hirdetés

Intraoperatív fluoreszcencia

A karcinoembrionális antigén (CEA) ellen kialakított fluoreszkáló antitest segítségével  műtét közben felismerhetők a kolorektális daganattal érintett területek.

hirdetés

A daganatos szöveteket fluoreszcenciával kimutató, intraoperatív technika fontos előrelépést jelent az onkológiai sebészetben, hiszen – ideális esetben – pontosan körülhatárolható a tumorosan érintett terület.  

A kolorektális daganatok mintegy 90%-a overexpresszálja a karcinoembrionális antigént (CEA), és az ellene kialakított antitest Dr. Alexander Vahrmeijer (Leiden University Medical Center, Hollandia) és munkatársai szerint jól felhasználható a daganatok képi megjelenítésére.

A holland kutatók kis létszámú, open-label, fázis II pilot vizsgálatban 2016-ban és 2017-ben 2 betegcsoportot különítettek el: a dózis-eszkalációs csoportban 9 beteg szerepelt, mindegyiküknél emelkedett szérum-CEA-val járó kolorektális daganat állt fenn, és laparotomiás, vagy laparoszkópiás műtétre vártak. A másik, expanziós csoportba 17 beteg került, akiknek nagy kockázatú kiújult, vagy peritoneális áttéteket képző, CEA emelkedéssel járó kolorektális daganatuk volt, melyek kezelésére a klinikusok  mindannyiuknál laparotomiás rezekciót terveztek.

A dózis-eszkalációs csoport betegei a tervezett műtét előtt 2-4 nappal fél órás intravénás infúzióban 5 mg, 7,5 mg, vagy 10 mg SGM-101 antitestet kaptak, a kiterjesztett csoport betegeinél egyénileg meghatározott optimális dózist alkalmaztak, de 10 mg volt a maximális adag. Műtét közben az infravörös-közeli fluoreszcencia alapján meghatározott daganatos területek elvtávolítására került sor.

A The Lancet Gastroenterology and Hepatology folyóiratban megjelent tanulmányukban a kutatók arról is beszámolnak, hogy az SGM-101 antitest nem okozott semmilyen, a kezeléssel összefüggő súlyos mellékhatást. Egyéb, enyhe mellékhatást a dózis-eszkalációs csoport 3 betegében (33%) és a kiterjesztett csoport 3 betegénél (18%) észleltek. Öt mérsékelt, SGM-101-gyel kapcsolatba nem hozható mellékhatás jelentkezett a kiterjesztett csoport 3 betegénél (18%). A fontos életjelek, az EKG, a laborértékek még a maximális 10 mg-os adagnál sem változtak. A műtét előtt négy nappal alkalmazott 10 mg-os adaggal lehetett a leglátványosabb, 6-10-szeres különbséget elérni a tumor és a háttér fluoreszcenciája között (tumor-to-background ratios = TBR). A kiterjesztett csoportban a 43 lézió közül 19-nél (43%) olyan területek is világítottak, melyek azelőtt nem voltak gyanúsak. Ennek fényében a 17 betegből 6 betegnél (35%) megváltoztatták a kezelési stratégiát. Ebben a csoportban egyébként a fluoreszcenciával 98%-os szenzitivitást, 62%-os specificitást és 84%-os pontosságot értek el.

Több szakértő is véleményezte a tanulmányt. Dr. Wexner (Cleveland Clinic Florida in Weston) kommentárjában kifejtette, hogy a CEA-t célzó fluorescens technika biztonságosnak, pontosnak és könnyen kivitelezhetőnek mutatkozik. Dr. Levine (Surgical Oncology at Wake Forest Baptist Medical Center in Winston-Salem, North Carolina) kiemelte, hogy mintegy 40%-ban az eredetileg nem feltételezett területeken is kimutatható volt a daganat, ugyanakkor csak a betegek felénél lehet jelentős CEA-emelkedéssel számolni, és főleg ilyen esetekben várható siker. Dr. Strong (Division of Gastrointestinal Surgery at Northwestern University, Chicago) véleménye szerint a standard preoperatív kivizsgáláson kívül csak az SGM-101 használatával lehet a tumort váratlan helyeken is kimutatni, emiatt a kiterjesztett (különösen magas kockázatú) csoport 6 betegénél meg is változtatták a kezelési stratégiát. A betegek továbbkövetése szükséges, mely után majd fel lehet mérni a kiújulások arányát és a túlélést. Dr. Bilchik (Providence Saint John’s Health Center in Santa Monica, California) megjegyezte, hogy a konvencionális képalkotókkal nem látható kis daganatok kimutatása nagy terápiás jelentőségű, és minden ilyen törekvést támogatni kell”.

A tanulmányt az SGM-101 konjugátumot gyártó francia gyár, a Surgimab, Montpellier támogatta.     

 

Forrás: Medscape Medical News > Reuters Health Information

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.