hirdetés

Ha hatástalan a biológiai szer reumatoid artritiszben

Azokban a reumatoid artritiszes (RA) betegekben, akik nem jól reagáltak az első tumor nekrózis faktor (TNF) elleni gyógyszerre, a következő kezelés hatásosabb lett, ha ekkor olyan biológiai gyógyszert választottak, amelynek célpontja nem a TNF volt.

hirdetés

„A betegek mintegy egyharmada nem válaszol megfelelően az első TNF-gátlóra. Nagy kérdés, hogy ilyenkor mi a teendő. Jelenleg kilencféle célzott terápia áll rendelkezésre, és eddig még nem végeztek olyan vizsgálatot, amelyben összehasonlították volna ezek hatását az első TNF-gátló kudarca után” – mondta dr. Jacques-Eric Gottenberg, PhD, a Strasbourg-i Egyetemi Kórház (Franciaország) munkatársa.

Munkatársaival 292 olyan beteget toboroztak vizsgálatukba, akik egy multicentrikus tanulmány során mintegy 20 hónapon át nem reagáltak megfelelően a kezdeti anti-TNF terápiára. Nyitott vizsgálatot végeztek, amelynek során a betegek fele egy második anti-TNF szert kapott, másik felüket pedig nem-TNF gyógyszerrel kezelték. A résztvevő orvosok mindkét csoportban tetszésük szerint választhatták meg a második biológiai gyógyszert, és azt is, hogy kiegészítik-e más terápiával is.

A 12. hét végére a nem-TNF szert kapók 64,2%-ában jó vagy mérsékelt volt a terápiás válasz (a European League Against Rheumatism [EULAR] kritériumai szerint), míg a második TNF gátlóval kezeltek körében csak 47,8% volt ez az arány (esélyhányados [OR, odds ratio]: 2,01; 95%-os konfidencia intervallum [CI, confidence interval]:1,23–3,32; p=0,005).

A 24. hétre azoknak a betegeknek, akik nem a TNF-re irányuló biológikumot kaptak, 69,7%-ában volt jó vagy mérsékelt az EULAR válasz, míg a másik csoportban ez csak a páciensek 47,8%-ában következett be (OR: 2,12; 95% CI: 1,31–3,46; p=0,003). A 48. héten a két csoportban 60%-os, illetve 43,2%-os volt a jó és mérsékelt válaszok aránya (OR: 1,97; 95% CI: 1,21–3,24; p=0,007).

Az eredményekről a szerzők az American College of Rheumatology találkozóján számoltak be.

Az EULAR szerinti jó és mérsékelt választ úgy számították ki, hogy 28 ízületben meghatározták az RA jelenlegi aktivitását (DAS28) és a DAS28 változását a kezelés kezdetétől fogva. Ha például egy betegnél a 12. heti DAS28 érték 3,2 vagy alacsonyabb volt, és a terápia hatására 1,2-t javult, ezt jó válasznak tekintették. Ha viszont a 12. heti DAS28 érték 3,2 és 5,1 közé esett, és a változás 1,2 volt, ez csak mérsékelt válasznak számított.

„Ez volt az első olyan randomizált vizsgálat, amely a mi kérdésünkre keresett választ, és egyértelmű volt, hogy a más hatásmechanizmusú gyógyszerre való áttérés előnyösebb volt, mint egy második anti-TNF szer alkalmazása” – mondta a vizsgálat vezetője.

A 24. héten a DAS28 akkor is kisebb volt a nem-TNF csoportban, ha az eredmények kiszámításánál figyelembe vették a két csoport közötti kezdeti DAS28 különbséget, ami –0,43 volt (95% CI: –0,72 – –0,14; p=0,004). Azoknak a betegeknek az aránya, akiknél alacsony volt a betegség aktivitása (DAS28<3,2) 44,6%, illetve 27,9% volt a két csoportban (OR:2,09; 95% CI: 1,27–3,43; p=0,004). A 48. héten a remisszióban levő (DAS28<2,6) betegek aránya 26,9%, illetve 13,6% volt a két csoportban (OR: 2,34; 95% CI: 1,24–4,39; p=0,009).

„Az üzenet tehát egyértelmű: általában véve az a jobb, ha más hatásmechanizmusú gyógyszert adunk másodikként, nem pedig ismét anti-TNF szert. De mint gyakorló orvosok, szeretnénk, ha lenne egy egyszerű biomarker, ami segítene eldönteni, hogy mely betegeknél ajánlatos az egyik, illetve a másik stratégiát választani” – mondta dr. Gottenberg.

Ezért munkacsoportjuk elvégzett egy második vizsgálatot is, amelyben az volt a kérdés, hogy a betegek egynegyedében kialakuló gyógyszerellenes antitestek befolyásolják-e a második biológiai szerre adott választ.

Azt feltételezték, hogy ha antitestek alakultak ki az első TNF ellenes szerrel szemben, akkor érthető immunológiai oka van az első szer hatástalanságának, és a betegség a TNF-fel kapcsolatos. Ezért a második TNF ellenes gyógyszer hatásos lehet, mivel az első szerrel szembeni antitestek erre nem hatnak. Ha viszont a betegben nincs ilyen antitest, és mégsem reagált az első TNF ellenes terápiára, akkor ez azt jelentheti, hogy RA-ja nem a TNF-fel kapcsolatos, és ezért más hatásmechanizmusú gyógyszert érdemes adni neki másodikként, nem anti-TNF gyógyszert” – magyarázta dr. Gottenberg.

A 278 beteg közül 32-ben mutattak ki gyógyszerellenes antitestet. E betegek javulási aránya a második kezelés 6. hónapjára nem függött attól, hogy ismét TNF-ellenes szert vagy más biológiai gyógyszert kaptak-e (a DAS28 mindkét alcsoportban átlagosan 0,45-tel változott; p=0,96). Azokban a betegekben viszont, akikben nem találtak antitestet, a DAS28 változása a 6. hónapra erősen függött attól, hogy milyen hatásmechanizmusú szert adtak nekik. A változás szignifikánsan kisebb volt azokban, akik ismét TNF-ellenes gyógyszert kaptak, mint azokban, akiket más hatásmechanizmusú szerrel kezeltek (a DAS28 medián változása –0,22, illetve –0,36 volt; p=0,003).

„Ez azt jelzi, hogy a gyógyszerellenes antitestek kimutatása segíthet ezeknél a betegeknél a második biológiai szer megválasztásában” – mondta a szerző.

 

Forrás: MedPage Today

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.