hirdetés

Miért alakul ki a Down-szindrómásokban Alzheimer-kór?

A Down-szindrómások agyában olyan sejtfolyamatokat mutattak ki, amelyek következtében az Alzheimer-kórra jellemző amiloid lerakódás jön létre az agyban. Ez a kutatás új terápiákat tehet majd lehetővé.

hirdetés

Az amerikai Sanford-Burnham Orvosi Kutatóintézet kutatóinak egy új vizsgálata felfedte azt a folyamatot, amelynek eredményeképpen a Down-szindrómások agyában ugyanolyan változások mennek végbe, mint amilyenek az Alzheimer-kóros betegekben demenciát okoznak. A Cell Reports-ban közölt eredmények alapján lehetővé válhat olyan kezelések kifejlesztése, amelyek Down-szindrómában és más neurodegeneratív betegségekben megelőzik a neuronális kapcsolatrendszer károsodását és az agyműködés romlását.

Down-szindrómában a 21-es kromoszómából egy plusz példány van jelen (21-es triszómia), és emberekben ez a leggyakoribb kromoszóma rendellenesség. Az Egyesült Államokban minden 700. csecsemőben fordul elő, és enyhe-mérsékelt fokú intelligenciacsökkenéssel jár. A Down-szindróma növeli az Alzheimer-kór kialakulásának valószínűségét is. A Down-szindrómások majdnem 100%-ában 40 éves korukra kialakulnak az Alzheimer-kórra jellemző agyi elváltozások, és a Down-szindrómában szenvedők mintegy 25%-a már 35 éves korára az Alzheimer típusú demencia jeleit mutatja, 65 éves korukra pedig már 75%-uk. Mivel a Down-szindrómások várható élettartama az utóbbi évtizedekben drámaian megnőtt – az 1983-as 25 évről a jelenlegi 60-ra –, alapvetően fontos az a kutatás, amely a betegek életminőségét megrontó állapotok okát kívánja kideríteni.

„Célunk annak megállapítása volt, hogy miként okozza a plusz 21-es kromoszóma és annak génjei a demencia sokkal nagyobb kockázatát a Down-szindrómásokban” - mondta Huaxi Xu, PhD, a Degeneratív Betegségek Programjának professzora, a közlemény szenior szerzője. „Vizsgálatunk kiderítette, hogy a sorting nexin 27-nek (SNX27) nevezett fehérje miként szabályozza a béta-amiloid képződését, ami fő alkotórésze azoknak a károsító amiloid plakkoknak, amelyek jelen vannak az Alzheimer-kórosok és a Down-szindrómások agyában. Ez fontos eredmény, mert megmagyarázza, hogy ezekben a személyekben hogyan szabályozódik a béta-amiloid szintje.”

Xu kutatócsoportja azt találta, hogy az SNX27 szabályozza a béta-amiloid képződését. A béta-amiloid egy ragacsos fehérje, amelynek toxikus hatása van a neuronokra. A béta-amiloid és az elpusztult neuronok plakkoknak nevezett halmokat alkotnak az agyban. Ezek az Alzheimer-kórra jellegzetes elváltozások, és okai lehetnek a demencia tüneteinek.

„Azt találtuk, hogy az SNX27 – a gamma-szekretázzal való interakciója révén – csökkenti a béta-amiloid keletkezését. A gamma-szekretáz egy enzim, amely a béta-amiloid prekurzor fehérjéhez tapad, s ennek hatására ebből béta-amiloid keletkezik.” - mondta Xin Wang, PhD, aki Xu laboratóriumában dolgozik, és a közlemény első szerzője. „Amikor az SNX27 interakcióba lép a gamma-szekretázzal, az enzim működésképtelenné válik, és nem tud béta-amiloidot termelni. Ha az SNX27 szintje alacsonyabb, akkor megnő a működő gamma-szekretáz szintje, s emiatt a béta-amiloid szint is megemelkedik.”

Korábban Xu professzor és munkatársai azt találták, hogy azok az egerek, amelyekben elégtelen volt az SNX27 mennyisége, bizonyos jellegzetességeikben a Down-szindrómás emberekhez hasonlítottak, és azt, hogy a Down-szindrómásokban szignifikánsan alacsonyabb volt az SNX27 szintje. Az SNX27 az agyban bizonyos sejtfelszíni receptorok állapotát tartja fenn – ezek a receptorok elengedhetetlenül szükségesek ahhoz, hogy a neuronok normálisan tüzeljenek. Az SNX27 szintjének csökkenésekor károsodik az idegsejtek tevékenysége, s ez tanulási és emlékezetzavarokat okoz. A kutatócsoport fontos eredménye volt annak kimutatása, hogy ha az SNX27 gén új kópiáit juttatják be a „Down-szindrómás” egerek agyába, akkor elmúlik az emlékezetzavar.

A kutatás során azt is felfedezték, hogy a Down-szindrómások alacsony SNX27 szintje egy olyan RNS molekula plusz kópiájának tudható be, amelyet a 21. kromoszóma egyik része kódol – ez az ún. miRNS-155. Az miRNS-155 egy kicsiny molekula, amely nem kódol fehérjét, de befolyásolja az SNX27 termelődését.

Ez a kutatás lehetővé tette, hogy átlássák az egész folyamatot: a 21. kromoszóma plusz példánya miatt magasabb lesz a miRNS-155 szintje, ami miatt viszont csökken az SNX27-é. Az SNX27 alacsonyabb szintje miatt megnő az aktív gamma-szekretáz mennyisége, s ennek folytán a béta-amiloidé is, és amiloid plakkok keletkeznek az érintett személyekben.

A fenti, meglehetősen komplex mechanizmus lehet tehát legalábbis az egyik oka annak, hogy miért alakulnak ki az Alzheimer-kórra jellemző tünetek a Down-szindrómásokban. A vizsgálat azt sugallja, hogy a terápiás megoldás a gamma-szekretáz gátlása lehetne.

 

Forrás: Newswise

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.