hirdetés

Influenza és infartuskockázat

Az influenzafertőzés növeli az akut szívinfarktus rövid távú kockázatát, különösen azoknál, akiknél korábban nem diagnosztizáltak koszorúér-betegséget.

hirdetés

„Tanulmányunk eredményei megerősítik a korábbi megállapításokat az MI fokozott kockázatáról az akut súlyos influenzafertőzés során vagy közvetlenül azt követően, és felveti a profilaktikus antikoaguláció adásának gondolatát ezeknek a betegeknek” - számolt be Patricia Bruijning-Verhagen, MD, University Medical Center Utrecht, Utrecht, Hollandia, aki a NEJM Evidence online folyóiratban megjelent tanulmány vezető szerzője.

 

„Eredményeink annyiban is változtatnak a dolgokon - most már tudjuk, hogy a hangsúlyt a szív- és érrendszeri betegséggel nem rendelkező emberekre kell helyezni -, és rávilágítanak az influenza elleni védőoltás fontosságára, különösen e csoport esetében” - mutatott rá.

 

A megfigyeléses, önkontrollos, esetsorozatos vizsgálat 16 hollandiai laboratóriumból származó, légúti vírus PCR-vizsgálatára vonatkozó laboratóriumi nyilvántartásokat vetette össze a hollandiai nemzeti halálozási, kórházi, gyógyszeres és adminisztratív nyilvántartásokkal. A kutatók összehasonlították az akut szívinfarktus (MI) előfordulását az influenzafertőzést követő 1-7. napon (a kockázati időszakban) a kockázati időszakot megelőző 1 évvel és az azt követő 51 héttel (a kontroll időszakban) tapasztaltakkal.

A kutatók 26 221 pozitív influenza PCR-tesztet találtak, ami 23 405 egyedi influenza-megbetegedési epizódot jelentett. A megerősített influenzafertőzést megelőző vagy követő évben bekövetkezett és az elemzésbe bevont akut MI epizódok közül 25 esetben az infarktus az influenzafertőzést követő 1-7. napon történt, 394 esetben pedig a kontroll időszakban. Az akut MI korrigált relatív incidenciája a kockázati időszakban a kontroll időszakhoz képest 6,16 volt (95% CI, 4,11-9,24).

Az akut MI relatív incidenciája azoknál a személyeknél, akiket korábban nem vettek fel kórházba koszorúér-betegség miatt, 16,60 (95% CI, 10,45-26,37) volt; azoknál, akiket korábban koszorúér-betegség miatt már kezeltek kórházban, a relatív incidencia 1,43 (95% CI, 0,53-3,84) volt.

Az MI kockázatának az influenzafertőzést követő átmeneti növekedéséről több korábbi tanulmány is beszámolt. Kwong és munkatársai 2018-as kanadai tanulmánya az akut MI kockázatának hatszoros emelkedését mutatta ki influenzafertőzést követően, amit később az Egyesült Államokból, Dániából és Skóciából származó tanulmányok is megerősítettek.

Tanulmányukban Bruijning-Verhagen és munkatársai arra törekedtek, hogy tovább számszerűsítsék a laboratóriumban igazolt influenzafertőzés és az akut MI közötti összefüggést, és megvizsgálják azokat a specifikus alcsoportokat, amelyek esetén szükség lenne a megelőzés egyénre szabottabb megközelítésére.

Megismételték a kanadai tanulmányt egy olyan önkontrollált esetsorozatos elrendezéssel, amely korrigálja az időinvariáns zavaró hatásokat, és nagyon hasonló eredményeket találtak: A laboratóriumban megerősített influenzafertőzést követő első héten ők is azt találták, hogy hatszorosára nőtt az akut MI kockázata.

A szív- és érrendszeri betegségben nem szenvedőknél nagyobb a kockázat

A kutatók azt is megvizsgálták, hogy van-e különbség a szívinfarktus kockázatában azon influenzás egyének között, akiknek már volt szív- és érrendszeri betegségük, és azok között, akiknek nem volt.

Korábban már voltak arra utaló jelek, hogy az akut influenzafertőzésben szenvedő egyéneknél, akiknek nincs meglévő ismert szív- és érrendszeri betegségük, nagyobb az MI kockázata, de ezt nem bizonyították egyértelműen.

A jelenlegi vizsgálat nagy különbséget mutatott ki a két csoport között, az influenzával összefüggő MI meglepő módon sokkal nagyobb kockázata volt az ismert szív- és érrendszeri betegséggel nem rendelkező egyéneknél.

Az influenza hiperkoagulábilis állapotot, szisztémás gyulladást és érrendszeri változásokat okozhat, amelyek MI-t válthatnak ki, még olyan betegeknél is, akikről korábban nem gondolták, hogy veszélyeztetettek. És ráadásul az akut fertőzés rendkívüli mértékben megterheli a szívet. Azokat a betegeket, akiknek már van szív- és érrendszeri betegségük, bizonyos mértékig védhetik az általuk szedett szív- és érrendszeri gyógyszerek.

A szerzők szerint ezek az eredmények indokolhatják a rövid távú antikoaguláció alkalmazását a súlyos influenzafertőzésben szenvedő betegeknél a magas kockázatú időszak lefedésére. „Rövid távú antikoagulációt adunk profilaxisként a betegeknek, amikor műtéten esnek át. Ez nem sokban különbözne ettől. De nyilvánvalóan ezt a megközelítést tesztelni kellene” - állítják. Az ilyen stratégiát vizsgáló klinikai vizsgálatok jelenleg is folynak.

Az influenza elleni oltás fontossága

Ezeknek az eredményeknek még nagyobb súlyt adnak annak az üzenetnek, hogy oltassuk be magunkat influenza ellen” hiszen a szív- és érrendszeri betegségek szempontjából veszélyeztetett személyekben súlyos influenzafertőzés nyomán megnövekedhet az MI kockázata”

Sok országban az influenza elleni védőoltás mindenkinek ajánlott, aki 60 vagy 65 évnél idősebb, illetve a fiatalabbaknak, akiknek a kórtörténetében már szerepel szív- és érrendszeri betegség. A jelenlegi vizsgálatban nem álltak rendelkezésre adatok az influenza elleni védőoltásra vonatkozóan, de az influenzafertőzött betegek átlagéletkora 74 év volt, így a legtöbb beteg számára tanácsos volt az oltás felvétele. Hollandiában, ahol a kutatás zajlott, az influenza elleni védőoltás minden 60 év feletti személy számára ajánlott, és a védőoltás felvétele körülbelül 60%-os.

Forrás:

de Boer AR, Riezebos-Brilman A, van Hout D et al: Influenza Infection and Acute Myocardial Infarction Published June 25, 2024 NEJM Evid 2024;3(7) DOI: 10.1056/EVIDoa2300361

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.