hirdetés

Kamaszkori kövérség és későbbi Alzheimer-kór?

Az inzulinrezisztens tinédzserekben magasabb két olyan fehérje (Aβ42 és PSEN1) szintje, amelyeket az Alzheimer-kór előrejelzőinek tekintenek. A szintemelkedés a kövér kamaszokban a leggyakoribb.

hirdetés

A Pediatrics május 11-i online számában megjelent eredményeket a szerző, dr. Rosa Luciano (Bambino Gesu Gyermekkórház, Róma, Olaszország) és munkatársai így kommentálták: „E megfigyelés klinikai jelentősége nem világos, arra talán további, longitudinális vizsgálatok deríthetnek majd fényt”.

Alzheimer-kórban diszfunkcionális az inzulin jelzés az agyban, és a 2-es típusú diabéteszesekben nagyobb valószínűséggel alakul ki demencia. Luciano és kollégái azt vizsgálták, hogy a kövérség, az inzulinrezisztencia és az agyi rendellenességek közötti kapcsolat a gyermekkorban kezdődik-e.

Az Aβ42 peptid az Alzheimer-kórra jellemző agyi lerakódásokat okozó béta-amiloid hosszabb, fibrózusabb formája. A vizsgálatban alkalmazott másik biomarker, a PSEN1 annak a komplexnek a része, amely az  Aβ42 peptidet termeli, és szerepe lehet az agyi inzulinrezisztenciában. Korábbi vizsgálatok azt találták, hogy azon idősebbek körében,  akikben később Alzheimer-kór alakult ki, magasabb Aβ42 szint, azonban egyetlen vizsgálat sem igazolta, hogy az Aβ42 a demencia pontos előrejelzője lenne.

Dr. Luciano és kutatócsoportja fehér kamaszok (életkor: 12,0–17,8 év) és óvodások (életkor: 2,0–5,8 év) vérmintáit vizsgálta. Azokat a gyerekeket, akiknek krónikus betegségük, endokrin zavaruk vagy valamilyen gyulladást okozó fertőzésük volt, és azokat, akik a növekedést vagy a szénhidrát anyagcserét befolyásoló gyógyszert kaptak, kizárták a vizsgálatból.

A kövér tinédzserekben magasabb volt a PSEN1 szintje, mint a túlsúlyosakban és a normális súlyúakban (p <0,0001), és magasabb volt az  Aβ42 szint is (p <0,0001). A statisztikai elemzés azonban kimutatta, hogy a két biomarker szintje korrelált az inzulinrezisztenciával, függetlenül a testtömegindextől.

Az óvodásokban nem mutatkoztak a fenti összefüggések, és mind az  Aβ42, mind a PSEN1 szintje alacsonyabb volt bennük, mint a kamaszokban (p =0,0002 az  Aβ42 életkori trendjére).

Az eredményekből nem lehet azt a következtetést levonni, hogy a magasabb  Aβ42 és PSEN1 szint esetén diabétesz vagy Alzheimer-kór fog kialakulni, de azt valószínűsítik, hogy a kövérség növeli az  Aβ42 szintjét.

 

Forrás: Medscape

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.