hirdetés

Házi méhnyakrákszűrés?

Remény van arra, hogy néhány éven belül otthon is könnyen elvégezhető teszt kerülhet forgalomba az esetleges méhnyakrák felismerésére.

hirdetés

A National Cancer Research Institute (NCRI) konferenciáján, 2019. novemberében Glasgow-ban ismertették annak a nagy média-érdeklődést kiváltó vizsgálatnak az eredményét, melynek során az invazív méhnyakrák nagy kockázatával járó rákelőző állapotokat (a 3-as stádiumban lévő, vagy annál előrehaladottabb cervikális intraepitheliális neopláziát, CIN3+-t) a nők által otthonukban gyűjtött vizeletmintáikból és saját maguktól vett hüvelyváladékokból is sikerült nagy bizonyossággal kimutatni. Az S5 nevű otthoni teszt segítségével a rákkal összefüggésbe hozható humán papillomavírus (HPV) négy típusa és az EPB41L3 (erithrocyte membran protein band 4.1 like3) humán gén mutatható ki az otthon gyűjtött vizelet- és hüvelyváladék mintákban.

A vizsgálatba olyan nőket vettek be, akiknél kolposzkópia történt abnormális citológia, vagy pozitív HPV eredmény miatt. A nőktől otthonukban saját maguk által gyűjtött szabványos vizeletmintát, és saját maguk által levett két hüvelykenetet kértek. A 600 résztvevőtől 600 hüvelykenet és 503 vizeletminta érkezett be, melyeket S5 teszttel vizsgálták és az eredményeket a BD Onclarity HPV Assay-el végzett vizsgálat eredményeivel hasonlították össze

Az S5 classifier jól teljesített , mind a HPV vizsgálattal kiegészítve, mind anélkül is alkalmas volt arra, hogy a vizelet és a hüvelykenet minták alapján elkülönítse azokat a hölgyeket, akiknek nem volt precarcinomás léziójuk azoktól, akik CIN3-as vagy magasabb fokú lézióval rendelkeztek.

A kutatók az S5 használatának két lehetséges módját is értékelték. Először másodlagos tesztként való alkalmazását vizsgálták igazoltan HPV pozitív asszonyok esetén, annak érdekében, hogy csökkenthessék a kolposzkópiára szorulók arányát. A vizeletmintákból az S5-ös teszt a magas kockázatú precarcinomás sejteket tartalmazó valódi CIN3-mas léziók 96%-át kimutatta - szemben a csak 73%-os pontosságot nyújtó HPV-16 és HPV-18-as teszttel.

Ha az S5 tesztet önmagában, előzetes HPV-vizsgálat nélkül alkalmazták, akkor mind a vizeletből, mind a hüvelykenetből legalább 85%-os pontossággal sikerült a valódi precarcinomás állapotok azonosítása.

Dr. Manuel Rodriguez-Justo (University College London) a rák korai felismerésével és megelőzésével megbízott NCRI albizottság tagja, (aki nem vett részt a az itt ismertetett kutatásban) a következőket mondta: „amennyiben az eredményeket, a premalignus elváltozások nagy szenzitivitású kimutathatóságát a későbbiekben más kutatócsoportok eredményei is igazolják, akkor a vizelet-alapú próba és az asszonyok saját maguk által vett hüvelyváladékának vizsgálata jelentősen növelheti a szűrések hatékonyságát, egyben csökkentheti azok költségeit.” További előnye lenne, hogy az elváltozásokat korábban lehetne észlelni, és sok asszonynál el lehetne kerülni a felesleges kolposzkópiát is. A kutatást alapító Cancer Research UK ugyanakkor megjegyezte, hogy „bár ez egy jelentős előrelépés”, de még kb. 3 évre van szükség a vizsgálat széles körű bevezethetőségéhez.

Az évtizedek óta ismert hüvelykenet vizsgálat, a Papanicolaou (Pap) teszt egyesek számára kellemetlen, esetenként fájdalmas, és nem mindig a kellő időpontban történik, sőt a világon számos helyén nem is hozzáférhető. Bár a tanulmány szerzői is a klinikusok által levett kenet vizsgálatát tartják az arany standard, de az otthoni mintavétel is hasznos módja lehet a rákmegelőző állapotok felismerésének. Különösen azokban az országokban, ahol nincs államilag szervezett méhnyakrák-szűrés, továbbá azok számára, akik nehezen tudnak a szűrővizsgálatokra elmenni (pl. idősek, mozgáskorlátozottak), illetve azoknak, akik a fájdalom miatti félelem okán nem vesznek részt a szűrésen.

A biztató eredmények ellenére tovább folyik az új, még pontosabb markerek keresése.

 Források:

1. Davenport L. Could home test replace ’smear’ for cervical screening? Medscape Medical News > Conference News > NCRI 2019. November 06, 2019.

2. National Cancer Research Institute (NCRI) 2019 Cancer Conference Glasgow: Abstract 2451. Presented November 4, 2019. (Nedjai B, Reuter C, Hollingworth T, et al. Non-invasive methylation test to detect cervical pre-cancer in self-collected vaginal and urine specimens).

 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Hozzászólások (2 db)
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
#
Házi méhnyakrákszűrés?

Tisztelt Szerkesztőség!

Bocsánatot kérek, de erre reagálnom kell. Többedszer vetődik fel ez a kérdés, meg az hogy a védőnők szűrjenek. Az a felvetés, hogy a HPV nyakába varrjunk minden
felelősséget, amerikai, felületes stílus. Ha döntő többségében nagy szerepe is van, de aki nem tudná, papilloma vírus nélkül is generálódhat cervix-carcinoma.
Másrészt: Tapasztalt nőgyógyásznak is okozhat néha gondot a méhszáj feltárása. Ha nem kerül a kenetbe cervicalis sejt, a patológusok joggal reklamálnak. Tessék ezt
összerakni, és belekalkulálni, hogy negatív eredmény esetén a beteg megnyugszik, miközben a cervicalis csatornában, vagy a mélyben (kulisszarák) fejlődik a karcinóma.
Aki kicsit jártas ezekben a dolgokban, az ilyen (bocsánatot kérek) ostobaságot nem publikál és nem közöl le.

A legnagyobb tisztelettel: Deáky Zsolt
#
Persze, ha az operáló robotok mintájára kifejlesztik a házi használatra szánt vizsgáló robotokat, akkor minden lehetséges. A probléma gyökeres megoldása nem a
páciensekben keresendő, hanem a korrekt egészségnevelésben, ami még "azokban az országokban" is keresztülvihető.

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.