonyították, hogy a rendszeres szűrés segítségével 15–33%-kal csökkenthető a CRC-vel összefüggő mortalitás.

A CRC megelőzésének másik lehetősége a kemoprofilaxis (kemoprevenció). Ezen olyan gyógyszeres kezelést értünk, amely a daganatképződés biokémiai menetébe beavatkozva késlelteti vagy megakadályozza a tumor kialakulását. Az eddigi epidemiológiai vizsgálatok azt igazolták, hogy a rendszeresen szedett acetil-szalicilsav (ASA, aszpirin) szignifikánsan csökkenti a CRC kockázatát. A rendelkezésre álló epidemiológiai adatok azonban mindeddig nem adtak választ arra a kérdésre, hogy a CRC miatt műtéten vagy polypectomián átesett betegek esetében az ASA-szedés hogyan befolyásolja az adenoma, illetve a daganat újbóli megjelenését.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Herszényi László
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.