hirdetés

Kardiális tumorok

A kardiális tumorok túlnyomórészt jóindulatúak, következményeik azonban nem. A szívsebészek ezért azonnali operációt javasolnak.

hirdetés

Habár a primer szívdaganatok döntően jóindulatúak, súlyos következményekkel járhatnak, mivel embóliát vagy hemodinamikai problémákat okozhatnak. A jóindulatú tumorok eltávolítása a szívsebészek körében relatíve alacsony komplikációval járó operációnak számít, a beavatkozás neurológiai következményei azonban nem olyan ritkák, mint gondolnánk. Nem tudjuk azonban, hogy ezek elkerülhetőek-e, és ha igen, miként.

A primer szívtumor meglehetősen ritka, 10000-ből csak 2 embernél fordul elő. Habár az ilyen jellegű daganatok háromnegyede jóindulatú mixóma, következményei súlyosak lehetnek. A mixóma növekedése leszűkítheti a pitvarokban a vér áramlási útját, billentyűelégtelenséget okozhat, illetve a szív működése közben helyzete némileg változhat, adott esetben rohamszerű szívelégtelenséghez vezethet. Ezen kívül a zselés állagú és könnyen szétszakadó daganat darabjai, vagy a felszínén keletkezett vérrögök leválhatnak, és a vérárammal más szervekbe jutva embóliát okozhatnak. Ezért a – legtöbbször echokardiográfiás vizsgálat során megtalált – szívtumor mindig sürgős műtétet igényel.

A mixóma tünetei többnyire nem-specifikusak, de legtöbbször nem is okoz tüneteket, ezért számos esetben véletlenül fedezik fel. A heidelbergi Egyetemi Kórházban 96 olyan beteg adatait elemezték ki visszamenőlegesen, akiket 10 éven belül kardiális mixómával operáltak. Marcin Szczechowiz a klinika szívsebésze szerint csak 70%-uknál tapasztaltak valamilyen tünetet. Lena Brendel még kisebb arányt tapasztalt a mainzi Egyetemi Kórházban szívtumorral operált 52 beteg esetén, akiknek mintegy fele nem mutatott tüneteket. A pácienseknél diszpnoé vagy anginás panaszok léphetnek fel, néha láz is, ami endokarditiszre utal, és részben csak utólag derül ki, hogy a legtöbb 60 év körüli beteg már átesett tranziens iszkémiás attakon (TIA), vagy stroke-on. A heidelbergi betegeknél összefüggést mutattak ki a szívtumorok és a különböző pajzsmirigy betegségek között: a 96-ból minden ötödik páciens anamnézisében hiper- vagy hipotireózist, illetve rosszindulatú pajzsmirigybetegséget találtak. Ennek okát egyelőre nem sikerült tisztázni.

Az átlag 3-4 cm nagyságú mixómák általában a bal pitvarban alakulnak ki, és műtéti úton többnyire komplikációmentesen eltávolíthatók. A heidelbergi betegeknél utólagos vérzés miatt a betegek 5 százalékánál kellett ismét torakotómiát végezni, 4 százalékuknál pedig súlyos neurológiai komplikációk léptek fel. Ezzel szemben Mainzban az intraoperatív echokardiográfia és a gondos műtéti tervezés ellenére a betegek 21 százalékánál léptek fel neurológiai komplikációk. Az 56 páciens közül 6 esetben stroke, 5 esetben TIA alakult ki, egy betegnél pedig mentális tünetek mutatkoztak. A komplikációk, illetve a betegek életkora vagy a mixóma nagysága között statisztikai összefüggés nem állapítható meg.

Gerhard Mall darmstädti patológus professzor szerint a neurológiai komplikációk nagy aránya nem meglepő, hisz egyrészt a mixómák felszínén tömegesen jelenlévő trombusok leválása járhat ilyen következményekkel. Másrészt gyanítható, hogy korábban a neurológiai komplikációkat nem kielégítően dokumentálták, illetve ma a beavatkozások neurológiai következményei jobban feltűnnek, mint régen.

A szívtumorok rövid időn belüli eltávolítása nagyon fontos. Összességében a beavatkozások prognózisa jó. Egy münsteri tanulmány szerint az 5 éves túlélési arány több mint 80%. A heidelbergben operált betegek 19 százaléka halt meg 6 éven belül, de egyik haláleset sem állt összefüggésben a tumorral. Kiújulás alig fordult elő.

 

Forrás: Medscape

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.