hirdetés

Időseknek szánt vizsgálati RSV vakcina

Az FDA 2019. szeptember 3-án áttörést jelentő terápia minősítést adott a Janssen RSV elleni vakcinájának, ami jelentősen felgyorsítja a készítmény engedélyezését.

hirdetés

Az Egyesült Államok Élelmiszer és Gyógyszer Hatósága (FDA) 2019. szeptember 3-án áttörést jelentő terápia (breakthrough therapy) minősítést adott a Janssen Pharmaceutical Companies (a Johnson & Johnson leányvállalat-holdingja) vállalat 60 év feletti felnőttek számára kifejlesztett légúti óriássejtes vírus (RSV, respiratory syncytial virus) elleni profilaktikus vizsgálati oltóanyagára. Az RSV-fertőzés szempontjából a csecsemőkön kívül az idősebb felnőttek számítanak a legveszélyeztetettebb populációnak. Az RSV egy igen fertőző, potenciálisan életveszélyes légúti fertőzést okozó, évente globálisan körülbelül 64 millió embert megbetegítő vírus. Az FDA az áttörést jelentő terápia minősítést a Janssen klinikai vizsgálatai alapján adta ki, mivel a preklinikai adatok alapján lehetséges, hogy a készítmény alkalmazása a standard ellátáshoz képest egy vagy több klinikai végpont esetében jóval kedvezőbb eredményt hoz. Jelenleg ugyanis nincs forgalomban idősek számára elérhető megelőző, profilaktikus védekezés vagy hatásos antivirális terápia, ezért a populáció különösen veszélyeztetett. A vizsgálati oltóanyaggal most folynak a fázis IIb vizsgálatok, melyek során a vakcina hatásosságát és biztonságosságát 65 év feletti betegeken elemzik. A vizsgálati készítmény a Janssen adenovírusvektor-platformjával (AdVac®) készül, és antigénként az RSV fúziós proteinjét kódoló gént tartalmaz. A fázis IIb vizsgálatban (NCT03982199) összesen 5800 beteg vesz (65 év felettiek), akiket a vizsgálati időszak első és 365. napján oltanak be vagy oltóanyaggal vagy placebóval. A vizsgálat tripla maszkolású, azaz sem a beteg, sem az orvos, sem a vizsgáló nem tudja, hogy a beteg mit kapott. Az elsődleges végpont az RSV vírus okozta alsó légúti megbetegedést kapott betegek száma a vizsgálat kezdő időpontjától számított 1,6 éven belül, amelyet RT-PCR vizsgálattal igazolnak.

 A légúti óriássejtes vírusról (RSV, respiratory syncytial virus)

Az RSV egy igen elterjedt, erősen fertőző vírus, mely alsó légúti fertőzést okoz, és a bronchitis valamint a tüdőgyulladás leggyakoribb kiváltója, évente világszerte 64 millió embert támad meg. Tüneteit nehéz megkülönböztetni az influenzától és egyéb légúti fertőzésektől, ezért igen gyakori a téves diagnózis. A legnagyobb kockázatnak kitett populáció az 5 éven aluli gyerekeké, a 60 év feletti felnőtteké, valamint az egyéb háttérbetegségekben szenvedő betegeké. A világon évente 3 milliót is meghaladja az RSV-fertőzés miatti kórházi fertőzések száma, és 60 ezer 5 évesnél fiatalabb gyermek hal meg (közülük 30 ezer 6 hónaposnál fiatalabb csecsemő). Csak az Egyesült Államokban évente 177 ezer 60 évnél idősebb beteg kerül kórházba a fertőzéssel, és 14 ezren bele is halnak a szövődményekbe. Mivel nincs preventív vakcina és nem áll rendelkezésre hatásos antivirális kezelés sem, az RSV az egyik fő globális egészségügyi és gazdasági teher – az USA egészségügyi rendszerének csak a 65 évnél idősebb betegek ellátása évi 1 milliárd dollárjába kerül.

