hirdetés

Framanezumab migrén megelőzésre

Az FDA 2018. szeptember 17-én engedélyezte a fremanezumab (Ajovy) alkalmazását felnőtt betegek migrénjének megelőzésére.

hirdetés

Az Egyesült Államok Élelmiszer és Gyógyszer Hatósága (FDA) felnőtt betegek migrénjének megelőzésére újabb készítményt (Ajovy, fremanezumab) engedélyezett (kérelmező: Teva Pharmaceuticals USA). Az Ajovy hatóanyaga egy kalcitonin-génnel rokon peptid receptor (CGRP-R) antagonista humanizált monoklonális antitest (fremanezumab-vfrm). Ez a kalcitonin-génnel rokon peptid receptor (CGRP-R) jelenlegi ismereteink szerint meghatározó szerepet játszik a migrén kialakulásában. A fremanezumab az első és egyetlen olyan CGRP-blokkoló, mely negyedéves (675 mg) és havi (225 mg) adagolási lehetőséget biztosít a migrén profilaktikus kezelésére. Májusban ugyanerre az indikációra az FDA már engedélyezett egy CGRP-antagonista hatóanyagú készítményt (Aimovig, erenumab, a forgalmazási engedély jogosultja az Amgen és a Novartis), azonban ez a készítmény csak havi (70 vagy 140 mg-os) adagokban használható. Az Aimovigot május 30-án az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) emberi felhasználásra szánt gyógyszerekkel foglalkozó bizottsága (CHMP) is pozitívan véleményezte, a forgalomba hozatali engedély kiadása Európában a közeljövőben várható.

A migrénről

A migrén súlyos neurológiai betegség, mely jelentősen befolyásolja a betegek életét. A típusos migrénes fejfájás egyoldali, lüktető-görcsös jellegű, a fájdalom intenzitása az enyhétől a súlyos mértékig terjed, mely fizikai aktivitásra kifejezetten rosszabbodik. A fájdalom lehet kétoldali (az esetek 40%-ában) vagy az egyik oldalon kezdődik, de a későbbiekben átterjed az ellenoldalra is, és bilaterálissá válik. A migrénes fejfájás a nap minden szakában kialakulhat, de leggyakrabban a reggeli órákban jelentkezik. Fokozatosan fejlődik ki és 4-72 órán át tart. A fájdalomhoz a betegek 90%-ában hányinger és 1/3-ában hányás csatlakozik. Gyakran társul a fejfájáshoz photo- és phonophobia, sápadtság, a szemhéj-arc ödémásodása, hideg-melegségérzés és a nyaki izmok merevsége. A beteg ráadásul retteg attól, hogy mikor jön a következő roham. A Lancet folyóiratban megjelent 2016-os Globális Betegségteher Vizsgálat (The 2016 Global Burden of Disease Study) a migrént azon 10 betegség közé sorolta, amelyben a betegek a legtöbb betegségteherrel eltöltött évet élik meg, és amelyet még napjainkban sem ismernek fel és kezelnek súlyosságának megfelelő mértékben.

Dr. Stephen Silberstein a Thomas Jefferson University Hospitals (Philadelphia, Pennsylvania) fejfájással foglalkozó központjának (Jefferson Headache Center) igazgatója szerint a második CGRP-antagonista készítmény amerikai engedélyezés jó hír a betegek számára, mivel versenyhelyzet alakul ki a piacon, illetve a profilaxis új kezelési lehetőséggel bővül. A migrénben szenvedő betegek körülbelül 40%-a lehet alkalmas a preventív kezelésre, ám a valóság az, hogy ezen betegek többsége mind a mai napig semmilyen kezelésben nem részesül.

Az újonnan engedélyezett készítmény hatásossága, klinikai vizsgálatok

A HALO-CM klinikai vizsgálat eredményeit először az American Headache Society 2017-es éves tudományos konferenciáján mutatták be. A vizsgálatban több mint 1000 krónikus migrénben szenvedő beteget vontak be, akiket vagy egy két hónapig tartó aktív kezelés (havonta adott fremanezumab, 225 mg-os adag) vagy két hónapos placebo adagolás után egy havi 675 mg dózisú kezelésben részesítettek. A havi fejfájásos napok száma a hatóanyaggal kezelt betegekben 4,6 ill. 4,3 nappal csökkent a placebót kapó betegekhez képest (2,5 nap).

