hirdetés

Idősebb betegek az onkológiai klinikai vizsgálatokban

A Texasi Egyetem kutatói hatalmas adatbázis elemzésekor arra a nem meglepő következtetésre jutottak, hogy a 65 évesnél idősebbeket csekély arányban vonják be a rákellenes gyógyszerek klinikai vizsgálataiba.

hirdetés

Egy évvel a COVID-19 világjárvány kezdete előtt a Texasi Egyetem MD Anderson Cancer Center klinikai statisztikusaiból álló csapata egy éven át kitartóan és gondosan kézzel kódolta az amerikai klinikai vizsgálatok adatbázisából (www.clinicaltrials.gov) származó adatokat. tették ezt azért, mert arra az egyszerű kérdésre próbáltak válaszolni: Miért vonnak be túl kevés 65 év feletti beteget a rákgyógyszer-vizsgálatokba?

Több mint 300 vizsgálat 262.354 betegének adatai alapján a kutatócsoport megerősítette, hogy a klinikai vizsgálatok résztvevői átlagosan 6,5 évvel voltak fiatalabbak, mint az a populáció, akiknek a gyógyszert szánták. És ez a korkülönbség lényegesen nagyobb volt az iparág által finanszírozott kísérletekben.

A kutatók 20 éve tudják, hogy a rákkísérletekben résztvevők nem képviselik a szélesebb rákos populációt, és számos kormányzati iránymutatást adtak ki az ügyben. A texasi csapat megállapításai azonban elsőként adnak egyértelmű bizonyítékok arra, hogy a gyógyszergyárak fiatalabb betegeket választanak ki gyógyszereik tesztelésére.

Laura Bothwell (Yale School of Public Health) a közelmúltban társszerzője volt annak a National Academies of Sciences, Engineering and Medicine-nek írt 259 oldalas konszenzusos jelentésnek, ami azt elemezte, hogyan lehet növelni az alulreprezentált csoportok kutatásban való részvételét. Ebben azt mondják: "Az ipar által finanszírozott kutatás problémája az, hogy... elkerülhetetlen érdekellentétről van szó. Azt akarják, hogy a kutatás bebizonyítsa, hogy a termékeik működnek. És az idősebb populációk... sokkal több komplikációt okoznak, ami potenciálisan kevésbé kedvező eredményeket…”. „Természetes, hogy a homogenitás valamilyen elemét keresik, vagyis nem akarják, hogy a versengő kockázatok értelmezhetetlenné tegyék a jel-zaj arányt."

Az MD Anderson csoport megállapításait a JAMA Oncology publikálta. A következő 3 évben a kutatók gondosan felépített adatbázisuk bányászatával azt szerették volna felderíteni, mi akadályozta meg, hogy nagyobb számú idősebb beteg részt vegyen a rákos megbetegedések gyógyszereivel kapcsolatos vizsgálatokban.

Közben mások is keresték a kérdésre a választ. Az MD Andersonnál végzett munkával párhuzamosan egy kaliforniai csapat, amelyet Dr. Mina Sedrak a City of Hope National Medical Center onkológusa vezetett, szintén vizsgálni kezdte a klinikai vizsgálatok során tapasztalható életkori különbségeket. tették ezt azért, mert az onkológusok egyre inkább aggódtak amiatt, hogy nem rendelkeznek megfelelő információval az idősebb páciensei számára alkalmazott új rákterápiákról, hisz a rákterápiáról közölt legtöbb adat, fiatalabb, egészségesebb betegeken végzett klinikai vizsgálatokból származik.

Becslések szerint 2030-ra az újonnan rákkal diagnosztizált esetek 70%-a 65 éves vagy annál idősebb betegek fogják kitenni. Ezzel szemben az FDA 2015-ös adatai szerint az általuk regisztrált rákgyógyszer vizsgálatokban részt vevők csupán 40%-a a 65 év feletti beteg és egy 2022-es tanulmány szerint az idősek részvétele csak 44%-os a gyakorlatot megváltoztató rákgyógyszer vizsgálatokban.

Nem formális korhatárok zárják ki ezeket a betegeket a vizsgálatokból. Az MD Anderson kutatói szerint az elmúlt 30 évben a 3. fázisú vizsgálatoknak csak 10%-ánál volt felső korhatár, és a korhatárokat szabó vizsgálatok aránya évente 1%-kal csökkent (például a 2002–2005-ben a vizsgálatok 16%-ánál volt felső korhatár, míg a 2010–2014-ben megkezdettek mindössze 8%-ánál volt ilyen). Arra az eredményre jutottak, hogy a „klinikusok elfogultsága” lehet az egyik korlátozó tényező; a vizsgálatot végzők – különösen az akadémiai intézetek onkológusai – tudat alatt fiatalabb, egészségesebb betegeket választanak ki vizsgálatokra, hogy az idősebbeket, betegebbeket megvédjék a gyógyszertoxicitástól.

Arról azonban nincs szó, hogy az idősebb betegek kevésbé szívesen vennének részt a klinikai vizsgálatokban. A National Cancer Institute Community Oncology Research Program 2016-2019-es adatbázisának elemzése feltárta, hogy az idősebb betegek ugyanolyan szívesen vettek részt a vizsgálatokban, mint a fiatalabbak (az 50-69 éves betegek 68%-a és a 70 év felettiek 65%-a,  P = 0,28 ).

Előfordulhat azonban, hogy a gyógyszergyárak finomabb eszközökkel zárják ki az idősebb betegeket. A 65 év feletti betegek egyötödének volt korábban daganatos betegsége. Ludmir és társszerzője, Dr. Roshal Patel a kézzel kódolt www.clinicaltrials.gov adatbázist használva megvizsgálták, hogy a korábbi rosszindulatú daganatok szerepelnek-e kizárási kritériumként (PMEC, Prior Malignancy Exclusion Criteria), és azt találták, hogy az az elmúlt 30 év során a fázis 3 vizsgálatok 41%-ában volt kizárási kritérium egy korábbi rosszindulatú daganat előfordulása, ami szignifikánsan összefüggést mutatott az életkorral.

Idén márciusban az FDA kiadott egy útmutató dokumentumot az idősebb felnőttek bevonásáról a rák klinikai vizsgálatokba (Inclusion of Older Adults in Cancer Clinical Trials)  (https://www.fda.gov/regulatory-information/search-fda-guidance-documents/inclusion-older-adults-cancer-clinical-trials). Ajánlásai azonban „nem kötelező erejűek”, így elég nehéz az iránymutatások mindennapi cselekvéssé alakítása.

Források:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31158272/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19403886/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34991068/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6989372/

https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2797075,

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8870379/,

https://www.fda.gov/regulatory-information/search-fda-guidance-documents/inclusion-older-adults-cancer-clinical-trials

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.