hirdetés

A pitvarfibrilláció kezdete rosszindulatú daganatot jelezhet

Korosodó nők csaknem két évtizedes megfigyelése arra utalt, hogy pitvarfibrilláció megjelenése esetén rosszindulatú daganatos betegségre is gondolni kell, különösen a ritmuszavar diagnózisát követő 3 hónapban.

hirdetés

A nagy nemzetközi tanulmányok nemcsak az elsődleges tárgyukra vonatkozó megfigyelésekkel gazdagítják a tudományt, hanem az értékelés során fontos egyéb kérdésekre is választ kaphatunk. A Women’s Health Study étvizedekkel ezelőtt indult annak tisztázására, hogy az egészséges nőknek adott acetil-szalicilsav (ASA) és E-vitamin megelőzi-e a kardiovaszkuláris és a rosszindulatú daganatos betegségek megjelenését. A 45 évesnél idősebb, egészséges nők randomizáltan, másnaponként szedtek 100 mg ASA-t, illetve 600 NE E-vitamint vagy placebót.

A vizsgálat 19,1 évig tartott, és 34 691 résztvevő egészségi állapotát figyelték meg. A tanulmány most megjelent alvizsgálata, melyet a JAMA Cardiology közölt, azt ismerteti, hogy a csaknem két évtizedes megfigyelési idő alatt hány egészséges vizsgálati alanynál észleltek pitvarfibrillációt, illetve malignus daganatos betegséget. Pitvarfibrilláció a folyamatosan követett csoportban 1467 esetben (4,2%) kezdődött, rosszindulatú daganatot pedig 5130 esetben (14,8%) észleltek. A klinikai diagnózis időpontjában a résztvevők medián életkora 58 év (pitvarfibrilláció), illetve 55 év (karcinóma) volt.

Az értékelés során figyelembe vették a karcinómák ismert kockázati tényezőit (dohányzás, hormonpótló kezelés, alkohol). A többletkockázat a pitvarfibrilláció kezdetétől számított első 3 hónapban volt a legkifejezettebb (HR: 3,54; 95%-os MT: 2,05–6,10; p<0,001), de 1 éven túl is szignifikáns maradt.

Az összefüggés elsősorban a vastagbél rosszindulatú daganataira bizonyult érvényesnek. A megfigyelés azt is igazolta, hogy akutan észlelt rosszindulatú betegség során a pitvarfibrilláció kockázatának növekedése csak az első 3 hónapban volt észlelhető, a későbbiekben már nem.

A ritmuszavar miatt kezelt nők a későbbi megfigyelési idő során átlagosan 10%-ban jelentkeztek karcinóma miatt a kezelőorvosnál. A rosszindulatú daganat megjelenésének abszolút kockázata mérsékeltnek bizonyult: ritmuszavar mellett és ritmuszavar nélkül 1,4, illetve 0,8 eset száz személyévre számítva. A pitvarfibrilláció kockázata a vastagbél-karcinómára volt a legkifejezettebb (HR: 2,11, p=0,002), az emlőrákra és a tüdőrákra nézve a különbség nem volt szignifikáns.

A nagy figyelmet kiváltó tanulmányhoz szerkesztőségi közleményt is csatoltak. Faisal Rahman és munkatársai kiemelik, hogy a dolgozat igen sok résztvevő megfigyelésén alapul, alig fordult elő hiányzó adat, ezért „a pitvarfibrilláció igen alkalmas kockázatjelző lehet a továbbiakban a rákdiagnosztikában”. Ugyanakkor megemlítik, hogy a pitvarfibrilláció diagnózisa esetén rutinszerűen rákszűrést végezni valószínűleg nem indokolt, mert a daganatos betegség abszolút kockázata nem nagy, s a szűrővizsgálatokkal járó költség és kellemetlenség nem elhanyagolható. Az ilyen páciensek fokozott figyelmet érdemelnek, az egyéb kockázati tényezőket pedig fontos kiszűrni az életükből.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.