hirdetés

Indokolt-e pszoriázisban a depresszió szűrése?

A pszoriázisos betegekben kétszer akkora a klinikai depresszió veszélye, mint a teljes populációban; ez indokolttá teheti valamennyi pszoriázisos páciens szűrését a depresszióra.

hirdetés

Egy amerikai országos adatbázis adatai szerint azokban a betegekben, akiknek kórtörténetében pszoriázis szerepel, 16,5% a depresszió prevalenciája, míg a nem pszoriázisos személyekben csak 8,9%. A pszoriázis súlyossága nem befolyásolja szignifikánsan a depresszió valószínűségét.

A pszoriázisos páciensek anamnézisében gyakoribbak a kardiovaszkuláris események is, ami szintén növeli a depresszió kockázatát. A korábbi szívinfarktus vagy stroke azonban nem befolyásolta a pszoriázissal járó depresszió veszélyét, amint arról az American Academy of Dermatology nyári találkozóján beszámoltak.

„Ez a probléma az életminőséget befolyásolja” – mondta dr. Roger S. Ho (New York University, Langone Medical Center, New York City). „Fontos, hogy a bőrgyógyászok és általában az orvosok ismerjék a pszoriázis és a depresszió kapcsolatát, hogy ennek megfelelően tájékoztathassák betegeiket, s hogy a depressziós tüneteket korán észrevegyék és megfelelően kezeljék.” Hozzátette, hogy a bőrgyógyászok és az egyéb nem-pszichiáter orvosok a két kérdésből álló PHQ2 (Patient Health Questionnaire 2) depresszió kérdőívvel szűrhetik a depressziót.

A pszoriázis nem depresszióval, hanem egyéb pszichiátriai betegségekkel, köztük a szorongással és a drogabúzussal is összefüggést mutat. Egyes bizonyítékok szerint a pszoriázisos betegekben nagyobb a depresszió és az öngyilkossági gondolatok kockázata, mint a nem pszoriázisos személyekben.

 A szakirodalom kevés figyelmet szentelt a pszorázisos betegek olyan azonosítható kockázati tényezőinek – például a pszoriázis súlyosságának –, amelyek növelhetik a az életminőségüket tovább rontó depresszió veszélyét, s a pszoriázis és a pszichiátriai betegségek összefüggésére vonatkozó vizsgálatok egymásnak ellentmondó eredményeket hoztak. Ennek egyik oka az lehet, hogy mind a depresszió, mind a pszoriázis kapcsolatban áll a kardiovaszkuláris eseményekkel, és ez megnehezíti a pszoriázis és a depresszió összefüggésének pontosabb felmérését.

Dr. Ho és munkatársai ezt a kapcsolatot kívánták tisztázni, s ennek érdekében áttekintették a NHANES (National Health and Nutrition Examination Survey) vizsgálat 2009 és 2012 közötti adatait. A vizsgálati minta 12 382 USA-beli felnőttből állt, akik közül 351-nek (2,83%) szerepelt pszoriázis a kórtörténetében.

A betegek egy része beszámolt pszoriázisának súlyosságáról is, amelyet a kutatók két kategóriába – enyhe és súlyos – soroltak.

A NHANES vizsgálatnak része volt a kilenc kérdésből álló PHQ9 depresszió kérdőív is. A válaszolók minden kérdésre 0 és 3 közötti választ adhattak, és depressziót akkor állapítottak meg az orvosok, ha az összesített pontszám legalább 10 volt.

A pszoriázisos személyekben e kritérium szerint a depresszió esélyhányadosa (OR, odds ratio) kétszer akkora volt, mint a nem pszoriázisosokban (OR: 2,9, 95%-os konfidencia intervallum [CI]: 1,41–3,11, p<0,001). A pszoriázisos betegek átlagos PHQ9 pontszáma 4,54 volt, míg a nem pszoriázisosoké csak 3,22 (p=0,001).

A pszoriázis súlyossága (enyhe vagy súlyos) nem befolyásolta szignifikánsan a depresszió esélyét (OR: 0,66, 95% CI: 0,18–2,44, p=0,53).

A NHANES vizsgálat adatai szerint a pszoriázisos betegek kórtörténetében szignifikánsan több koronáriabetegség (8,4% vs. 3,7%, p<0,001) és szívinfarktus (7,5% vs, 3,8%, p=0,002) fordult elő, mint a nem pszoriázisosokéban. Mind a szívinfarktus (OR: 2,24, p<0,001), mind a stroke (OR: 1,83, p=0,002) növelte a depresszió valószínűségét, de az interakciós elemzés szerint egyik sem változtatta meg a pszoriázis és a depresszió kapcsolatát.

Az elemzés egyik gyengesége az volt, hogy a NHANES vizsgálat adatai alapján nem volt megállapítható, hogy a pszoriázis előzte-e meg a depressziót, vagy fordítva. Nem lehetett tudni azt sem, hogy a test mely részein voltak a pszoriázisos elváltozások, ami pedig befolyásolhatja a pszoriázis súlyossága és a depresszió közötti kapcsolatot.

 

Forrás: MedPage Today

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.