hirdetés

Zsíros ételek növelhetik az áttétképződést

Nature című szaklapban megjelent tanulmány szerint a táplálékban lévő zsírsav idézi elő az újabb tumorok kialakulását.

hirdetés

Az új rákterápiák célja a tumorok terjedésének megállítása. Spanyol orvosok azonosították a szöveti kötésből kiszakadva más helyen áttéteket képző ráksejteknek egy speciális jellemzőjét. Nevezetesen egy receptorfehérjét, ami a zsírsavak felvételéről gondoskodik. A zsírban gazdag étrend a kísérleti egereknél fokozta az áttétet képző sejtek aktivitását. A zsírsav felvételt biztosító receptor blokkolása azonban megakadályozta az újabb metasztázisok kialakulását, és a meglévő áttétek jelentős zsugorodását idézte elő. A tudósok azt remélik, a receptort blokkoló antitest a humán orvoslásban is meg tudja majd akadályozni a daganatos áttétek kialakulását.

Salvador Anzar Benitah (Institute for Research in Biomedicine, Barcelona), a kutatócsoport vezetője valószínűsíti, hogy a CD36 receptor minden metasztázist képző sejtnél megtalálható. A kutatások során humán szájüregi tumorsejteket injektáltak egerek szájüregébe. A sejtek, amelyek daganattá fejlődtek, nagy mennyiségben termeltek a zsírsavak receptoraként szolgáló CD36 membránfehérjét. Ezekben a sejtekben a zsírsavak felhasználását szabályozó több gén is erős aktivitást mutatott. A rendesen táplált egerekkel összehasonlítva a zsírban gazdag étrenden tartott egerekben a beinjektált ráksejtek kétszer nagyobb valószínűséggel képeztek metasztázisokat és a létrejött daganatok száma és mérete is nőtt. Ha a szájüregi ráksejteket két napig palmitinsavval - a zsírok és olajok gyakori alkotóelemével- kezelték elő, akkor a kisérleti állatokban megnőtt az áttétek képződésének valószínűsége. Természetesen a táplálék zsírtartalma és a metasztázisok növekedése közötti összefüggés igazolásához további tanulmányokra van szükség.

A tudósok egy antitest segítségével blokkolták a ráksejtek CD36 receptorait. Ezzel sikerült teljes mértékben megakadályozni az áttétek kialakulását anélkül, hogy jelentős mellékhatásokat tapasztaltak volna. Olyan egereket is vizsgáltak, amelyekben már jelen voltak az áttétek. Az antitest-kezelés hatására az állatok 20 százalékánál a daganatok teljesen eltűntek, a többinél 80-90 százalékkal zsugorodott a méretük. Más humán ráktípusok sejtjei – például melanoma és mellrák – is egyértelműen kevesebb áttétet képeztek a CD36 receptor blokkolása után. A petefészek-, húgyhólyag-, illetve tüdőrákos betegektől származó tumorszövetek vizsgálata azt mutatta, hogy a metasztázisok kialakulása ezekben az esetekben is fokozott CD36-termeléshez társult. A szerzők szerint az antitestek humán vizsgálatok során történő eredményes alkalmazása esetén a következő 5-10 évben új terápiák állhatnak rendelkezésre a rákos betegek kezelésében.

 

Forrás: Wissenschaft aktuell

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.