hirdetés

Indirubin glioblasztómában

A kínai gyógyászatban régóta használt indirubin (az indigó egyik összetevője) állatkísérletekben hatásosnak bizonyult rosszindulatú agytumorok kezelésében.

hirdetés

A Providence (Rhode Island, USA) székhelyű Brown University kutatóinak tanulmányát április 14-én jelentette meg a Cell Reports Medicine. A cikk szerint a tradicionális kínai gyógyászatban igen régóta használt egyik természetes hatóanyagból olyan gyógyszert sikerült készíteni, ami kiváló eredményeket mutatott egerek rosszindulatú agydaganatainak kezelésében, így új irányt jelölhet ki a glioblasztóma kezelésében.

A szóban forgó hatóanyag az indigó egyik alkotóeleme, az indirubin, ami jelentős mértékben javította a malignus agytumorban szenvedő állatok túlélését. A hatóanyagot a kutatók a vizsgálatok során úgy formulázták, hogy könnyebben adagolható legyen, ez pedig megkönnyítheti az utat a humán klinikai vizsgálatok felé. Sean Lawler, a kutatás egyik vezetője szerint „a hatóanyagban az az érdekes, hogy egyszerre mutat hatásosságot a glioblasztóma több fontos kórjellemzője irányában, pedig ez a ráktípus igen ügyesen kerüli el az egyes kezelési módok során alkalmazott terápiás mechanizmusokat. Ezért fontos, hogy egy új eszközt kapunk a kezünkbe a terápia során, ami annál hatásosabb lehet, minél több irányból támadjuk a daganatokat.”

A glioblasztóma az agydaganatok egyik legelterjedtebb és legagresszívebb formája, standard terápiájában kemoterápiát, sugárkezelést és sebészeti beavatkozást is alkalmaznak, amelyek javíthatják ugyan a tüneteket, de nem gyógyítják és nem állítják meg a rákos betegség progresszióját.

Az indirubin hatóanyaggal Lawler és munkatársai már 10 éve is próbálkoztak agydaganatok kezelésében, és már ekkor megfigyelték, hogy egerekben képes lelassítani a tumorok növekedését. Ekkor azonban egyrészt a kutatók nem voltak képesek magyarázatot adni a szer hatásmechanizmusára, másrészt igen nehéz volt a hatóanyaggal dolgozni, például körülményes volt adagolni és a tumorok közelébe juttatni. Amikor a kutatók a további vizsgálatok mellett döntöttek, nagy segítséget kaptak egy Massachusetts székhelyű cégtől, a Phosphorextől. Ez a vállalat kifejezetten farmakológiai formulák hatékonyabbá tételével foglalkozik, így az indirubin egyik módosított változatára, a nanopartikulumos 6’-bromoindirubin-acetoxim (BiA) hatóanyagra hamarosan szabadalmi kérelmet nyújtottak be. Ezzel a módosítással a hatóanyag könnyebben használhatóvá vált, gyakorlatilag úgy alkalmazható, mint az injektálható onkológiai hatóanyagok többsége.

A kutatók az új formulájú hatóanyag tesztelése során az immunrendszerre kifejtett hatásait figyelték meg annak érdekében, hogy feltárják hatásmechanizmusát. Az eddigi eredmények szerint a BiA fontos immunterápiás célpontokra kifejtett hatásai révén nem csak a tumorsejtek növekedését és osztódását gátolta (ezzel megerősítve a korábbi vizsgálatok eredményeit), hanem számottevően javította az állatok túlélését is.

Lawler szerint a BiA ezekben az állatkísérletekben oly módon befolyásolta az immunrendszert, ami meglátásunk szerint a humán klinikai immunterápiák fejlesztése, hatásosabbá tétele szempontjából is alkalmazható lehet. A kutatók további vizsgálataik során arra lesznek kíváncsiak, hogy a szer használata milyen interakciókat mutat kemoterápia és sugárterápia alkalmazásával, és jó tapasztalatok esetén humán klinikai vizsgálatok indítását tervezik. A mostani vizsgálat jelentősége abban áll, hogy az utóbbi 20 évben a glioblasztóma kezelésében nem történt olyan jelentős áttörés, ami számottevően javította volna a betegek túlélését.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

PPRX-1701, a nanoparticle formulation of 6′-bromoindirubin acetoxime, improves delivery and shows efficacy in preclinical GBM models

Drug form of traditional Chinese medicine compound found to improve survival of mice with brain tumors

 

Irodalmi hivatkozás:

Mykola Zdioruk et al, PPRX-1701, a nanoparticle formulation of 6′-bromoindirubin acetoxime, improves delivery and shows efficacy in preclinical GBM models, Cell Reports Medicine (2023). DOI: 10.1016/j.xcrm.2023.101019

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.