hirdetés

Kik szedjenek prevenciós céllal aszpirint?

Egy új amerikai irányelv szerint a kis dózisú aszpirin prevenciós céllal történő szedése az 50-69 éves korosztálynak javasolt.

hirdetés

 Az US Preventive Services Task Force (USPSTF) Annals of Internal Medicine április 12-ei online kiadásában megjelent ajánlása azt mondja, azokban az 50-69 éves emberekben, akiknek 10%-nál nagyobb esélye van arra, hogy életük elkövetkezendő 10 évében szív- érrendszeri betegség éri őket, és vérzési kockázatuk nem magas, a kis dózisú (≤100 mg/nap) aszpirin szedése segít megelőzni a szív- érrendszeri betegségek illetve a vastag- és végbélrák kialakulását. A szervezet tehát számukra javasolja a szer élethosszig tartó szedését.

Az USPSTF már 2007-ben ajánlotta az aszprin szedését vastag- és végbélrák, 2009-ben pedig a szív- érrendszeri betegségek megelőzésére, a mostani pontosított ajánlás az azóta összegyűlt adatok fényében született.

A döntés azonban minden esetben egyedi kell legyen és a kezelőorvossal egyetértésben kell meghozni, hisz az aszpirin segít megelőzni a szívinfarktust, az iszkémiés stroke-ot és a rákot, de mint minden gyógyszernek, az aszpirinnak is vannak veszélyei: gyomor- és bélvérzést valamint hemorrhágiás stroke-ot okozhat.

A kutatók felmérése szerint a kezelőorvosok a 10%-nál nagyobb esélye szív- érrendszeri betegség kockázatú betegek mintegy 41%-ának ajánlották a szer szedését. A 65 évesnél betegek 80%-a követte is a tanácsot. Azok, akik fontosabbnak tartották a szívinfarktus és a stroke elkerülését, mint az esetleges gasztrointesztinális vérzés kockázatát, már kisebb szív- érrendszeri betegség kockázat esetén is szívesebben szedtek aszpirint, mint a gyomorvérzéstől rettegők.

Az USPSTF  a végső ajánlás megfogalmazása előtt az aszpirinszedés előnyeit és kockázatait kor, nem és szív- érrendszeri betegség kockázat különböző mértékei szerinti szimulációs modellekben értékelte. A három bizonyító erejű összefoglaló szintén az Annals of Internal Medicine-ben jelent meg, a végső értékelést megelőzően, azt elősegítendő.  

Steven P. Dehmer, PhD (HealthPartners Institute in Minneapolis, Minnesota) és munkatársai az említett 3 közleményben arra a következetésre jutottak, hogy az élethosszig tartó aszpirinszedés azokban az emberekben, akikben nem magas a vérzés kockázata (nem volt korábban gyomor- vagy nyombélfekélyük, a közelmúltban vérzésük, illetve nem szednek a vérzés kockázatát növelő gyógyszert) várhatóan csökkenti - nemtől függetlenül - a betegség kialakulásának valószínűségét, és leghatékonyabb, ha korán, 40-69 éves korban kezdik a szedését.

Nagy valószínűséggel javítja az aszpirin szedése a legtöbb olyan férfinak és nőkek az életkilátásait, akik szedését 40-59 éves korukban kezdik, illetve a fokozott kardiovaszkuláris kockázattal élő, a gyógyszer tartós szedésének 60-69 éves korban nekilátóknak.

A 70-es éveikben járók, ha esetükben a 10 éven belüli kardiovaszkuláris betegség kialakulásának 20%-osnál kisebb a kockázata, nem profitálnak többet a szer szedésével, mint amennyi kockázat fenyegeti őket ilyenkor, és arra sem volt elegendő elsődleges bizonyíték, hogy a szedést 50 éves kor előtt javasolják. További kutatások szükségesek ahhoz, hogy ajánlásokat fogalmazzanak meg ezen korcsoportok aszpirin szedésére vonatkozóan.

Az aszpirin kardiovaszkuláris védőhatása ismert: csökkenti az ateroszklerotikus plakkoknál lelassult véráramlás miatt a vérlemezkék összecsapódjanak, és mérsékli a szív és agyszövet hipoxia miatti károsodását. Azt azonban nem tudjuk, milyen mechanizmus révén gátolja a kolorektális rák kialakulását, a szerzők szerint ez részben a gyulladásgátló hatásának köszönhető. 

 

Forrás: Annals of Internal Medicine

Dr. N. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 9,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.