hirdetés

Fullad, sípol: mégsem asztma

Abnormális elhelyezkedésű mellékpajzsmirigyet találhatunk a nyaki ütőér kettéágazásától a szívburokig. Az endotracheális ectopiás parathyreoid adenoma asthma bronchialét utánozhat.

hirdetés

Az ectopiás parathyreoid adenoma (EPA) ritka. Általában az embrionális fejlődés során a harmadik és negyedik garat-tasakban kialakuló képletekben jelenik meg. Seyhan és mtsai a tracheában kialakuló EPA esetét ismertették a Chestben.

 Egy 52 éves, öt évig asztmásnak diagnosztizált nőbeteget vizsgáltak a légcsőben lévő azonosítatlan tömeg prediagnózisával. A páciens korábbi mellkasi CT-je 22x19 mm-es polipszerű elváltozást mutatott a légcsőben, a hátsófali lágyrészekre terjedve. Merev csöves bronchoszkópia során látott rózsaszín tömeg felületén hipervaszkularizált csomókat találtak, és a tumor elzárta a lumen 95%-át. A masszát argon-plazma koagulációval (APC) és Nd-YAG lézerrel kezelték.  A biopszia az elváltozást egy abnormális elhelyezkedésű EPA-ként azonosította. A diagnózist mellékpajzsmirigy-szcintigráfiát követte Tecnesium 99m metoksiisobutilisonitril (Tc99-m MIBI) segítségével; a 15. percben készült korai felvételeken lokális halmozódás volt a légcső hátsó falán. Jobb oldali posterolateralis thoracotomiával behatolva a légcsőből egy 2 cm átmérőjű tumort távolítottak el, ami a hátsó mediastinumba is beterjedt. A kórszövettani vizsgálat rendellenes elhelyezkedésű adenomatózus mellékpajzsmirigy-szövetként azonosította.

Az eset fontos differenciáldiagnosztikai problémára hívta fel a figyelmet. A pácienst több éven keresztül asztma diagnózisával kezelték. Ugyanakkor a jóindulatú, lassú növekedési rátájú endobronchiális tumorokra is jellemző az általában száraz köhögés és zihálás. Ebben az esetben az EPA a légcső hátsó-oldalsó részén helyezkedett el, belenyúlva a trachea lumenébe, szinte teljes elzáródást okozva. A mellékpajzsmirigy adenoma diagnosztizálására használható nem-invazív teszt az ultrahang, a Tc99-m MIBI szcintigráfia, a SPECT és az MRI. Az endobronchiális bronchoszkópos reszekció diagnosztikai és gyógyászati célokat is szolgálhat a tumor jóindulatú természetéből fakadóan. Az Nd:- YAG- lézer fotoreszekció, krioterápia, elektromos égetés, és argon-plazma koaguláció (APC) használatos a légút felszabadításánál. Jelen esetben a légút szinte teljes elzártsága miatt elsőként Nd:- YAG lézert használtak, melyet APC követett a légút megtisztítása érdekében. A sebészeti beavatkozás az adenoma helyével áll összefüggésben: kénytelenek voltak a visszamaradt szövetet eltávolítani. Összefoglalva: a mellékpajzsmirigy adenoma endotracheális jelenléte rendellenes elhelyezkedésnek tekinthető. Bár ritka jelenségről van szó, a fenti eset is bizonyítja: aki köhög, sípol nem csak asztmás lehet. 

 

Forrás: Chest

Dr. H. P.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.