hirdetés

EBG - H. pylori eradikáció tartós nem szteroid gyulladáscsökkentő kezelés előtt: hatás a peptikus fekély kockázatára

Az alábbiakban ismertetett kettős vak, véletlen besorolásos, placebokontrollos vizsgálat eredményei alapján a H. pylori tartós nem szteroid gyulladáscsökkentő (NSAID) kezelés előtti eradikációja hatékony kockázatcsökkentő stratégia lehet a peptikus fekély képződésének és recidívájának megelőzése terén.

Előzmények

A nem szteroid gyulladáscsökkentő (NSAID) szerek alkalmazásával kapcsolatosan kialakuló peptikus fekélyek kivédésének két fő módozata terjedt el: az NSAID-dal párhuzamosan, profilaktikusan alkalmazott savszekréciógátló (elsősorban protonpumpagátló, PPI), illetve a modernebb, szelektív ciklooxigenáz- (COX-2) gátló (coxib) kezelés. Mindkét stratégia többletterheket róhat egy adott ország egészségügyi ellátására.

Az NSAID-asszociált fekélyek megelőzésének másik járható útja, ha kiiktatjuk az egyéb agresszív tényezőket, például a H. pylori fertőzést. Az NSAID-kezelés mellett végrehajtott

H. pylori eradikáció eddigi eredményei ellentmondásosak. A korábbi közlemények arra utalnak, hogy a kis kockázatú betegek esetében (akiknek anamnézisében nem szerepel fekélybetegség vagy dyspepsia), akik még nem szedtek NSAID-ot, a H. pylori eradikációja az ezt követő két hónapos NSAID-szedés során 73%-kal csökkentette a fekélyképződés kockázatát. Azok viszont, akik már elkezdték az NSAID tartós szedését, a H. pylori eradikációja önmagában nem csökkentette a gastroduodenalis léziók kialakulását és nem előzte meg a kívánt arányban a recidiváló fekélyvérzést. Az ellentmondó eredmények alapján úgy tűnik, hogy a fekélyképződés kockázatát nagymértékben befolyásolja, hogy a beteg szedett-e már NSAID-ot vagy sem. Az epidemiológiai adatok arra is utalnak, hogy épp csak megkezdett NSAID-kezelés esetén a fekélyképződés rizikója kettő-négyszerese azokénak, akik hosszabb ideje szedik a nem szteroid gyulladásgátlót.

A napi gyakorlatban igen fontos kérdésnek számít, hogy az NSAID-ot még nem szedett betegek H. pylori fertőzése milyen mértékben növeli a nem szteroid gyulladásgátló szedésével kapcsolatos fekélyképződés kockázatát.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Herszényi László
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.