Az RSV a leggyakoribb közönséges légúti kórokozó gyermekeknél. A vírus megvastagítja a kislégutak nyálkahártyáját, vagyis minél kisebbek ezek a légutak – minél kisebb egy baba -, annál súlyosabbak a következmények. Fontos megjegyezni, hogy a koraszülött csecsemők az RSV-fertőzés fokozott kockázatának vannak kitéve, hiszen az idő előtti születés miatt a légzőszervek tökéletes kifejlődése még nem történt meg. Ezen kívül a koraszülötteknél kevesebb az édesanya szervezetétől a méhen belül kapott ellen anyag, ami az újszülötteket a fertőzésektől védi. Csecsemőknél az RSV a súlyos lefolyású alsó légúti megbetegedések leggyakoribb okozója. Az RSV-fertőzések szezonálisak, általában hidegebb időben következnek be. Hazánkban leggyakrabban novembertől áprilisig fordulnak elő, ráadásul a vírusfertőzést egy szezonon belül többször is el lehet kapni. Majdnem minden gyermek átesik legalább egyszer RSV fertőzésen még a második születésnapja előtt. Mivel az RS vírusnak rengeteg különböző formája van, így életünk során többször is megfertőződhetünk vele. Az RSV fertőzés tünetei nagyon hasonlóak a közönséges megfázáséhoz, mint például orrfolyás, köhögés vagy zihálás (sípoló hang légzés közben) és étvágytalanság. A felnőtteknél jelentkezhetnek tünetek, de lehetnek tünetmentesek is, a gyermekeknél általában megjelennek a tünetek. Különösen kisgyermekeknél kísérheti ingerlékenység, bágyadtság és étvágytalanság. Légzéskimaradás (apnoe) szintén előfordulhat. Alkalmanként láz is jelentkezhet, bár nem minden esetben. Kezdetben a tünetek lehetnek kevésbé hangsúlyosak, de különösen a magas kockázati csoportba tartozó egyének számára a súlyosabb fertőzés kórházi ápoláshoz, a hörgőcskék gyulladásos megbetegedéséhez (bronchiolitis) és tüdőgyulladáshoz vezethet. A vírus főleg cseppfertőzéssel terjed a fertőzött személy tüsszentésével vagy köhögésével. A kis cseppecskéket belélegzése vagy szájba, orrba vagy szembe kerülése, hasonlóképp egy fertőzött személy orr- vagy nyálváladékával közvetlen vagy közvetett kontaktus is fertőzést okozhat. A vírus puszival és csókkal is átadható. Az RS vírussal akkor is megfertőződhetünk, ha olyan tárgyakat érintünk meg (kemény felületek, játékok, ajtókilincsek, kesztyűk…), amelyekhez előttünk hozzáért egy fertőzött személy, a kezünkkel a szemünket vagy orrunkat megdörzsöljük. A tünetmentes csak enyhe tüneteket mutató fertőzött személyek ugyanúgy fertőznek, mint az erős tünetekkel rendelkezők.

A legtöbb RSV fertőzött csak enyhe tüneteket mutat és általában semmilyen kezelésre nem szorul. A betegség súlyosabb formájától szenvedők számára sem létezik oki terápia, csak a tünetek enyhítésére van lehetőség a láz csökkentésével és elegendő folyadékbevitellel. Néhány gyermek azonban kórházi kezelésre és légzéstámogatásra is szorulhat. Jelenleg nincs olyan oltás, amely megelőzné az RS vírussal való megfertőződést, viszont van olyan szer (Synagis, palivizumab, AbbVie), amelyet a fokozottan veszélyeztetett csoportba tartozó babák súlyos RSV-fertőzésének elkerülésére használnak. Ezt a gyógyszert egy novembertől márciusig tartó oltássorozat keretében alkalmazzák. A palivizumab egér myeloma gazdasejtekben DNS technológiával termelt humanizált rekombináns monoklonális antitest, ami az RSV fúziós fehérjéjének A antigénhelyén található egyik epitóp ellen irányul. A Synagis-t injekció formájában adják be havonta egy alkalommal, és az azoknak az RSV-fertőzés nagy kockázatának kitett gyermekeknek javallott, akik

• 6 hónapos kornál fiatalabbak és RSV járvány kezdetén a terhesség 35. hetében vagy korábban születettek

• 2 évesnél fiatalabbak,és az utóbbi hat hónapon belül bronchopulmonális diszplázia miatti kezelésre szorultak.

