hirdetés

Keringő tumor-DNS: a rák új biomarkere

A daganat megjelenésének vagy kiújulásának lehető legkorábbi felderítése az egyik legnagyobb feladat az onkológusok számára. Ezt segítheti mostantól egy új biomarker.

A képalkotó vizsgálatok folyamatos fejlődése ellenére továbbra is csak akkor derülhet fény a tumor jelenlétére vagy recidívájára, ha ehhez elegendő nagyságot ér el. 

hirdetés

Az Institute Curie két kutatója, Marc-Henri Stern és Olivier Lanz elsőként számolt be egy olyan módszerről, mellyel sikerült kimutatniuk a tumor DNS-ét olyan betegek szervezetéből, akik a szem metasztatikus melanomájában szenvedtek. A keringő tumor-DNS annak a jele, hogy daganat van jelen a szervezetben, és az is bebizonyosodott, hogy az új biomarker szintje tükrözi a tumor nagyságát. Mindezek alapján a módszer hasznos lehet a primer vagy kiújuló daganatok korai diagnosztikájában

Bár a mostani vizsgálatban viszonylag kevés beteg vett részt, akik ráadásul egy ritka kórállapotban szenvedtek, a Clinical Cancer Research című lapban nyilvánosságra hozott vizsgálat megerősíti azt az elképzelést, miszerint a tumor-DNS vérből történő kimutatása a klinikai gyakorlatban is alkalmazható módszer lehet. E technológia bármilyen típusú tumor esetében célravezető lehet, amennyiben abban sikerül a specifikus genetikai módosulásokat azonosítani.

Bár a szem melanomájának kezelése terén jelentős előrelépéseknek lehetünk tanúi, e daganattípus kezelése nem könnyű feladat, miután a ráksejtek már szétszóródtak a szervezetben. A betegek számára csak az adhat reményt, ha a terápiát már a disszemináció előtt sikerül megkezdeni. Eddig azonban a jelenleg rendelkezésre álló képalkotó módszerek és biológiai technikák birtokában nem volt mód a metasztázisok kimutatására egészen addig, amíg az áttétek nem értek el kellő nagyságot a szervezetben. Ez vezette a Curie Institute kutatóit arra, hogy olyan módszert fejlesszenek ki, mellyel a beteg véréből kimutatható a keringő tumor-DNS.

A keringésben lévő DNS kimutatása egy új és „egyszerű” technológia, mely elvben bármilyen típusú daganat kimutatására használható. Az egészséges sejtek és a ráksejtek olyan lebontási folyamaton mennek át a szervezetben, melyek szabályozzák a sejtmegújulás folyamatát. A sejtek pusztulását követően genetikai állományuk egy része a vérbe kerül, ahonnan kimutatható lehet. „Ha tehát tumor-DNS-t detektálunk, akkor ez azt jelenti, hogy daganatsejtek találhatók a szervezetben” − magyarázza Marc-Henri Stern. Az Olivier Lantz és Marc-Henri Stern vezette kutatócsoport olyan vizsgálómódszert alkotott, melynek segítségével a tumor DNS-e klinikai körülmények között is kimutatható a szervezetből.

Ehhez azonban tudni kell, hogy az ilyen DNS rendkívül kis mennyiségben van jelen a keringésben az egyéb sejtekből származó szabályos DNS-hez képest. A kutatás első lépése tehát annak meghatározása volt, miként különítsék el a tumor-DNS-t. „A daganat DNS-e ugyanazokat az eltéréseket mutatja, mint az eredeti tumor. A genetikai mutációk jelenléte − ez esetben a GNAQ és GNA11 gén módosulása − gyakran megtalálható e daganattípusban, így a DNS eredetének igazolására használható” − mondja Olivier Lantz.

A kutatók ezt követően a polimeráz láncreakción alapuló „pirofoszforolízis-aktivált polimerizáció” technikáját alkalmazták az említett két gén háromféle pontmutációjának detektálására. E technika egyesíti a megfelelő szenzitivitást és specificitást, ily módon 10000 teljes sejtgenomnak megfelelő mennyiségben alkalmas a DNS-en belüli gén pontmutációjának kimutatására. Az olcsó és egyszerű módszer bármelyik klinikai molekuláris biológiai laboratóriumban alkalmazható.

A metasztatikus ocularis melanomában szenvedő 21 beteg közül 20 beteg vérmintájából sikerült kimutatni a tumor-DNS-t. „Ráadásul a keringő tumor-DNS szintje jól korrelált a daganat MR-vizsgálattal meghatározott méretével – teszik hozzá a kutatók. − Ezzel igazolást nyert az az elméletünk, mely szerint e kimutatási módszer remekül alkalmazható oly módon, hogy ahhoz csupán egy egyszerű vérvételre van szükség.”

Máris folyamatban van olyan kiegészítő vizsgálatok tervezése, melyek alapján megítélhető az új biomarker prognosztikai jelentősége a melanoma stádiumának függvényében. Jelenleg is fejlesztés alatt áll célzott terápiák kifejlesztése a szem melanomájának kezelésére, a kis méretű recidívák korai felderítésének e szempontból is nagy jelentősége van. Az új biomarker ezen túlmenően szerepet játszhat azon betegek kiválasztásában is, akik a legnagyobb hasznot remélhetik a kezelésektől, illetve alkalmas lehet a terápiás hatás felmérésére is.

Az új biomarker további alkalmazása messze túlmutat a szem melanomáján, hiszen bármilyen olyan daganat esetében használható, amikor a tumorsejtek valamilyen specifikus módosulást hordoznak.

Az ocularis melanoma a szem leggyakoribb rosszindulatú daganata, mely Franciaországban évente 500-600 embert érint. Az Institut Curie a szem melanomájának kezelésére szakosodott legnagyobb francia onkológiai központ, ahol a franciaországi esetek több mint felét gondozzák.

Az ocularis melanoma kezelése kapcsán a legtöbb aggodalmat a látás megőrzése jelenti. A konzervatív terápia − melynek alapja főként a műtét, protonterápia és sugárkezelés − a tumor elpusztítására vagy eltávolítására irányul oly módon, hogy eközben a szemgolyó épsége lehetőleg megmaradjon. Nagyméretű elváltozások esetében nem mindig van mód konzervatív kezelésre, ezért elkerülhetetlen a szemgolyó eltávolítása (enucleatio) A szem melanomájának kórismézésekor viszonylag ritkán derül fény metasztázisok jelenlétére. Tíz év elteltével (vagy akár még annál később is) azonban a betegek 30−50 százalékánál áttétes betegség alakul ki. Az uvea nincs összeköttetésben a nyirokkeringéssel, ezért a tumorsejtek kizárólag a vér útján szóródnak. A metasztatikus betegség az esetek több mint 80 százalékában kizárólag a májra korlátozódik, ritkábban a csontokat, a bőrt vagy a tüdőt is érinti.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.