hirdetés

Hasnyálmirigy-szigetsejtpótló őssejtterápia

A legfrissebb adatok szerint ígéretesnek bizonyul az 1-es típusú diabétesz kezelésében egy kísérleti fázisban lévő allogén őssejtterápia, mellyel a hasnyálmirigy szigetsejtjeit pótolják.

hirdetés

Dr. Trevor W. Reichman (Toronto) az Amerikai Diabétesz Szövetség (ADA) éves tudományos ülésén ismertette az őssejtekből származó szigetsejtekben rejlő lehetőségeket az 1-es típusú diabéteszben szenvedő betegek jövőbeni kezelésében.

A vizsgált hat betegből kettő több mint egy éve nem használ inzulint a VX-880 (VX-880, Vertex Pharmaceuticals) infúzió beadása után, míg három másik beteg, akik nemrégiben kapták a VX-880 infúziót, hasonló eredményeket mutat. Egy beteg a terápiától független okok miatt abbahagyta a kezelést. A vizsgálatban maradó öt beteg továbbra is immunszuppresszív kezelést kap, hogy megelőzzék a szigetsejtek kilökődését. Az 1/2-es fázisú vizsgálat beválogatási kritériumai közé tartozott az, hogy a betegnél kimutatható inzulinszekréció ne legyen, jellemző legyen a súlyos hipoglikémia és a hipoglikémiás eseményekre való érzéketlenség.

A hat (három férfi, három nő) beteg átlagéletkora 44 év volt, diabéteszük átlagosan 23 éve állt fenn. Az átlagos kiindulási HbA1c-értékük 8,1% volt, éhomri C-peptid pedig nem volt kimutatható. A betegek átlagosan 3,3 súlyos hipoglikémiás epizódot tapasztaltak az infúzió beadását megelőző évben. A VX-880 infúziót a portális vénába juttatták, hasonlóan a cadaver donor szigetsejtekkel végzett eljáráshoz.

Az első két beteg, beleértve azt is, aki kilépett a vizsgálatból, a VX-880 céldózisának felét kapta (a vizsgálat A része), míg a többi, egymás után bevont beteg (a vizsgálat B része) a VX-880 teljes céldózisát kapta egyetlen infúzióként.

A sejtek recipiens immunrendszerrel szembeni védelmére antitimocita globulint és fenntartó immunszuppresszánsokat, tacrolimust/sirolimust alkalmaztak. Az infúzió után mind a hat résztvevőnél beindult a C-peptid termelése, csökkentett inzulinhasználat mellett is csökkent a HbA1c-érték, és a 90. naptól kezdve nem jelentkezett súlyos hipoglikémiás epizód.

Mindkét, legalább egy évig követett résztvevő teljesítette az elsődleges végpontra vonatkozó kritériumokat, azaz a HbA1c 7%-nál alacsonyabb volt, és nem fordult elő súlyos hipoglikémiás epizód. Az első résztvevő HbA1c értéke 5,3% volt a 21. hónapban, a másodiké pedig 6,0% a 12. hónapban. Mindkettőjüknél tartósan glükózra reagáló inzulintermelést mutatott a vegyes étkezéssel végzett tolerancia teszt, és a folyamatos glükózmonitorozással értékelt ADA-célértéket meghaladta a több mint 70%-os vércukorszint-tartományban töltött idő. 

Mind a hat betegnél előfordultak nemkívánatos események, mint pl. a transzamináz májenzim emelkedett szintje, amely röviddel a VX-880 infúziója után jelentkezett, de csupán átmeneti volt és megszűnt. Súlyos nemkívánatos eseményt nem jelentettek a terápiával kapcsolatosan.

A biztonságossággal kapcsolatban nincsenek aggályai a kutatóknak, mivel, ha bármi rosszul alakulna, akkor az immunszupresszió megszüntetésével az immunrendszer elpusztítaná ezeket a sejteket. Megjegyezték azonban, hogy a jövőben céljuk az immunszupresszió megszüntetése a terápia során.

Ugyan ezek a genetikailag módosított sejtek biztonságosak, a sejteket megőrzik, hogy bármikor visszakereshetők legyenek, ezzel biztosítva a kísérlet biztonságosságát.

Az eddigi adatok alapján a VX-880 vizsgálat most a vizsgálat C részébe lép, amelyben 10, egyidejűleg felvett résztvevő kapja meg a készítmény teljes céldózisát. A korábban kizárólag az Egyesült Államokban végzett vizsgálat most további helyszínekre terjed ki Norvégiában, Svájcban és Hollandiában.

Forrás: https://www.medscape.com/viewarticle/993974#vp_1

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.