hirdetés

Kardiovaszkuláris betegség és alvási apnoe

Kardiovaszkuláris betegségben gyakran rejtve marad az alvási apnoe.

hirdetés

Számos tudományos vizsgálat igazolta, hogy összefüggés van az obstruktív alvási apnoe és a kardiovaszkuláris betegségek között. Brazil kutatók szerint a gyógyszer-rezisztens magasvérnyomásos betegek között 80%-os az obstruktív alvási apnoe gyakorisága, míg a pitvarfibrilláló (AF) betegek kb. felénél lehet észlelni az obstruktív alvási apnoe valamilyen formáját.

A probléma feltűnő gyakorisága ellenére a lakosság és különösen a kardiovaszkuláris betegek körében a légzési apnoe csak ritkán kerül igazolásra. Ezekre a tényekre hívták fel a figyelmet a 2022. májusban tartott SOCERJ (39. Congress of the State of Rio de Janeiro Society of Cardiology) virtuálisan tartott kongresszusán.

A kockázattal rendelkező személyek

A legtöbb orvos általában nem érdeklődik a beteg alvásának minőségéről, pedig fontos lenne informálódni erről, legkiváltképp az obstruktív alvási apnoe-hez társuló két leggyakoribb tünetről az éjszakai horkolásáról és nappali álmosságáról kellene kérdezősködni, és e tünetek bármelyikének meglétekor vizsgálódni az alvási apnoe irányába.

Az apnoe – különösen kardiovaszkuláris kockázat fennállásakor – nagyon fontos kérdés. A horkolás és a nappali álmosság az apnoe jellegzetes tünetei, amelyek kifejezetten magas gyakorisága alapján - gyógyszer-rezisztens magasvérnyomásra utalhat, gyógyszer-rezisztens magasvérnyomásban szenvedők több mint felénél mérsékelt, vagy súlyos apnoe áll fenn, az alvási apnoe (a generikus hajlam után) a szekunder magasvérnyomás legfőbb okozója, de bizonyos speciális esetekben – a beteg válaszaitól függetlenül is – kivizsgálás szükséges. Ez a tünet a kifejezetten magas gyakorisága alapján - gyógyszer-rezisztens magas vérnyomásra utalhat. Az ilyen betegek több mint felénél mérsékelt, vagy súlyos apnoe áll fenn. Dr. Lazzarini szerint az alvási apnoe (a generikus hajlam után) a szekunder magasvérnyomás legfőbb okozója.

Különös figyelmet érdemel a pitvarfibrillációs betegek csoportja, esetükben alapvetően fontos az obstruktív alvási apnoe irányába történő vizsgálódás, különösen akkor, ha a betegnél a fennálló AF mellett egyéb kockázati faktorok (hipertónia, diabetes) is észlelhetők. A bradyarrhytmiás és sinuscsomó diszfunkciós betegek kivizsgálására nagy gondot kell fordítani, különösen akkor, ha a Holter monitorozáson éjszakai kimaradások láthatók. Obstruktív alvási apnoe eseteiben jelentősen magasabb a kamrai extraszisztolék gyakorisága – az apnoe nélküli személyekhez képest, és apnoés betegeknél megemelkedik a hirtelen halál gyakorisága is.

Ezekkel ellentétesen a centrális apnoe jóval feltűnőbb tolulásos szívelégtelenségben (HF), különösen a szisztolés HF esetén, bár diasztolés HF-ben is előfordul – jegyezte meg Dr. Fernando Pacheco tüdőgyógyász, a riói Brasilian Association of Sleep társaság elnöke. A centrális apnoe rossz prognózist jelent HF-ben, magasabb mortalitással.

Diagnózis és kezelés

Az obstruktív alvási apnoe diagnózisának „gold standardja” a poliszomnográfia. Dr. Lazzarini ugyanakkor rámutatott, hogy nem ritka annak nem megfelelő használata. Apnoe gyanúja esetén manapság folyamatos pozitív légúti nyomás („continuous positive airway pressure” = CPAP) titrációhoz folyamodnak anélkül, hogy megállapították volna a diagnózist. Viszont a poliszomnográfia nem nélkülözhető, mivel számos adatot kapunk a segítségével és igazolni tudjuk az obstruktív alvási apnoé-t, vagy annak hiányát.

Meg lehet határozni az apnoe típusát és fokozatát, időtartamát, el lehet különíteni az apnoét és a hipopnoét, az artériás oxigénhiány fokozatát, és azt, hogy túlnyomóan milyen testhelyzetekben fordul elő – tehát sok-sok adattal szolgál. Ha ezt a lépést kihagyjuk a diagnózisból, a beteg nem kapja meg a legmegfelelőbb kezelést. Ha megvan a diagnózis, a kezelés a tünetek súlyosságán alapul, amit az apnoe/hipopnoe index alapján állapítunk meg.

A szakemberek szerint jelenleg a CPAP tekintendő az obstruktív alvási apnoe meghatásosabb kezelésének. A kezelési lehetőségek sokrétűek: a beteg éjszakai fekvő helyzetétől a mandibula egy intraorális eszközzel végzett előre-tolásáig, vagy a műtéti megoldásig. Továbbá alapvetően fontosak az életmódbeli változtatások, mivel az állapot jelentős kapcsolatban áll a testsúllyal. Fontos, hogy hosszasan követni kell a beteget, még CPAP használata esetén is. Dr. Pacheco kihangsúlyozta, hogy a súlyos eseteket az alvási problémák szakértőihez kell irányítani, ami jelentős különbség. Nemcsak jobban személyre szabott a kezelés, megfelelőbb a maszk, megkeresik a legmegfelelőbb eszközöket, tisztázzák, hogy a CPAP nemcsak egy plusz éjszakai megterhelés a beteg számára.

Javul a kardiovaszkuláris helyzet?

Néha még az eü. szakemberek is megkérdőjelezik az obstruktív alvási apnoe kezelésének előnyeit. Ezt a véleményt az olyan vizsgálatok eredményeire alapozzák, mint pl. a SAVE vizsgálat, melyben az obstruktív alvási apnoe kezelése során nem változott a betegek kardiovaszkuláris prognózisa. Viszont Dr. Pacheco rámutatott, hogy a vizsgálatban nem követték pontosan a CPAP kezelés előírásait (éjszakánként legalább 3,5 óra) és hiányzott a betegeknél a nappali álmosság tünete is – ami a magasabb mortalitási arány egyik jellemzője – és ezen specifikus tényezők hiánya miatt alakulhattak ki a negatív eredmények. A tüdőgyógyászok továbbra is hasznosnak tartják az obstruktív alvási apnoe-ben szenvedők hosszan tartó kezelését. Ugyanakkor ennek bizonyítása még egyelőre várat magára.

Dr. Muxfeldt rámutatott, hogy a 2021-ben közölt HIPARCO vizsgálatban az átlagosan kb. 5 évig CPAP-vel kezelt betegeknél jelentősen zuhant a cerebrovaszkuláris történések száma: a cerebrovaszkuláris események száma a harmadára csökkent, viszont a koronária-történésék száma nem változott. A gyógyszer-rezisztens magas vérnyomásban előnyöket láttak. A hirtelen halált csak néhány vizsgálatban és levés betegen értékelték: egyesekben előnyös, másokban hatástalan volt, ennek a kérdésnek a megválaszolásához további vizsgálatok szükségesek.

Forrás: 

Santos T. (In collaboration with Dr. Ilana Polistchuk, portugál eredetiből fordítva). Sleep apnea is underdiagnosed in cardiovascular disease. Medscape Medical News. June 02, 2022.

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.