hirdetés

Fojtogatós játék terjed az amerikai gyermekek körében

Egy oregoni felmérés szerint a gyermekek és tinédzserek meglepően nagy arányban próbálják ki a „fojtogatós játékot” – számolt be a Pediatrics legfrissebb száma egy populációs vizsgálat alapján.

hirdetés

A „játék” lényege, hogy a gyermekek a nyakra tekert öv vagy zsinór segítségével meggátolják a vér és az oxigén eljutását az agyhoz. A furcsa játék célja annak a felfokozott izgalmi, euforikus állapotnak az elérése, mely a szorítás felengedését követően jelentkezik. A mostani vizsgálat azzal a megdöbbentő eredménnyel zárult, hogy a megkérdezettek jelentősnek mondható hányada próbálta ki már a veszélyes mutatvány: 5 és 11 százalék között volt azok aránya, akik részt vettek már fojtogatós játékban.

Az adatok egyszersmind azt is jelzik, hogy a fojtogatós játék kedvelőinél más kockázatos magatartásformák is megtalálhatók.

Robert J. Nystrom portlandi kutatócsoportja a 2009 Health Teens felmérés adatait dolgozták fel, melynek keretében 5348 nyolcadik osztályos diákot kérdeztek meg arról, ismeri-e a fojtogatós játékot, részt vett-e már korábban ilyenben, és ha igen, akkor milyen gyakran. A megkérdezettek 6,1 százaléka felelt igennel, és e csoport tagjai az átlagosnál szignifikánsan nagyobb arányban voltak rendszeres kábítószerélvezők, illetve éltek rendszeresen nemi életet. Az iménti megállapítás a fiúk és a lányok esetében egyaránt igaz volt. A fojtogatós játékban részt vevő gyermekek rosszabbul tápláltak voltak, és a fiúk körében gyakoribb volt az erőszakos cselekmények, míg a lányok csoportjában a játékfüggőség aránya is.

A fojtogatós játékot kipróbálók 64 százaléka egynél többször is részt vett ilyesmiben, a megkérdezettek több mint egynegyede (26,6%) pedig ötnél több alkalommal vett részt fojtogatásban. Az adatok szerint a játék leginkább az afroamerikai fiúk között a legnépszerűbb.

A kutatók szerint a mostani felmérésben kapott adatok nem sokban térnek el a korábbi hasonló vizsgálatok eredményeitől, melyek ugyancsak 6 százalék feletti arányban adták meg a fojtogatós játék arányát. Hozzáteszik azt is, hogy a gyermekek és tinédzserek szokásos éves egészségi állapotfelmérése során a gyermekorvosoknak ki kellene térniük arra is, hogy a gyermekek ismerik-e ezt a „játékot” és tisztában vannak-e annak veszélyeivel. Ezen kívül a szülők figyelmét is fel kellene hívni arra, milyen veszélyes játék terjed a fiatalok körében.

A lapban megjelent összefoglalójukban a szerzők ezt írják: „Azt találtuk, hogy a fojtogatós játékban részt vevők többsége nem csupán egyetlen alkalommal kockáztatja a játékkal az életét. A játékot játszóknál más kockázatos magatartásformák is felismerhetők. A serdülőkori állapotfelmérés – az amerikai gyermekorvosok (American Academy of Pediatrics) ajánlásainak megfelelően – jó alkalom, hogy az egészségügyi szakemberek felmérjék az egészségi kockázatot hordozó magatartásformákat, és szükség esetén részletesen megbeszéljék a gyermekekkel az ezzel kapcsolatos veszélyeket.”

Nem képezte a mostani vizsgálat tárgyát annak meghatározása, hogy a fojtogatós játék milyen arányban bizonyul végzetesnek. A Centers for Disease Control and Prevention (CDC) regiszteréhez 1995 és 2007 között 82 olyan gyermekről érkezett bejelentés, akinél a fojtogatás „túlságosan jól” sikerült. A CDC egyébként az alábbiak szerint definiálja a fojtogatós játékot: „Olyan tevékenység, melynek során az adott személy önstrangulációval, illetve egy másik személy a kezével vagy más eszközzel agyi hipoxia révén euforikus állapot létrehozására törekszik. A játék tipikusan a fiatalok körében népszerű. Amennyiben a stranguláció hatása túlságosan elnyúlik, úgy súlyos neurológiai károsodáshoz, sőt akár halálhoz is vezethet.

Az angol nyelvű szakirodalomban a fojtogatós játék a „choking game” kifejezése kívül „knock out”, „space monkey”, flatlining” és „fainting game” néven is fellelhető.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.