Kasztráció rezisztens csontáttétes prosztatarák kezelése rádium 223-mal

A rádium-223 diklorid izotópkezelés a placebóhoz képest szignifikánsan, mellékhatások nélkül meghosszabbította a kasztráció-rezisztens és tüneteket okozó csontáttétekkel járó prosztatarákos betegek betegek túlélését és nem okoz másodlagos tumorokat. 

hirdetés

A rádium 223 izotópja egy elsősorban alfa-sugárzó radioaktív gyógyszer (radiofarmakon), melyet az ALSYMPCA (ALpharadin in SYMptomaic Prostate CAncer patients) kódnevű Fázis III vizsgálat eredményei alapján az USA Food and Drug Administration 2013 májusában fogadott be kasztráció-rezisztens – és tüneteket okozó csontáttétekkel járó – prosztatarákos betegek kezelésére. A rádium-223 diklorid (Xofigo®, régebben Alpharadin®) FDA befogadása annak alapján történt, hogy az eredeti vizsgálat szerint az izotópkezelés a placebóhoz képest szignifikánsan, 3,6 hónappal meghosszabbította a betegek túlélését (p<0,001). Egy másik kezdeti vizsgálat szerint a radium-223-al kezeltek 14,0 hónapot, míg a placebó csoport betegei csak 11,2 hónapot éltek (kétoldalú p-érték = 0,0022, HR = 0,699). Tehát a szer mindenképpen hatásosnak bizonyult, de a mellékhatások megítélésére még várni kellett.

A 2014. januárban tartott amerikai Genitourinary Cancers Symposium 9. számú absztraktján Sten Nilsson, a Karolinska Intézet onkológus professzora az utolsó rádium-223 injekció beadása után mintegy 1,5 év követés után már be tudott számolni az izotóp-kezelés biztonságosságáról is. Ezek szerint 921 kasztráció-rezisztens prosztatarákos beteget randomizáltak az ALSYMPCA vizsgálatba, és minden betegnek legalább két, panaszokat is okozó csontáttétje volt. A betegek kétharmadában 6-20 csontáttét, a betegek egyharmadában a 20-nál is több csontáttét volt, viszont zsigeri metasztázisa egyik betegnek sem volt. Az ilyen betegeknél a (kéthetenkénti-háromhetenkénti) docetaxel (Taxotere®) az elfogadott palliatív onkológiai kezelés – amennyiben egyéb klinikai ok azt nem zárja ki. Ezek után a betegeket 2:1 arányban randomizálták radium-223 kezelésre, vagy placebóra. A rádium-223 kezelés 6 injekcióból állt, 4 hetenként alkalmazva. Az eredeti 921 randomizált betegből 574 lépett be a követés harmadik évébe (406 a rádium-223-as, 168 a placebó csoportból). A rádium-223-as csoportból viszont összesen 322 beteget (79%), a placebó csoportból 144 beteget (86%) kellett kivonni a vizsgálatból, nagyrészt a betegek elhalálozása miatt. Ilyen módon a rádium-223 csoport átlagos követési időtartama 10,4 hónapnak, a placébó-csoport követésének átlagos tartama pedig 7,6 hónapnak adódott. Mindössze 20 beteget tudtak 3 éven keresztül végig követni (tiznhatot a rádium-223 csoportból, és négyet a placebó csoportból).

Egyedül a kezeléssel összefüggő mellékhatásokat tekintetbe véve azt látták, hogy 3% alatt maradt a rádium-223 csoport mieloszuppressziójának aránya, grade 3/4 nem hematológiai mellékhatás pedig egyáltalán nem volt észlelhető, kivéve a rádium-223 csoportban észlelt egyetlen patológiás csonttörést (<1%). Az alfa-sugárzó izotóp által okozott esetleges második tumorok kérdése megnyugtatóan lezárhatóvá vált: sem akut myeloid leukaemia, sem mielodiszpláziás szindróma, sem primér csontdaganat nem volt észlelhető. Összesen 5 egyéb (de a radium-223 kezeléstől teljesen független) rosszindulatú daganat jelentkezett: kettő a rádium-223 csoportban, három a placebó csoportban.

Kommentár:

A rádium-223 radiofarmakon (Xofigo®) a norvég Algeta ASA cég és a Bayer cég közös fejlesztése. A rádium-223-nak 11,4 nap a felezési ideje, ellentétben a Madam Curie által felfedezett eredeti rádium-226-al, melynek 1601 év (!). A rádium-223 orvosi felhasználásának alapját az képezi, hogy ez az elem kémiailag a kalciummal rokon, ezért szintén a csontban koncentrálódik, ott csaknem kizárólag igen rövid hatótávolságban sugárzik (95,3%-ban alfa-részecskéket sugároz), és hamar lefeleződik. Az alfa-sugárzás mindössze néhány (2-10) sejtnyi távolságra képes terjedni, tehát ideálisnak látszik csontáttétek kezelésére. Emiatt a csontáttét környezetében lévő normál sejtek-szövetek sugárterhelése csökken, a hatás jobban koncentrálódik, lokalizáltabb, mint a béta-emittáló stroncium-89 kezelés esetén. Egy Fázis II klinikai vizsgálatban a kasztráció-rezisztens prosztatarákon kívül ígéretes hatást mutat hormon-kezelésre többé már nem reagáló emlőrák csonttétes eseteiben is: a csontlebontás jellemzői: a szérum csont alkalikus foszfatáz (BALP) szintje és a vizelet N-telopeptid-szintje (uNTX) lényegesen csökken, azaz a csontlebontás megtorpan. A radium-223 a technécium 99m-hoz hasonlóan „fejhető” egy actinium-227-et tartalmazó generátorból. Vizsgálják liposzomába való bezárásának lehetőségét is. Nátriumklorid oldatban kerül kiszerelésre 1000 kBq/ml koncentrációban. Javasolt egyszeri adagja 50 kBq/testsúly kilogramm (1,35 mikroCi/kg), négyhetes időközökben, összesen hat alkalommal.

 

Írásunk az alábbi információk alapján készült:

Genitourinary Cancers Symposium. Abstract 9.

 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.