hirdetés

Hirtelen szívhalálból a nőket ritkábban próbálják újraéleszteni

Hirtelen, váratlan szívhalál esetén a nőket ritkábban próbálják reanimálni, mint a férfiakat, és újraélesztés után a kórházban sem kapnak olyan kezelést, mint az erősebb nem képviselői. Ez derült ki most Franciaországban és az Egyesült Államokban egyaránt.

hirdetés

A hirtelen, váratlan szívhalál bárkit, bárhol elérhet, és ha nem kezdik el az újraélesztést késedelem nélkül, a reanimáció sikerének esélye minden percben 10%-kal csökken. Két nagy vizsgálat szinte egy időben igazolta ugyanazt az Egyesült Államokban és Franciaországban: hirtelen szívhalál esetén a nőket ritkábban próbálják a helyszínen újraéleszteni, és ha az sikerül is, a kórházban sem kezelik őket olyan intenzitással, mint a férfiakat.

Luke K. Kim és mtsai New Yorkban a 2003 és 2012 közötti időszakra vonatkozóan dolgozták fel a National Sample Database hirtelen szívhalálra vonatkozó adatait. Ezekben az években az USA gyógyintézeteiből hirtelen halál utáni kezelést követően csaknem másfél millió, pontosan 1 436 052 beteget bocsátottak haza. Ezernél több amerikai kórházban, a kórházi halálozás mindkét nemre vonatkozóan javult, de továbbra is magasabb maradt a nők csoportjában. A hirtelen szívhalál diagnózisával kezelt betegek közül a nők 64%-a és a férfiak 61%-a halt meg.

A vizsgálat bő évtizede alatt az USA területén a hirtelen szívhalál 14%-kal lett gyakoribb (p <0,001), a kamrai tachikardia és a kamrafibrilláció következtében meghaltak száma még kifejezettebben, 25,9%-kal nőtt (p <0,001). A kutatók a betegek életkorának, anamnézisének, kórházi állapotának figyelembevétele után is azt állapították meg, hogy a nők 25%-kal ritkábban kerültek koronarográfiára, 29%-kal kisebb gyakorisággal történt náluk angioplasztika, és 19%-kal kevesebb nőnél vezettek be terápiás testhűtést, ami csökkentheti az agyi károsodást és növelheti a túlélés esélyét.

A nők átlagban idősebbek voltak hirtelen szívhaláluk pillanatában, és kevesebben szenvedtek közülük ismert koszorúér-betegségben. A hirtelen halál főleg olyan nőknél következett be, akiknek számos korábbi betegsége volt, pl. magas vérnyomás, elhízás, keringési elégtelenség.

Párizsban a George Pompidou Kórház kardiológusai Nicole Karam vezetésével tartottak előadást arról, hogy hirtelen halált követően kevesebb nő jut be a kórházba, és aki élve bekerül, kevesebb kezelést kap, mint a férfiak. Az előadás a European Society of Cardiologists székházában, a nemzetközi nőnapon hangzott el.

A munkacsoport 11 420, a francia főváros utcáin hirtelen szívhalál miatt összeeső nő sorsát tanulmányozta. Párizsban prospektív regisztert szerveztek az ilyen esetek nyilvántartására Sudden Death Expertise Centre (SDEC) néven. A hirtelen szívhalált szenvedők 40%-a nő, de közülük csak 18%-a kerül élve kórházba, míg a férfiak közül 26%. A különbség a kórházban is érvényesül: angiogram a férfiak 60%-ának és a nők 40%-ának koszorúereiről készül – a nők lelete az esetek egyharmadában pozitív.

Dr. Karam hangsúlyozza, hogy a koszorúér-betegség mind gyakoribb a nők között. A hirtelen, váratlan szívhalál sem ritka a nők csoportjában: tíz esetből átlagosan minden negyedik tragédia áldozata nőnemű. Csak akkor javíthatjuk a nők túlélését, ha mindenki megérti, elfogadja, hogy ebben a kérdésben nincs különbség a férfiak és a nők között.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.