hirdetés

Infarktus vagy rák megelőzésére biztonságos az acetil-szalicilsav

Angol kutatók randomizált, kontrollcsoportos vizsgálatok metaanalízisével igazolták, hogy az acetil-szalicilsav rendszeresen szedett kis dózisainak preventív hatása szignifikánsan meghaladja a nemkívánatos hatások kockázatát.

hirdetés

A halálozás legfőbb oka ma már világszerte a kardiovaszkuláris betegség vagy valamilyen rosszindulatú daganat. Számos vizsgálat, megfigyelés szerint kis adagú acetil-szalicilsav (aszpirin, ASA) rendszeres bevétele átlagosan 20–30%-kal csökkenti a mortalitás mindkét kiemelkedő tényezőjének kockázatát. Ennek megfelelően sok terápiás ajánlásban szerepel az ASA alacsony dózisának folyamatos szedése, kiváltképp a fokozottan veszélyeztetett korcsoportok számára. Ugyanakkor gyakorló klinikusok időről időre beszámolnak az ASA-kezelés súlyos szövődménye, a gyomorvérzés bekövetkezéséről.

A gyomorvérzésről szóló, általában egyedi megfigyelések, kazuisztikus leírások sok gyakorló orvost és beteget óvatosságra intettek a kis adagú aszpirin rendszeres szedésével kapcsolatban. Ennek megfelelően az epidemiológusok jelezték, hogy ez a prevenciós gyakorlat mérséklődik. Cardiffban angol kutatók Peter Elwood vezetésével megvizsgálták a nemkívánatos események gyakoriságát és következményeik veszélyét. Eredményeiket a PLoS One szakfolyóirat közölte. A cikk első szerzője az International Aspirin Foundation igazgatótanácsának tagja.

A Cardiffi Egyetem munkacsoportja kizárólag a randomizált, megfelelően kontrollált tanulmányokat emelte ki a kérdéssel foglalkozó nemzetközi szakirodalomból. Összesen tizenegy olyan közleményt találtak, amely a gyomorvérzés előfordulását, mértékét, következményeit egyaránt pontosan leírta. A nemzetközi terápiás ajánlások szerint alkalmazott ASA-kezelés mellett a gasztrointesztinális vérzés relatív kockázata 1,55 volt (95%-os MT: 1,33–1,83). Ugyanakkor az ASA-kezelésnek tulajdonítható gyomorvérzések halálos kimenetelének relatív kockázata 0,45-nak adódott (95%-os MT: 0,25–0,80). Így végeredményben a tartós, kis adagú ASA-szedés nem okozott szignifikáns változást a halálos emésztőrendszeri vérzések kockázatában, ez a kockázat tendenciaszerűen inkább csökkent (RR: 0,77, 95%-os MT: 0,41–1,43). Ebből következően az ASA tartós alkalmazásának legsúlyosabb nemkívánatos következménye az lehet, hogy a becslések szerint 10 éves folyamatos ASA-kezelés során, annak hatására ezerből kb. 1-1 beteg végzetes, illetve maradandó károsodást okozó szélütést szenved.

A mostani eredmények kapcsán a Cardiffi Egyetem honlapja hangsúlyozza, hogy miközben a kis adagban alkalmazott ASA mind a kardiovaszkuláris betegségek, mind a rosszindulatú daganatok veszélyét 20–30%-kal csökkenti, az utóbbi kórképekben, kiváltképp gasztrointesztinális rák esetén a gyógyszeres terápia és a besugárzás eredményességét további 15%-kal javítja.

Egy sajtóközleményben a szerzők azt írják, hogy eredményeik szerint a rendszeres aszpirin szedés nem növeli gyomorvérzés miatt a mortalitást, ezért remélik, hogy a terápiába vetett bizalom növekszik és különösen az idősebb betegek sűrűbben élnek ezzel a kezeléssel, ezáltal mind a szív-és érbetegségek, mind a rosszindulatú daganatos kórképek területén javítható a népesség halálozása”.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.