hirdetés

Étvágyszabályozó baktériumok

Cell Metabolism című szaklapban francia kutatók arról számolnak be, hogy étkezés után az E. coli baktériumok olyan fehérjéket termelnek, melyek jóllakottság érzetet váltanak ki az agyban.

hirdetés

A túlsúlyos emberek bélrendszerében más baktériumok találhatók, mint a normál testsúllyal rendelkezőkében. Ez a felismerés volt az első jele annak, hogy bizonyos baktériumok valószínűleg befolyásolják a gazdaszervezet étkezési szokásait. Francia tudósok azt vizsgálták, milyen módon érhető el ez a hatás. Állatkísérletek során azt figyelték meg, hogy az E. coli baktérium a tápanyagellátás által kiváltott szaporodási fázis után fehérjéket választ ki, melyek csökkentik az egerek és patkányok étvágyát. Ez ugyanazon a jelátviteli úton keresztül történik, mint amelyen a gazdaszervezet  saját hírvivő anyagainak aktiválódása kelt jóllakottságérzést.

Sergueï Fetissov (University of Rouen, Franciaország) és kollégái azt feltételezik, hogy a baktériumok részt vesznek az étvágy szabályozásában, mégpedig úgy, hogy a táplálékfelvétel után nem sokkal egy fehérje termelődésén keresztül a gazdaszervezet bélfal sejtjeit jóllakottságot jelző hormon termelésére késztetik, amelyek a véráram útján az agyba kerülve speciális agysejteket aktiválnak. Táplálékhiány esetén e jelek kimaradása hozzájárul az éhségérzet keletkezéséhez. A kutatók vizsgálatai az E. coli baktériumokra korlátozódnak, melyek – ugyan kis mértékben – az emberi bélflóra alkotórészei.

Fetissov és munkatársai a bélbaktériumok növekedési feltételeit szimulálták, a tenyészeteket szakaszosan látták el tápanyagokkal. Minden „etetést” egy 20 perces gyors sejtszaporodási fázis követett, amely után a baktériumok a fent említett, bélfalsejt stimuláló fehérjéket állították elő. Amennyiben ezeket a fehérjéket egerekbe vagy patkányokba injektálták, a kísérleti állatok bélsejtjei fokozottan termelték a jóllakottság jelző hormonokat, ezáltal pedig csökkent a táplálékfelvételük. A tápoldat hozzáadása előtt meglévő bakteriális fehérjék nem váltottak ki ilyen hatást. Egy, az etetés után termelt E.coli fehérje erős kémiai hasonlóságot mutat az α-MSH jóllakottság jelző hormonnal. A baktérium által termelt fehérje az állatok vérében is kimutatható, és ez aktiválja az étvágycsökkentő neuronokat a hipotalamuszban. Ezek szerint a baktériumok fehérjéinek hatása van mind közvetve és helyileg a bélfal sejtjeire, mind közvetlenül az étkezési szokásokat irányító agyfunkciókra.

A kutatók feltételezése szerint az E. coli baktériumon kívül valószínű, hogy más bélbaktériumok is részt vesznek az étvágy szabályozásában. Céljuk, hogy további vizsgálatokkal felfedjék az étkezési zavarok okait, majd olyan kezelési módszereket fejlesszenek ki, amelyek a megzavart bélflóra normalizálására irányulnak.

 

Forrás: Wissenschaft aktuell

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.