hirdetés

Javul az asztma a leukotrién-receptor antagonisták hatására

Az önmagában vagy inhalációs kortikoszteroiddal kombináltan, szájon át adott leukotrién-receptor antagonisták (LRTA) szignifikánsan javították az asztmás betegek állapotát és ritkították a kiújulásokat.

hirdetés

Ezt állapította meg egy szisztematikus áttekintés, amelyet az Annals of Internal Medicine szeptember 22-i online számában publikáltak. A nemkívánatos hatások hasonlóak voltak az LTRA és a placebó csoportban.

„Az asztma sikeres tartós kezeléséhez hozzátartozik az olyan gyógyszerek alkalmazása, amelyek a háttérben levő gyulladásos folyamatra hatnak” – írták dr. Michael Miligkos és kollégái (Tesszáliai Egyetem, Larissa, Görögország).

„Bár jelenleg a fenntartó kezelés arany standardja az inhalációs kortikoszteroid (ICS, inhaled corticosteroid), az LTRA-k előnye, hogy naponta egyszer-kétszer szájon át alkalmazhatók,  és nincsenek olyan nemkívánatos hatásaik, mint a tartós kortikoszteroid terápiának.”

A kutatók az LTRA-k placebóval szembeni - kevéssé ismert - előnyeinek és ártalmainak feltérképezése érdekében áttekintették azokat a placebókontrollos vizsgálatokat, amelyekben asztmás felnőtteknek és serdülőknek monoterápiában adták az LTRA-t, valamint azokat is, amelyekben ICS-sel kombinálták.

A MEDLINE-ban és a Cochrane Central Register of Controlled Trials-ben végeztek keresést, és első menetben 2008 releváns kivonatot találtak. Ezek közül 50 felelt meg a kiválasztási feltételeknek: szakértők lektorálták őket, angol nyelvűek voltak, és randomizált, kontrollált vizsgálatokban vetették össze asztmás betegekben az LTRA-k és a placebó hatását.

Három kutató vonta ki a közleményekből a populációra, a beavatkozásokra, a kimeneteli változókra és a nemkívánatos hatásokra vonatkozó adatokat, és egy kutató a torzítás kockázatát határozta meg.

Hat LTRA monoterápiás vizsgálat metaanalízise azt mutatta ki, hogy az LTRA 40%-kal csökkentette a kiújulás kockázatát a placebóhoz képest (összesített kockázati arány FRR, risk ratio]: 0,60, 95%-os megbízhatósági tartomány [CI]: 0,44–0,81). Négy vizsgálat alapján az ICS plusz LTRA kombinált kezelés 20%-kal csökkentette a kiújulás kockázatát (összesített RR: 0,80, 95% CI: 0,60–1,07). Az LTRA monoterápiaként vagy ICS mellett adva is növelte az erőltetett kilégzési térfogat/1 mp (FEV1) értékét a placebóhoz képest. Azonban csak monoterápiaként alkalmazva növelte a FEV1 százalékát az elvárt értékhez viszonyítva.

Az LTRA és a placebó csoportokban hasonló volt a nemkívánatos események aránya és a kezelés abbahagyása ezek miatt; ez azt mutatja, hogy az LTRA jól tolerálható és biztonságos.

A metaanalízis gyengeségei közé tartozott, hogy a kimenetelek definíciója nem volt egységes a vizsgálatokban, hogy egyes kísérletekben nagy volt a torzítás kockázata, hogy az eredmények nagyon heterogének voltak, valamint hogy az adatokból nem volt megállapítható az asztma súlyossága.

A metaanalízisből a kutatók azt a következtetést vonták le, hogy az LTRA monoterápiában jól hat az asztmára a placebóhoz képest, és ez az LTRA minden fajtájára nézve igaz volt. Ha azonban az LTRA-t ICS mellett adják, az asztma súlyosságának csak néhány mutatója javul szignifikánsan.

A szerzők az LTRA-t vagy alternatív kezelésként javasolják olyan betegeknél, akik nem tolerálják az ICS-t, vagy vonakodnak az alkalmazásától, vagy pedig kiegészítő kezelésként az ICS mellé. Azt azonban nem lehet tudni, hogy mely betegek reagálnak nagy valószínűséggel az LTRA-ra.

 

Forrás: Medscape

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.