A HALO-EM vizsgálatba epizodikus migrénben szenvedő 873 beteget vontak be, és mind a havonta, mind a negyedévente kezelt csoport teljesítette az elsődleges végpontot, azaz 12 hét elteltével a havi migrénes napok száma jelentős csökkenést mutatott a placebo csoporthoz képest (3,7 ill. 3,4 nap a placebo csoport 2,2 napjához képest).

Mellékhatások és ellenjavallatok

A készítmény leggyakoribb mellékhatásai az injekció beadási helyén fellépő reakciók voltak. A gyógyszer ellenjavallt a fremanezumab-vfrm-mel vagy a készítmény bármely összetevőjével szemben fennálló túlérzékenység esetén. A túlérzékenységi reakciók között bőrpír, viszketés és csalánkiütés lépett fel, és bár a legtöbb nemkívánatos hatás enyhe-közepes volt, bizonyos esetekben szükség volt a gyógyszer adagolásának abbahagyására vagy kortikoszteroidos kezelésre, de általában ilyenkor a mellékhatások már az első adagolást követően, vagy még az első hónapban jelentkeztek.

A gyógyszer ára és perspektivikus jelenleg fejlesztés alatt álló hatóanyagok

A Teva a készítmény havi adagját 575 dollárért készül piacra dobni: fillérre pontosan ennyibe kerül az Amgen-Novartis rivális gyógyszere, az Aimovig is. A biztosítással rendelkező betegek számára azonban az amerikai piacon akciót hirdet a Teva, melyben egy kedvezményes időszak alatt ingyen juthatnának az Ajovyhoz. Hamarosan új hatóanyagok is piacra kerülhetnek, mivel a Lilly fejlesztése, a galcanezumab már felülvizsgálati fázisban van, és jó esetben már idén szeptemberben engedélyt kaphat. A Lilly nyilvánosságra hozta a PDUFA-dátumot, melyet akkor szoktak megtenni, ha nagyon közeleg egy készítmény forgalomba hozatalának engedélyezése (lásd lejjebb). Az év végén pedig várhatóan az Alder BioPharmaceuticals is kérelmezni fogja saját fejlesztésű hatóanyagának, az eptizenumabnak az engedélyeztetését. A kérelem benyújtásától és befogadásától kezdve az engedélyezésig 6 vagy 10 hónap telik el, attól függően, hogy az FDA priority (elsőbbségi) vagy standard eljárás keretében végzi a felülvizsgálatot. Az adott időszak alatt lefolytatható priority eljárások száma korlátozott, ezeket valóban csak a kielégítetlen gyógyászati igényeket ellátó készítmények engedélyezésére használják.

PDUFA-dátum: az Egyesült Államok Kongresszusa 1992-ben fogadta el a Prescription Drug User Fee Act törvényt, mely jelentős változásokat hozott a gyógyszerengedélyeztetésben. Két fő intézkedése közül az egyik az volt, hogy a gyógyszeripari cégek a törzskönyvezési kérelmet csak egy meghatározott díj ellenében adhatják be, és ezt az összeget az FDA a gyógyszerértékelési központ (Center for Drug Evaluation and Research, CDER) működtetésére, fejlesztésére köteles fordítani. A másik intézkedés pedig az volt, hogy a törzskönyvezés (igen jelentősen) megemelt díjáért cserébe az FDA jelentősen le fogja rövidíteni a gyógyszerek engedélyezésének időtartamát, ami 1992 átlagosan még 34 hónap volt, de a törvény bevezetését követően egy évtizeden belül 16 hónapra csökkent, ma pedig már 10 hónap alatt van. Az Ügynökség minden értékelés megindításakor közli a kérelem benyújtójával az engedélyezés tervezett időpontját (priority review estén 6 hónap, standard eljárás esetén 10 hónap), de ezeket a PDUFA-dátumokat hivatalosan soha nem hozza nyilvánosságra, mivel váratlan csúszások előfordulhatnak. A kérelmező gyógyszeripari vállalatok viszont saját hatáskörben, saját felelősségükre „megszellőztethetik” a PDUFA-dátumot, mivel az a tapasztalat, hogy a részvények árfolyama ilyenkor már csak a várakozástól is emelkedni szokott, valamint a küszöbön álló bejelentés jelentős vonzerőt jelenthet további befektetők számára.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

FDA Approves Fremanezumab (Ajovy) for Migraine Prevention (FDA)

Label (Ajovy)

hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.