• 2 évesnél fiatalabbak és hemodinamikailag jelentős veleszületett szívbetegségben szenvednek.

Az influenza surveillance-hoz kapcsolódó RSV felügyeleti rendszer Magyarországon

Hazánkban az influenza mikrobiológiai surveillance 2004. év 40. hetétől indult, és azóta is minden évben az influenza szezonális időszakában (adott év 40. hetétől a következő év 20. hetéig) működik. A különböző időszakok adatainak összehasonlítása azonban nem lehetséges a kezdetektől, az influenza surveillance rendszerben bekövetkező peri-analitikai (stabil sentinel orvos hálózat, mintaszállítás) és pre-analitikai (korrekt mintakezelés) változások miatt. Az éves laboratóriumi eredményeket közvetlenül összehasonlítani a 2012/2013-as évszaktól lehetséges, mivel ekkortól vált olyan mértékben stabillá a felügyeleti rendszer, hogy a szezonok eredményei már mennyiségileg és minőségileg is összehasonlíthatók. A morbiditási/mortalitási adatok évről-évre jelentős mértékben eltérhetnek ugyanazon környezeti és populációs viszonyok között is, melyet a hazai adatok is igazolnak.

A 2013-2016 közötti 4 influenza szezon adatai alapján összefüggéseket tapasztaltunk a laboratóriumban igazolt RSV pozitivitási arányok és a különböző idények influenza morbiditási adatai között, valamint a sentinel (járványügyi érdekből) és a hagyományos beküldésből származó minták korcsoportos megoszlása között. A mintabeküldő sentinel orvosok kiválasztása a hazai populáció korösszetételére reprezentatív módon történik, vagyis az influenza járványügyi elemzéseinek alkalmas adatokat szolgáltat.

 Az RSV előfordulási gyakorisága okán (0-4 év és 65 év feletti) elsősorban két korosztály monitorozása mutathatná meg az RSV fertőzések valós adatait. Az RSV aluldiagnosztizáltságának egyik oka, hogy a beérkezett minták nem az RSV fertőzésekkel leginkább sújtott korosztályokból származnak. Ez a tény is igazolni látszik azt a felvetést, hogy az influenza surveillance keretein belül beérkező minták korcsoportos megoszlása nem tükrözi az RSV betegségteher valós adatait.

 Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Janssen Announces U.S. FDA Breakthrough Therapy Designation for Investigational Prophylactic Vaccine for the Prevention of Respiratory Syncytial Virus in Older Adults

A Study of an Ad26.RSV.preF-based Regimen in the Prevention of Reverse Transcriptase Polymerase Chain Reaction (RT-PCR)-Confirmed Respiratory Syncytial Virus (RSV)-Mediated Lower Respiratory Tract Disease in Adults Aged 65 Years and Older – NCT03982199

A multifaceted approach to RSV vaccination

Breakthrough status for Janssen’s RSV vaccine

RSV: súlyos vírusfertőzések, Semmelweis Egyetem, Budapest, Kovács Lajos, I. sz. Gyermekgyógyászati Klinika

A magyarországi influenza surveillance-hoz kapcsolódó légúti óriássejtesvírus felügyeleti rendszer adatainak retrospektív összehasonlító elemzése a 2013-2016 közötti influenza szezonokban, az influenza morbiditási adatok tükrében

A fiatal gyermekek RSV-fertőzésének egészségügyi terhe

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.