hirdetés

ESC 2014-8: Magas hegyhez magas vérnyomás jár

A Mt. Everest 5400 méteres magasságban lévő táborában a világon először igazolták 24 órás vérnyomás monitorozással, hogy a vérnyomás hogyan alakul ilyen magaslaton és azt, hogy a vérnyomáscsökkentő gyógyszer csak 3400 méter magasságig hatásos.

hirdetés

Az Európai Kardiológusok Társasága most befejeződött kongresszusának több jelentős előadása egyidejűleg megjelent valamelyik szakfolyóiratban is. A European Heart Journal annak az olasz vizsgálatnak az eredményeit közölte,  amely a Mount Everest expedició tagjainak vérnyomásalakulását kutatta.

A tudományos dolgozat 15 szerzőjéből 13 csatlakozott ahhoz a 47 önkénteshez, akik a hegy déli, a tengerszint fölött 5400 méterrel táborában tartózkodtak 12 napon keresztül. Az expedició Milánóban kezdődött (120 méteres magasság), ahonnan a résztvevők Nepálba (Kathmandu, 1355 méter) folytatták útjukat, ahol 3 napot akklimatizálódtak, csakúgy, mint következő állomáson Namche Bazaarban (3400 méter).

   A következő öt nap már a hegymászás időszaka volt, melynek végállomása a Mount Everest déli táborát jelentette (5400 m), ahol a csoport 12 napot töltött. Reggelente öt perces szokásos vérnyomásmérést végeztek, majd felhelyezték a 24-órás ABPM monitort, mely 15-20 percenként mérte éjjel-nappal a tenziót.

A nemzetközi szakirodalom szerint a 24-órás vérnyomás monitorozás, az ABPM adja meg legpontosabban a tenziót, így ez a magaslati vizsgálat az eddigi legmegbizhatóbb adat. Az ABPM másik előnye, hogy éjszaka is mér, amikor a vérnyomás normál körülmények között a nappalihoz képest 10-20 %-kal csökken, így erről is nyertek adatot.

A vizsgált alanyok fele placebót kapott, a másik fele vérnyomáscsökkentőt, angiotenzin receptor blokkoló (ARB) telmisartant.

A munkacsoport vezetője, Gianfranco Parati professzor úgy foglalta össze eredményeiket: “A tengerszint feletti egyre nagyobb magasságokban tartózkodás a vérnyomás progresszív emelkedését (14/10 Hgmm) okozza. A telmisartan ezt 3400 m-ig szignifikánsan csökkenti, de 5400 m-nél védőhatása már hamar megszűnik. A magasság vérnyomásemelő effektusa rögtön érvényesül -főleg az éjszakai vérnyomásesés csökken- de a lefelé haladáskor gyorsan szűnik.

Az 50 évesnél idősebbekben 5400 méteren főleg a szisztolés vérnyomás emelkedett jobban, a szimpatikus tónust fokozó csökkent oxigén ellátottság miatt.  A kutatók hangsúlyozzák, hogy a magasság növekedés és csökkenő oxigénkoncentráció hatásait a fiatal, egészséges emberek bizonyos határokig jól viselike, de légzési, vagy keringési betegségben szenvedőknél akut és súlyos tünetekkel jelentkezhetnek.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 6,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.