hirdetés

Egyre több a szorongó amerikai

Egy új felmérés szerint növekszik az USA-ban a szorongó lakosok aránya, és ez különösen az 1946-64 között születettek körére igaz.

hirdetés

A közvéleménykutatás szerint az USA-ban egyre többen szoronganak, leginkább az egészségük, a biztonságuk és a pénzügyek miatt. Az egyre növekvő stressz és szorongás jelentősen befolyásolja az emberek mindennapi életét, lelki állapotát, és komoly hatással van a családra is – mondta Dr. Anita Everett, az American Psychiatric Association (APA) elnöke. Az eredmények miatt egyre sürgetőbb a stressz hatásainak valamilyen módszerrel történő csökkentése, pl. rendszeres testedzéssel, relaxációval, egészséges táplálkozással, a barátokkal és a családdal töltött együttlétekkel.

Az APA 2018. májusában tette közzé a márciusi– a népességet jól reprezentáló – 1004 felnőtt személy - megkérdezésének eredményeit, amely azt mutatja, hogy az idén kérdezettek között az egy évvel korábban megkérdezett 1019 felnőtthöz képest nagyobb arányban vannak a szorongók. A szorongás mértékét öt terület vonatkozásában(egészség, biztonság, pénzügyek, kapcsolatok, politika) tesztelték 0-100-ig terjedő pontozásos skála segítségével. A szorongás átlagos mértéke a 2017-es adatokhoz képest 5 értékkel, 51-re emelkedett. A szorongás minden korcsoportban, etnikai csoportban és minden nemben egyaránt nőtt. leginkább az ezredforduló előtt (1981 és 1997 között) születettek („millenials”§ ) szoronganak, de tavalyról idénre a legnagyobb emelkedést a „baby boomereknél (születési idő: 1946-64) lehetett észlelni (7 pontos emelkedés). A legfiatalabb (18-34 éves) felnőttek leginkább a számlák kifizetése miatt aggódnak. E korosztály és a női válaszolók háromnegyede, továbbá a hispán lakosság négyötöde extrém mértékben szorong amiatt, hogy rendszeresen ki tudja-e fizetni számláit. A nők általában jobban szorongtak, mint a férfiak, és szorongásuk mértéke is jobban nőtt a 2017-es adatokhoz képest (míg pl. a 18- 49 éves nők körében 57%-kal, addig az azonos korú férfiaknál 38%-kal nőtt a szorongás). Ez a nemi különbség az idősebb korosztályban is észlelhető: az 50 fölötti nőknél 39%-kal, a ilyen korú férfiak 24%-kal szorongtak jobban, mint az előző évben). Minden 10 személyből 4 az idén jobban szorong, mint tavaly.

További megfigyelések: a színesbőrűek jobban szoronganak, mint a fehérek (11 ponttal magasabb az „anxiety index”). Az amerikaiak kb. egyformán szoronganak az egészség, a biztonság és a számlák kifizetése miatt, kevésbé aggasztja őket a politika és a személyes kapcsolatok. A Medicaid biztosítottak (az alacsony jövedelmű lakosságnak szóló biztosítás jobban szoronganak, mint a magánbiztosításokkal rendelkezők.

Idén a lakosság 86% vallotta, hogy a lelki egészsége befolyásolja a fizikai egészséget (a 2017-es 80%- kal szemben), és a megkérdezettek háromnegyede szerint a lelki betegségek jelentős mértékben kihatnak az Egyesült Államok gazdaságára is. Kb. az amerikaiak fele szerint már nem olyan nagy stigma egy lelki betegség, mint 10 évvel ezelőtt volt, ugyanakkor nem szavaznának egy olyan tisztségviselőre, aki lelki betegségben szenved, még ha meg is gyógyult abból.

Az USA-ban több mint 40 millióra (!) tehető a mentális betegek száma. Aggasztó, hogy a nők többsége (57%) egyre több stresszről és egyre több szorongásról számol be az elmúlt évhez képest, és egyre több ember t aggaszt a számlák kifizetése. Bár a politikusok a gazdaság felvirágzását hirdetik, ezt a lakosság jelentős része nem érzékeli, és a huszon-, harmincéveseknek problémáira kevés figyelem fordítódik.

Bár a szorongás növekedése valószínűleg tény, az amerikai lakosság létszámához képest az 1000 fős minta igen kicsinek mondható.

Biztató, hogy a mentális betegségek közül a szorongást lehet a leghatásosabban kezelni. Elsősorban azért, mert nemcsak okozói vagyunk magunk, hanem leküzdéséért is mi magunk tehetünk a legtöbbet: megfelelő táplálkozással, mozgással, alvással, a tudatos jelenléttel („mindfullness”), és ha ez nem elég ott van a pszichoterápia és vannak hatékony gyógyszerek is.

§Az USA-ban 5 korosztályba sorolják a lakosságot a Census, Pew Research, valamint Neil Howe és William Strauss demográfusok kutatásai alapján. 1./ A „Greatest generation (GI generation)”: 1924-ben vagy előtte születettek, harcoltak a II. Világháborúban, ide tartozott Kennedy elnök, Johnson elnök, Reagan elnök, stb. 2./ A „Silent generation”, 1925 és 1945 között születettek. 3./ A „Baby boomers”, az 1946 és 1964 között született személyek, ide tartozott Bill Clinton, Barack Obama, Donald Trump, stb. 4./ A „Generation X”, az 1965 és 1980 közöttiek és 5./ A „Millenials”, akik 1981 és 1997 között születtek.

 

Források:

1. Medscape Medical News > Conference News > APA 2018

2. American Psychiatric Association (APA) 2018

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.