hirdetés

Képvezérelt sugárterápia klinikai alkalmazása daganatos betegek külső besugárzásánál

A tanulmány célja az osztályunkon működő megavoltos kúpsugaras („cone beam”) CT (MV-CBCT) klinikai alkalmazásának bemutatása különböző régiók képvezérelt besugárzásánál. Összesen 462 beteg kismedencei (n=281), mellkasi (n=107), fej-nyaki (n=33) és koponya (n=41) besugárzása előtt 2772 CT-s verifikációt végeztünk a betegbeállítás pontosságának ellenőrzésére. Képalkotásra a lineáris gyorsítóba integrált MV-CBCT-t használtuk 6 MV fotonenergiával. A verifikációs CT-képeket a csontstruktúrák alapján automatikusan illesztettük a tervezési CT-hez, és három irányban (laterális, longitudinális, vertikális) meghatároztuk a kezelési és tervezési izocentrum eltérését, mellyel jellemeztük a betegbeállítás pontosságát. A verifikációkat az első négy frakció leadása előtt, majd utána hetente kéthetente végeztük. Az első három mérés adataiból „off line” kiszámoltuk a betegbeállítás szisztematikus hibáját, és ezzel a negyedik frakció leadása előtt korrigáltuk a betegbeállítást. Minden ellenőrzésnél 5 mm-nél nagyobb hiba esetén „on line” asztalpozíció korrekciót végeztünk. A mérési adatokat besugárzási régiók alapján csoportosítottuk, meghatároztuk a szisztematikus és random hibákat, majd ezekből – a tervezési céltérfogat (PTV) meghatározásához – kiszámoltuk a klinikai céltérfogathoz (CTV) hozzáadandó biztonsági zóna nagyságát. Az első három frakciót követő izocentrumpozíció-korrekció után minden lokalizációnál pontosabbá vált a betegbeállítás, a kismedencei besugárzásoknál az átlagos hiba nagysága mindhárom irányban 1 mm-nél kisebb volt, 0,32–0,38 közötti szórással. Korrekciók nélkül a számolt CTV-PTV biztonsági zóna nagysága kismedencei és mellkasi besugárzásoknál az iránytól függően 9–13 mm, míg fej-nyaki- és koponyabesugárzásoknál 6–9 mm volt. A szisztematikus hiba korrigálása után az előbbi értékek 7–9 mm és 3–6 mm voltak. Az 5 mm-nél nagyobb beállítási hibák „on line” korrekciója után a biztonsági zóna nagysága 5–6 mm volt a kismedencei- és mellkasi-, 5 mm a fej-nyaki- és 3–5 mm a koponyabesugárzásoknál. Különböző besugárzási lokalizációknál MV-CBCT-vel a betegbeállítás ellenőrzése egyszerűen elvégezhető. A kezdeti szisztematikus beállítási hiba egyszerű verifikációs protokollal korrigálható, ami a CTV-PTV biztonsági zóna néhány milliméteres csökkenéséhez vezet. Még kisebb zóna használata csak a verifikációk gyakoriságának növelésével és „on line” korrekció alkalmazásával lehetséges. Magyar Onkológia 56:258 265, 2012

Kulcsszavak: képvezérelt sugárterápia, IGRT, megavoltos „cone beam” CT, betegbeállítás

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Major Tibor, Ágoston Péter, Jorgo Kliton, Polgár Csaba
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.