hirdetés

Égető probléma az éghajlatváltozás

Az amerikai orvostársaságok arra figyelmeztetnek, hogy a teendőket nem lehet halogatni, az éghajlatváltozást „sürgősségi esetként” kell kezelni.

hirdetés

Az Egyesült Államokban júniusban 74 orvosi és népegészségügyi társaság, az egészségügyi dolgozók, kórházak, orvosegyetemek, orvosszakmai szervezetek (többek közt az American Medical Association, az American Heart Association és az American Lung Association), népegészségügyi szervezetek (listájuk megtalálható a climatehealthaction.org lapon) képviseletében közös közleményben figyelmeztetettek arra, hogy a klímaváltozás az amerikaiak millióit fenyegeti, és azonnali beavatkozásokat igényel.

Dr. Boris Lushniak (School of Public Health at the University of Maryland, korábbi egészségügyi miniszter) hangsúlyozta, hogy a jelenleg az éghajlat megváltozása, a felmelegedő bolygó az egyik legnagyobb fenyegetés a lakosságra nézve, valódi „egészségügyi sürgősségi” eset. Az aláírók felhívják a kormányokat, az üzleti élet szereplőit, a civil társadalmi vezetőket, hogy biztosítsanak elsőbbséget a halaszthatatlan teendőket 10 pontban összefoglaló „Climate, Health and Equity Policy Action Agenda”-nak.

Az intézkedési terv néhány fontos elemét ehelyütt felsoroljuk.

1. Az Egyesült Államok egyre erőteljesebben vegyen részt a széndioxid kibocsátás lényeges csökkentését előirányzó „Párizsi Megállapodásban”, hogy ezzel 1,5 fokkal csökkenthessük bolygónk hőmérsékletét. A „Kigali Kiegészítést” (a hidrofluorokarbonok használatának csökkentését) ratifikálni kell és meg kell valósítani.

2. A szén és földgáz felhasználást sürgősen tiszta, biztonságos, költséghatékony megújuló energiával kell felváltani. A már meglevő technológiákkal drámaian meg lehetne változtatni az USA energiafelhasználását. Támogatni kell az ilyen technológiák finanszírozását. Fel kell mérni a fosszilis energiahordozók (szén, olaj, gáz) károsító hatásait, és fokozottabban kell védeni a levegőt és a vizeket. Ütemtervet kell kidolgozni a fosszilis energiahordozók teljes kivonására.

3. Csökkenteni kell a közlekedés széndioxid kibocsátását, ösztönözni kell az embereket arra, hogy személygépkocsi helyett vegyék igénybe a tömegközlekedét, járjanak kerékpárral és  gyalogosan, ami számos egyéb kedvező hatást is eredményez (pl. csökkenne az obesitas, a kardiovaszkuláris betegségek, a diabetes és az osteoporosis előfordulása). Ehhez infrastrukturális fejlesztésekre (pl. az USÁ-ban alig létező tömegközlekedés kiépítésére és fejlesztésére) is szükség van, valamint támogatni kellene a munkahelyhez közeli lakhatást.

4. Támogatni kell az egészséges, rugalmas farmok, élelmiszer rendszerek, erdők létrehozását és védelmét. Törekedni kell arra, hogy a gyermekek friss, egészséges növényekkel táplálkozzanak vörös húsok és feldogozott termékek helyett. Meg kell védeni és őrizni a természeti kincseket és adottságokat, hogy csökkentjen a katasztrofális erdőtüzek, áradások, sárlavinák lehetősége. Mindenképp fejleszteni, növelni kell a fás területek, parkok, zöld infrastruktúrák arányát, mert ezek elnyelik a széndioxidot, hűtik a városokat, csökkentik az áradások következményeit.

5. Legfontosabb, hogy az USA-ban mindenki számára hozzáférhető legyen a biztonságos ivóvíz. Meg kell akadályozni a mezőgazdaságban, a bányászatban, az iparban, az energiatermelésben a víz szennyeződését, védeni kell a természetes vizeket, gazdaságilag biztonságos módokat kell kidolgozni az alternatív víztermelésre, pl. a tengervizek sótalanítására is.

6. Támogatni kell a klímaváltozás miatt hátrányos helyzetbe kerülő munkásokat és közösségeket, és lehetőség szerint alacsony széndioxid kibocsátó gazdasági területeken, gyártásokban, vagyis modernebb technológiákat használó iparágakban, üzemekben kell foglalkoztatásukat megoldani.

7. Az egészségügynek folyamatosan hallatnia kell a hangját a klímaváltozás témájában: a dohányzás elleni kampányokhoz hasonlóan helyi és nemzeti kampányokat kell szervezni, amelyek során informálják a laikus közönséget a klímaváltozás által okozott - és továbbra is várható - egészségkárosodások fajtáiról, a felmelegedés veszélyeiről.

8. A klímaváltozást az összes egészségügyi ellátási rendszer működése és valamennyi egészségügyi terv kidolgozása során számításba kell venni. Az éghajlatváltozást csökkentő („climate-smart”) ellátási rendszert kell kiépíteni szövetségi, állami és helyi szinten is. Climate-smart energia- és vízfelhasználást, szállítást, altatógázfajtát és hulladékgazdálkodást kell bevezetni és követni. Mindezek használatához fokozottan igénybe kell venni a telemedicinát és a mobil technológiákat is.

9. Rugalmas közösségeket kell kialakítani a klímaváltozással szembeni küzdelem érdekében. Bár a klímaváltozás világjelenség, de csak helyileg, egy kisebb közösségben lehet ésszerű változásokat létrehozni. a káros hatások csökkentése érdekében.

10. A klímaváltozás elleni küzdelemre és a felmelegedés következtében fellépő  egészségügyi problémák megoldására külön pénzeszközöket kell elkülöníteni az állami költségvetésben.

 

Forrás: 

1. Medscape Medical News

2. U.S. call to action in climate, health, and equity: a policy action agenda 2019.   

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.