hirdetés

Gyors szívverés krónikus vesebetegségben

A magasabb nyugalmi pulzusszám nem dialízisfüggő krónikus vesebetegségben növeli a szív- és érrendszeri események fokozott kockázatát.

hirdetés

A magasabb nyugalmi pulzusszám, még a normális tartományon belül is, a nem dialízisfüggő krónikus vesebetegségben (CKD) szenvedő betegeknél a halálozás és a szív- és érrendszeri események fokozott kockázatával függ össze.

Az emelkedett nyugalmi pulzusszám az általános populációban a teljes halálozás és a kardiovaszkuláris események független kockázati tényezője; a krónikus vesebetegségben (CKD) szenvedőknél azonban nem egyértelmű a pulzusszám és a halálozás közötti összefüggés.

Hirotaka Saito (Fukushima Medical University, Fukushima City, Japán) és a Scientific Reports folyóiratban online megjelent CKD Cohort Study-jukban a nem dialízisfüggő CKD-s betegek longitudinális adatait elemezték, hogy megvizsgálják a nyugalmi szívfrekvencia és a kedvezőtlen klinikai kimenetel közötti összefüggést.

A betegeket nyugalmi szívfrekvenciaájuk alapján négy csoportra rétegezték: < 70, 70-79, 80-89 és ≥ 90 ütés/perc.

Az elsődleges és másodlagos kimenetelek a teljes halálozás, illetve a kardiovaszkuláris események voltak, ez utóbbi kategóriába a szívinfarktus, az angina pectoris és a szívelégtelenség tartozott.

A kutatók 1353, nem dialízisfüggő CKD-s beteget vontak be a vizsgálatba (medián életkor 65 év; 56,7% férfi; medián becsült glomeruláris szűrési ráta 52,2 ml/perc/1,73 m2), akiknek a medián szívfrekvenciája 76 ütés/perc volt.

A 4,9 éves medián megfigyelési időszak alatt 123 beteg halt meg, és 163 betegnél alakult ki kardiovaszkuláris esemény. A 70 ütés/perc-nél kisebb nyugalmi szívfrekvenciával rendelkező betegekben a 80-89 és ≥ 90 ütés/perc nyugalmi szívfrekvenciával rendelkező betegekhez képest 1,74, illetve 2,61 volt az összes okból bekövetkező halálozás korrigált kockázati aránya. Hasonlóképpen, a kardiovaszkuláris események kockázata magasabb volt a 80-89 ütés/perc pulzusszámú betegeknél, mint a < 70 ütés/perc pulzusszámúaknál (kiigazított kockázati arány, 1,70).

Jelen vizsgálat alátámasztotta azt, hogy a szívfrekvencia csökkentése hatékony lehet a 70/perc-nél magasabb pulzusszámú CKD-s betegek esetében, mivel a halálozás kockázata a  70/perc-nél lassabb pulzusszámú betegeknél volt a legalacsonyabb.

A szerzők a szívfrekvenciát nem elektrokardiográffal, hanem standard vérnyomásmérővel vagy automatizált eszközzel mérték, ami a mérés változékonyságát okozhatta. A vizsgálat megfigyelési jellege kizárta a szívfrekvencia és a klinikai kimenetel közötti ok-okozati összefüggések megállapítását. Ezenkívül nem mértek olyan változókat, mint az életmódbeli tényezők, az alapbetegségek és a társadalmi-gazdasági tényezők, amelyek befolyásolhatták az eredményeket.

Forrás:

Saito, H., Tanaka, K., Ejiri, H. et al. Elevated resting heart rate is associated with mortality in patients with chronic kidney disease. Sci Rep 14, 17372 (2024). https://doi.org/10.1038/s41598-024-67970-2

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.