hirdetés

Ismét egy új lehetőség nem-alkoholos szteatohepatitisben

Egy új, orálisan alkalmazható AOC3-gátló sikeresen csökkentette a gyulladást jelző biomarkerek szintjét nem-alkoholos szteatohepatitiszes betegeknél.

hirdetés

A Nature Communications folyóiratban november 6-án jelent meg a University of Birmingham kutatóinak közleménye, amelyben a nem-alkoholos zsírmáj talaján kialakuló nem-alkoholos szteatohepatitisz (NASH) kezelésében vizsgálták egy új orális AOC3-gátló hatásosságát és biztonságosságát az NCT03166735 klinikai vizsgálatban. Az AOC3 (amine oxidase copper-containing 3) egy olyan fehérje, amely fontos szerepet tölt be a májgyulladás kialakulásában, ami később fibrózishoz, májzsugorhoz és májrákhoz vezethet.

A multicentrikus, kettős-vak, párhuzamos csoportos, randomizált, placebo-kontrollos fázis IIa klinikai vizsgálat célja az orális AOC3-gátló hatóanyag (BI 1467335) különböző dózisainak tesztelése volt biztonságosság, tolerálhatóság, valamint biokémiai és élettani hatások tekintetében egy 12 hetes kezelési időszak alatt. A vizsgálatba 2017 és 2019 között 114 NASH-beteget vontak be Európa és Észak-Amerika 44 vizsgálóközpontjában (Európában Belgium, Franciaország, Írország, Hollandia, Németország, Spanyolország és az Egyesült Királyság egyes kórházai vettek részt). A résztvevőket véletlenszerűen osztották be az öt kezelési csoport egyikébe, akik vagy a BI 1467335 hatóanyag napi legalább egy adagját (különböző dózisban), vagy placebót kaptak.

12 hetes kezelés után a kutatók azt figyelték meg, hogy a BI 1467335 erősen, több, mint 90%-ban gátolta az AOC3 aktivitását a NASH-betegekben, és egy minimális küszöbérték feletti dózis esetében a hatóanyag dózisfüggő mértékben csökkentette a májkárosodást, gyulladást jelző biomarkereinek szintjét. A vizsgálat megerősítette az AOC3 mint célpont fontosságát és a hatóanyag hatásosságát, a következő fázisban pedig már a Pharmaxis folytatja a hatóanyag értékelését.

A NASH jelenlegi standard kezelése az életmódbeli beavatkozásokra korlátozódik, mint például a testsúlycsökkentés és a testmozgás, amelyek mérséklik a gyulladást és közvetve a fibrózist. A közeljövőben a Boehringer Ingelheim által kifejlesztett hatóanyag alkalmazásával a Pharmaxis gyógyszerkutató vállalat a mostani klinikai vizsgálatra építve fogja feltárni a NASH-betegek számára biztonságos és hatékony gyógyszeres kezelés kifejlesztésének lehetőségét.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Clinical trial identifies promising target for liver disease treatments

A randomised Phase IIa trial of amine oxidase copper-containing 3 (AOC3) inhibitor BI 1467335 in adults with non-alcoholic steatohepatitis

Irodalmi hivatkozás:

Philip N. Newsome et al, A randomised Phase IIa trial of amine oxidase copper-containing 3 (AOC3) inhibitor BI 1467335 in adults with non-alcoholic steatohepatitis, Nature Communications (2023). DOI: 10.1038/s41467-023-42398-w

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.