hirdetés

Intraokuláris gyógyszerkibocsátó lencse a szemnyomás csökkentésére

Az első adatok alapján a több évig hordható beültetett gyógyszerkibocsátó lencse jó eredményeket mutatott nyíltzugú glaukóma és okuláris hipertenzió kezelésében.

hirdetés

Az Aliso Viejo (Kalifornia, USA) székhelyű SpyGlass Pharma új fejlesztésű gyógyszerkibocsátó lencséje rutin szemműtét során implantálható a szembe, és az eddigi eredmények szerint több évig alkalmas arra, hogy folyamatosan bimatoproszt hatóanyagot adagoljon. Egyelőre csak korai klinikai fázisból származó, de már humán vizsgálati eredmények állnak rendelkezésre, amelyek szerint az implantátum alkalmazása 45%-os csökkenést okozott nyílt zugú glaukómában vagy megnövekedett szembelnyomásban szenvedő betegek körében. Az implantátum előnye, hogy a betegeknek nem kell szemcseppet használniuk, a hatóanyag belülről „cseppentődik” a szemükbe, ráadásul egyenletes adagolással.

"A 2022-es Eyecelerator konferencián bemutatott új 3 hónapos eredmények már alátámasztják a SpyGlass platform kiváló alkalmazhatóságát a krónikus szembetegségek kezelésében" - mondta Dr. Robert Cionni, a Utah Egyetem és a John A. Moran Szemészeti Központ adjunktusa. "A szürkehályog-műtétek körülbelül 20%-át évente olyan betegeknél végzik el, akiknek glaukómájuk vagy intraokuláris hipertóniájuk is van. A sebészek már megszokták, és kiválóan képesek alkalmazni a jelenlegi műtéti eljárásokat. A SpyGlass platform ezért egyedülálló előnyöket kínál más módszerekkel szemben; mivel lehetővé teszi a sebészek számára, hogy továbbra is begyakorolt, megszokott műtéti technikáikat, rutineljárásokat alkalmazzák, nem igényel új készségeket az implantáció tökéletesítéséhez, és ami a legfontosabb, végre lehetővé válik, hogy a betegek több éven át valóban tartsák magukat az előírt terápiához." A SpyGlass Pharma szerint az implantátum legalább 3 évig lesz képes a folyamatos, egyenletes, napi gyógyszeradagolásra.

"Izgatottak vagyunk az eszközben rejlő lehetőségek miatt, és örömmel mutatjuk be az első humán adatokat" - mondta Patrick Mooney, a SpyGlass Pharma vezérigazgatója. "Bár kezdeti programunk kifejezetten a glaukóma kezelésére összpontosított, a SpyGlass implantátum számos szemészeti gyógyszer adagolására képes, így sokoldalúan alkalmazható a különböző szembetegségek kezelésére. A SpyGlass platformmal kapcsolatban jelenleg folyamatban lévő projektek között szerepel a műtét utáni szteroidok és NSAID-ok beadására, valamint a krónikus uveitisz és a makuladegeneráció terápiájában való potenciális alkalmazás is."

 

A hatóanyagról (bimatoproszt)

A bimatoproszt egy Európában és Amerikában egyaránt régóta engedélyezett prosztaglandin analóg, amely a csarnokvíz elfolyását serkenti a trabekuláris hálózaton keresztül. A hatóanyagról részletesebben ebben a cikkünkben számoltunk be: Implantátum nyílt zugú glaukóma kezelésére.

 

A SpyGlass klinikai vizsgálatairól és engedélyeztetéséről

A SpyGlass hidrofób akril lencsét egyelőre 23 olyan betegen próbálták ki, akiknél az implantátumot rutin szürkehályogműtét során helyezték be, három különböző bimatoproszt-kibocsátási dózissal. Három hónapos vizsgálati időszakot követően mindhárom dózis esetében 45%-os szembelnyomás-csökkenést figyeltek meg, és az összes beteg szembelnyomása a normál tartományba került (18 Hgmm vagy alacsonyabb), minden egyéb kiegészítő terápia nélkül. A SpyGlass Pharma szerint egyetlen betegnél sem jelentkeztek jelentős mellékhatások, így a vállalat azt tervezi, hogy benyújtja az engedélyezési kérelmet, és jövő évben az FDA jóváhagyásával további klinikai vizsgálatokat indít.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Zooming in on clinical data, SpyGlass links drug-eluting lenses to 45% drop in eye pressure

SpyGlass Pharma Presents Compelling 3-Month Data from the First-In-Human Trial of Its Innovative Drug Delivery Platform for Chronic Eye Conditions

The world’s first, IOL-mounted, controlled release drug delivery platform capable of delivering multiple years of therapy

SpyGlass Ophthalmics spins out SpyGlass Pharma from incubation

The SpyGlass Pharma Drug Delivery Platform (Malik Y. Kahook, MD)

SpyGlass Pharma to Unveil Innovative Drug Delivery Platform for Chronic Eye Conditions at Eyecelerator Prior to the American Academy of Ophthalmology Meeting

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.