hirdetés

Vérlemezkék segítségével terjed a rák

Ha megakadályozzuk, hogy a trombociták a ráksejtekhez kapcsolódjanak, a JCI Insight szaklapban megjenet cikk szereint csökkenthetjük a metasztázisok kialakulását a tüdőben.

hirdetés

A tumoros megbetegedések általában akkor válnak halálos kimenetelűvé, amikor a ráksejtek a testben szétterjedve áttéteket képeznek. Ezért a rákkutatás fontos célja a metasztázis-képzés megakadályozása. Francia orvosok felfedtek egy mechanizmust, ami nagy szerepet játszik a tüdőáttétek keletkezésében. Azt találták, hogy a vérlemezkék, és a véráramba jutott daganatos sejtek speciális kötő-fehérjékkel kapcsolódnak össze, és e kötődés révén a ráksejtek a vérerek falán át be tudnak hatolni például a tüdőbe. Állatkísérletekben sikerült meggátolni a trombociták és a tumorsejtek kapcsolódását, és ezzel megakadályozni a metasztázisok képződését.

Pierre Henri Mangin és strasbourgi kollégái szerint az eredmények azt mutatják, hogy a trombociták speciális kötő-fehérjéje – az úgynevezett integrin – és a tumorsejtek ADAM9 receptora új terápiás támadási pontok lehetnek. A metasztázisok keletkezése több lépésben zajlik le. Először egy sejt kiválik a primer tumor rákos szövetéből, és közvetlenül, vagy a nyirokcsomón keresztül behatol az erekbe, ahol a vérárammal tovább transzportálódik. Ezt követően az érfalra tapad, áttöri azt, és a szövetbe hatolva folyamatos sejtosztódásokkal daganatot képez. Korábbi tanulmányokból már ismert, hogy a vérben a trombociták a rákos sejtekhez kapcsolódnak. A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogyan jönnek létre ezek a kötések a sejtek között.

A kísérleteik során olyan egerekkel dolgoztak, amelyekbe emlőrák-sejteket juttattak. Ezeknél az állatoknál a primer tumor után tüdőmetasztázisok is kialakultak. A genetikailag módosított egerekben, amelyeknél a trombociták nem tudtak integrin-alfa6-béta1 kötő-proteint előállítani, fele annyi áttét képződött, mint a normális egerekben. A melanomás, vagy vastagbél-daganatos állatokban is kevesebb tüdőmetasztázis alakult ki abban az esetben, amikor a trombocitáknak nem állt rendelkezésére az integrin. A humán vérlemezkék az integrin segítségével kapcsolódnak a ráksejtekhez.

További kísérletekben sikerült a tumorsejtek kötési helyét is azonosítani, ez az ADAM9 fehérje. A két kötő-protein sejtkapcsolata olyan folyamatokat aktivált a trombocitákban, amelyek megkönnyítették a ráksejtek érfalon való áthatolását. Az ADAM9 a humán tumorsejtek számos típusában kimutatható. Minél intenzívebb ennek a fehérjének a termelése, annál nagyobb a metasztázisok kialakulásának kockázata, és annál rövidebb a betegek túlélési ideje.

A kutatóknak egy antitest-kezeléssel sikerült blokkolni az integrint, és ezzel elérték, hogy kevesebb tüdőáttét fejlődjön ki az emlődaganatos kísérleti állatokban. Egy hatóanyag, ami megakadályozza, hogy a trombociták a ráksejtekhez kötődjenek, a rák-terápiákban is alkalmazható lenne, hogy az áttétképződést már a korai szakaszban meggátolják.

 

Forrás: Wissenschaft aktuell

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.