hirdetés

Méhnyakrák Japánban

Míg a fejlett országokban csökken a betegség gyakorisága, addig Japánban elszomorítóan növekszik a méhnyakrákos nők száma.

hirdetés

2018-ban világszerte 570.000 méhnyakrákot diagnosztizáltak. A méhnyakrák a nők negyedik leggyakoribb rosszindulatú daganata. Magyarországon évente kb. 1200 az újonnan diagnosztizást megbetegedés és sajnos kb. 500 halálos kimenetelű. A gyakoriság szempontjából leginkább érintett szinte az összes szubszaharai afrikai ország, majd Madagaszkár, India, Bolívia. A fejlett országokban az utóbbi évtizedekben a szűrési programoknak - és a betegség legfőbb okozójának, a humán papilloma-vírus (HPV) elleni védőoltásnak  -  köszönhetően jelentősen csökkent a betegség gyakorisága, ugyanakkor Japánban 1997 és 2012 között évente legalább 2%-os növekedést tapasztaltak, leginkább a 20 és 40 év közötti nők körében.

Dr. Mai Utada (Radiation Effects Research Foundation, Hiroshima) és munkatársai az International Journal of Cancer c. lapban 2018. november 25-én online megjelent tanulmányukban az 1985 - 2012 közötti japán adatokat analizálták, és hasonlították össze az Egyesült Államokban élő japán nőknek az USA  Surveillance, Epidemiology and End Results (SEER) regiszteréből származó, valamint a dél-koreai asszonyoknak a Korea Central Registry-ből származó adataival. Japánban 1985 és 1997 között évente 1,7%-kal csökkent a méhnyakrák életkorhoz egységesített gyakorisága, majd 1997 után 2012-ig évente 2,6%-kal emelkedett. A betegség előfordulási gyakorisága azóta az 50 évesnél fiatalabb nők minden korcsoportjában szignifikánsan, folyamatosan növekedett: a 20-29 éveseknél évente 5,1%-kal, a 30-39 éveseknél évente 3,2%-kal, a 40-49 éveseknél évente 1,7%-kal. 50 és 54 éves kor között a gyakoriság stabil maradt, 55 éves kor fölött folyamatosan csökkent az 1980-as és 90-es években. Ezzel szemben a dél-koreai és az Amerikában élő japán és hölgyek körében nem növekedett a méhnyakrák gyakorisága, sőt a japán származású amerikai állampolgárságú nők körében minden életkorban csökkent, míg a dél-koreai nők esetén a 30 évesnél fiatalabbak esetén mutatott csökkenést.

Dr. Utada és munkatársai szerint a méhnyakrákos kockázat növekedése miatt sürgős beavatkozásra van szükség Japánban, a növekvő HPV prevalenciát nem kompenzálja a megfelelő szűrés sem. A szűrést 1983-ban indították Japánban, azonban nincs rendszeres hívás-visszahívás. Az átszűrtség az USA-ban és Dél-Koreában is jóval magasabb. Ami a vakcinálást illeti, Japánban 2013. áprilisától a 12-16 éves lányok oltása rutinná vált, viszont a japán Egészségügyi-, Munkaügyi- és Jóléti minisztérium 2013. júniusban a HPV vakcinálás felfüggesztését javasolta (bizonyos esetleges mellékhatásokra hivatkozva), emiatt az újonnan vakcinált lányok szokásos kb. 70%-os átoltottsága a 12 éves korosztályban 1,1%-ra, a 13 éveseknél 3,9%-ra esett vissza. Egy 2016-ban megjelent közlemény szerint emiatt az alacsony átoltottság miatt a 2000 és 2003 között született japán nőknél 2020-ra a HPV 16/18-pozitivitás jelentősen fog emelkedni. Ezek a lányok most kezdenek nemi életet élni, azaz meg kellene ragadni az utolsó lehetőséget, hogy a HPV-fertőzések potenciális kockázatát e korosztály japán fiataljainál csökkenteni lehessen (Tanaka).

Az ASCO 2016-os állásfoglalása szerint „agresszív erőfeszítéseket” kell tenni a HPV vakcinálás érdekében, hiszen ez sok-sok fiatal életét mentheti meg az életet veszélyeztető daganatos betegségek elkerülésével. Az ASCO második, a Journal of Global Oncology-ban 2017. márciusában megjelent guideline-jában bizonyítékokon alapuló javaslatokat tesz a méhnyakrák globális visszaszorítására és számításba veszi az ehhez szükséges gazdasági és szerkezeti forrásokat. A World Health Organization (WHO) általános igazgatója, Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus 2018. május 19-én szólította fel minden ország illetékeseit a méhnyakrák elleni fontos lépések megtételére.

A(z) European Medicines Agency (EMA) szerint 2015-ban már 72 millió személyt vakcináltak Gardasil-lal, vagy Cervarix-szal, és mindössze néhány sporadikus mellékhatást (krónikus neuropátiás fájdalom, fáradtság, stb.) tapasztaltak a vakcinálással kapcsolatban.

 

Forrás:

1. Medscape Medical News > Oncology News

2. International Journal of Cancer

3. The Lancet Oncology

4. Journal of Clinical Oncology

5. Journal of Global Oncology

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.