hirdetés

Salmonella baktérium a rák ellen?

Koreai tudósok újfajta rákterápia kifejlesztésén dolgoznak. Genetikailag módosított Salmonella baktériumok segítségével próbálják elpusztítani állatokban a rákos sejteket.

hirdetés

A tumort elpusztító baktériumokkal folytatott állatkísérletes rákterápiák eddig nem hoztak kielégítő eredményeket. Most azonban koreai kutatóknak genetikailag módosított Salmonella baktériumokkal nagy előrelépést sikerült tenni. A kísérletek során ezek a kórokozók előszeretettel szaporodtak tumorokban, miközben az általuk kibocsátott fehérje az immunsejteket odavonzotta és aktiválta. Ezzel a terápiával az egészséges szövetek károsítása nélkül sikerült az egerekben a tumorokat teljes mértékben és tartósan megsemmisíteni, és a metasztázisok kialakulását megakadályozni számolnak be a kutatók a Science Translational Medicine-ben publikált cikkükben.

Jung-Joon Min és Joon Haeng Rhee (Chonnam National University, Gwangju) kutatók szerint az állatkísérletek azt mutatják, hogy a genetikailag módosított baktériumok biztonsági profilja jó, ezért alkalmazásuk a rákterápiában sokat ígérő. A különböző Salmonella baktériumfajok anaerob környezetben jól szaporodnak, emiatt lehet arra használni őket, hogy a rendkívül oxigénszegény belsejű daganatokat elpusztítsák. Az előzetesen ártalmatlanná tett patogének alkalmasak rá, hogy a szervezetbe injektálva elszaporodjanak a rákos szövetekben. Ezt követően a nagyszámú kórokozó aktiválja az immunrendszert, ami végül a tumor zsugorodását okozza. Az eddigi állatkísérletekben azonban ez a hatás nem tartott sokáig, a daganat hamarosan újra növekedni kezdett.

A koreai tudósoknak ezt a bakteriális rákterápiát sikerült jóval hatékonyabbá tenni. Egy Salmonella typhimurium törzsből indultak ki, ami már annyira megváltozott, hogy nem okoz megbetegedést. A kutatók a Salmonellákba egy másik baktérium, a Vibrio vulnificus génjeit juttatták. Ennek következtében a génmódosított Salmonellák a Vibrio baktérium ostorának fő alkotóelemét: flagellin B fehérjét termeltek, ez a fehérje pedig erőteljesen aktiválja az immunvédelmet. Az így módosított Salmonellákat olyan egerekbe injekciózták, amelyekbe előzetesen különböző rákfajták sejtjeit – köztük humán kolorektális ráksejteket is – transzplantáltak. A flagellin B termelését az arabinóz cukor segítségével indították be.

A kezelés 20-ból 11 egérnél az összes daganatot tartósan elpusztította, és a metasztázisok képzését is megakadályozta. Arabinóz hiányában a Virio génnel kezelt Salmonellák nem termeltek flagellin B-t, bár bejuttásukkor szintén csökkent a tumorok mérete, de ez a hatás nem volt tartós, a rákos sejtek hamarosan újra szaporodni kezdtek. Ezután a flagellin B fehérje tumorba juttatásával próbálkoztak,  de ennek nem volt semmilyen hatása.

Röviddel a Salmonella-injekció után a baktérium nagyobb mennyiségben volt kimutatható a lépben és a májban. 3-4 nap múlva a kórokozók száma a tumorokban több mint 10000-szeres volt, a test többi részéhez képest. A kutatók csak ezután juttattak arabinózt a szervezetbe, amitől beindult a flagellin B-termelés. Az egészséges szervek károsodása nem volt kimutatható.

További részletes vizsgálatok után derült ki, hogy a stratégia sikere kettős hatáson alapult. A tumorba hatoló Salmonella baktériumok a már meglévő immunsejtek jelátviteli útját aktiválták, amivel nagy számban vonzották oda a makrofágokat és neutrofilokat. Második lépésben az arabinóz hatására termelt flagellin B egy újabb reakcióláncot indított be, ami tovább fokozta az immunsejtek aktivitását. Ezek olyan sejtölő anyagokat: reaktív oxigén-gyököket és a proteolitikus enzimeket termeltek. Az eredmények tehát bíztatóak, a szerzők azonban hangsúlyozzák, hogy az új terápiaforma humán alkalmazása előtt további állatkísérletekkel kell meggyőződni róla, hogy a beinjektált Salmonellák semmilyen károkat nem okozhatnak a szervezetben.

 

Forrás: Wissenschaft aktuell

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.