hirdetés

Férfiakra vagy nőkre veszélyesebb a pitvarfibrilláció?

Nemrég beszámoltunk egy vizsgálatról, mely szerint több nő hal meg pitvarfibrillációban, mint férfi. Most egy másik tanulmány arra utal, hogy ez a ritmuszavar több panaszt okoz a nőbetegeknek, rosszabb az életminőségük, de tovább élnek, mint a férfiak.

hirdetés

A pitvarfibrilláció az egyik leggyakoribb szívritmuszavar, és az életkor előrehaladásával mind többen kerülnek orvoshoz miatta. A betegek egy részének nincs is panasza, és a diagnózis csak véletlenül derül ki. Nálunk mintegy százezer pitvarfibrilláló beteget tartanak nyilván, de a tényleges szám valószínűleg ennek a duplájára tehető. A nemzetközi statisztikák szerint 2010-ben világszerte mintegy 33,5 millió ember szenvedett ebben a betegségben, melynek életkorral korrigált mortalitása akkor a számítások szerint 1,7/100 000 volt.

Egy korábbi elemzés, amit ismertettünk, 30 dolgozat metaanalízisén alapult. A pitvarfibrilláció következtében észlelt halálozás a nők csoportjában 12%-kal volt nagyobb, mint a férfiak között. A ritmuszavar legveszedelmesebb szövődményének, az agyi katasztrófának az esélye a nőknél csaknem kétszeresnek bizonyult az erősebb nemhez képest.

A sokféle intézményben, különböző szempontok szerint vizsgált betegek adatainak összevonása azonban, a jelentősen nagyobb esetszám ellenére, több hibalehetőséget is jelent. Egy új, ilyen szempontból egységesebb tanulmány most sok szempontból eltérő eredményekhez vezetett.

A durhami (Észak-Carolina) Duke Egyetem Orvosi Központjának kutatói Jonathan P. Piccini vezetésével 176 amerikai gyógyintézet 10 135, pitvarfibrilláció miatt kezelt betegének adatait elemezték. Ezeket 2010 júniusa és 2011 augusztusa között gyűjtötték össze, az „Outcomes Registry for Better Informed Treatment of Atrial Fibrillation” (ORBIT-AF) nyilvántartás számára. A betegek 42%-a volt nő, átlagos életkoruk 77 év, vagyis idősebbek voltak, mint a férfiak (73 év).

A JAMA Cardiology által közölt tanulmányban a szerzők a két betegcsoport között négy szignifikáns különbséget sorolnak fel: (1) A nőbetegeknek lényegesen több panaszuk és tünetük volt, mint a férfiaknak, és az életminőségük romlását sokkal kifejezettebbnek érezték, noha a ritmuszavar mértéke enyhébbnek tűnt. (2) A nőknél gyakrabban történt atrioventrikuláris csomó abláció. (3) A nők csoportjában többször fordult elő agyi katasztrófa vagy embólia. (4) A több panasz és tünet ellenére a nők teljes túlélése sokkal kedvezőbben alakult.

A dolgozatot jegyző munkacsoport úgy foglalja össze a tanulságokat, hogy „Az agyi katasztrófa túlélésében tapasztalható paradoxon, a nők kisebb mortalitása fontos szempont a pitvarfibrilláció kezelésében a férfiak és a nők ellátása során.”

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.