hirdetés

Egy baktérium és az onkológiai terápiák fejlesztése

A Streptococcus pyogenes baktérium sejtmembránjának kardiolipinre adott emberi immunválasz új lökést adhat az onkológiai immunterápiás módszerek tökéletesítéséhez.

hirdetés

A Journal of the American Chemical Society folyóirat szeptember 22-én közölte a Harvard Medical School (HMS) kutatóinak közleményét, amelyben a Streptococcus pyogenes baktérium emberi immunrendszerre kifejtett különleges hatásait figyelték meg, és eredményeik az onkológiában is forradalmi változásokat hozhatnak.

Egy Friedrich Fehleisen nevű sebész még 1883-ban figyelte meg azt a furcsa jelenséget, hogy a S. pyogenes fertőzése olyan kiütéseket okozott, amelyek egyes rákbetegek bőrén terjedni kezdtek, miközben a rákos megbetegedés ezután megmagyarázhatatlan módon eltűnt. Egy másik sebész, William Coley nagyjából ezzel egyidőben szintén kimutatta, hogy egyébként kezelhetetlen rákos betegeknél a S. pyogenes vagy más baktériumtörzsek fertőzése egyes esetekben gyógyulást okot. Sokan kétkedve fogadták ezeket az eredményeket, és ezek a módszerek hamarosan teljesen ki is estek a tudományos érdeklődés homlokteréből, mivel más onkológiai módszerek kerültek előtérbe, például a sugárkezelés és a kemoterápia. Coley hírneve azonban sokkal később, a modern immunterápiák megjelenésével rehabilitálódótt, mivel ezek a kezelések is az immunrendszert használják fel a daganatok leküzdésére, ám mostanáig senki sem jött rá arra, hogy Coley kezelései mitől bizonyultak működőképesnek.

A HMS egyik biokémikusa, Jon Clardy által vezetett kutatócsoport a mostani kutatás során egy immunaktivációs teszt segítségével találták meg a kérdésre a választ. A teszt olyan bakteriális eredetű molekulákat mutatott ki, amelyek egér csontvelőből származó sejtkultúrákban immunválaszt serkentettek. A S. pyogenes baktérium sejtmembránjában egy különleges hatású molekula található, egy viszonylag egyszerű felépítésű, a kardiolipinek közé tartozó molekula, amelyet a kutatók SpCL-1 névre kereszteltek (ez a S. pyogenes 1-es kardiolipin rövidítést takarja).

“Eddigi ismereteink szerint az olyan egyszerű membránlipinek, mint az ebben a tanulmányban is szereplő bakteriális kardiolipin, nem immunogén hatásúak" -fejtette ki Clardy. “Eredményünk azonban megdöntötte ezt a vélekedést.”

Az emberi szervezet sejtmembránjai is tartalmaznak kardiolipineket. Egyes autoimmun betegségek és a reumás láz esetében a szervezet - tisztázatlan okokból - olyan antitesteket termel, amelyek megtámadják ezeket a molekulákat. Az új tanulmány bizonyítékot szolgáltat arra, hogy az ilyen betegségek akkor alakulhatnak ki, amikor az immunrendszer a behatoló baktériumokban lévő kardiolipinekre reagál. A baktériumok leküzdése után az így felerősödött antitestek az illető saját kardiolipinjei ellen fordulhatnak.

“Munkánk választ ad arra a rejtélyre, hogy néhány kevéssé ismert autoimmun betegségben a szervezet miért fejt ki immunválaszt a saját antigénjeire, azaz miért támadja meg önmagát” - magyarázta Clardy.

A kutatócsoport azt is megfigyelte, hogy számos emberi immunsejt felszínén található két toll-like receptor képes a S. pyogenes kardiolipinjeihez kapcsolódni. A sejtek ezután a baktériumokat betolakodóként ismerik fel, és tumor nekrózis faktor (TNF) alfa termelésére szólítják fel a szervezetet. Ezért nagyon is elképzelhető, hogy a kardiolipinek a jövőben egy újfajta stratégiát biztosíthatnak a daganatos betegségek elleni immunválasz serkentésében. Ez a stratégia segíthetne letörni a daganatos sejtek azon képességét, ami az immunrendszer elkerülésére, “becsapására” irányul - például a daganatos sejteket elölni képes TNF-alfa és más molekulák termelésének visszaszorítására.

Ezek az eredmények nem csak új immunterápiás módszerek kifejlesztését teszik majd lehetővé, hanem abban is segíthetnek a kutatóknak, hogy jobban megérthessék, miért nem működnek az immunterápiás módszerek minden betegnél, hanem csak egyes részcsoportoknál.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Strep molecule illuminates cancer immune therapies

Revisiting Coley’s Toxins: Immunogenic Cardiolipins from Streptococcus pyogenes

Irodalmi hivatkozás:

 Yern-Hyerk Shin et al, Revisiting Coley's Toxins: Immunogenic Cardiolipins from Streptococcus pyogenes, Journal of the American Chemical Society (2023). DOI: 10.1021/jacs.3c07727

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.